Με διάταγμα του 1918 το Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες στα Βριλήσσια (vids)
Οι κάτοικοι μιλούν στο OPEN για το βασιλικό Διάταγμα του 1918, με το οποίο το Δημόσιο διεκδικεί τα οικόπεδα πάνω στα οποία έχτισαν τα σπίτια τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Δεκάδες οικόπεδα στα Βριλήσσια, στα οποία έχουν χτιστεί σπίτια εδώ και πολλές δεκαετίες, διεκδικεί με αγωγές το ελληνικό Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να διατηρεί την κυριότητά τους. Οι αγωγές στηρίζονται σε ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1918.
Στο δελτίο του OPEN παρουσιάζονται μαρτυρίες κατοίκων, στους οποίους δικαστικοί επιμελητές έχουν επιδώσει αγωγές του ελληνικού κράτους. Ένας από αυτούς που μιλούν στην κάμερα είναι και ο ιδιοκτήτης σπιτιού στην περιοχή, Δημήτρης Γκάκιος. Όπως σημειώνει ο ίδιος στο OPEN: «Μου λένε ότι αυτά δεν ανήκουν σε εσένα αλλά ανήκουν στο κράτος. Εγώ τρελάθηκα».
Ο κ. Γκάκιος κοιτά τα συμβόλαια ιδιοκτησίας, τα τοπογραφικά διαγράμματα και όλα τα έγγραφα που έχει στα χέρια του και προσπαθεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν το ελληνικό Δημόσιο να διεκδικεί με αγωγή την κυριότητα του οικοπέδου που έχτισε πριν από 30 χρόνια το σπίτι του. «Υπήρξαν πράξεις. Εγώ το αγόρασα το 1980 με 1981 από μία κυρία, που το είχε αγοράσει το 1966. Η κυρία αυτή το είχε αγοράσει το 1964 από άλλον», συνεχίζει.
Σε μπελάδες έχει βάλει ένα βασιλικό Διάταγμα του 1918 τους κατοίκους της περιοχής. Το ελληνικό Δημόσιο έχει καταθέσει σε βάρος τους αγωγή και τούς ζητά να αποδείξουν ότι οι ιδιοκτησίες είναι δικές τους. «Αν υπήρχε κάτι, δεν θα το έβρισκαν; Τόσο δύσκολο είναι; Πού ήταν το κράτος εδώ και 100 χρόνια;», συνεχίζει ο κ. Δημήτρης.
Τις τελευταίες ημέρες στα Βριλήσσια κυκλοφορούν δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι επιδίδουν τις αγωγές στους ιδιοκτήτες ακινήτων για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. Ένας από αυτούς που πήρε αγωγή είναι και ο κ. Άγγελος Ράμφος. Όπως λέει στην κάμερα του OPEN, ο πατέρας του αγόρασε το 1939 το οικόπεδο από άλλο ιδιώτη και έχτισε σπίτι, μέχρι σήμερα ζει στην περιοχή. «Δεν μου κάνει τίποτα εντύπωση», λέει ο ίδιος.
Αγωγή, όμως, επιδικάστηκε και στον δήμο της περιοχής για ένα οικόπεδο που δεν ανήκει πλέον στον δήμο, όπως επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος της περιοχής, Ξενοφών Μανιατογιάννης. Πάντως, ο δικηγόρος Δημοσθένης Βασιλείου τονίζει: «Τα Βριλήσσια έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης εδώ και 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ελέγξει την κατάσταση των ακινήτων αυτών».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr