Άθυτος Χαλκιδικής: οι τουρίστες ανακαινίζουν τα παγκάκια
Τουρίστες από όλο τον κόσμο ξύνουν, βάφουν και εξωραϊζουν τα παγκάκια της Αθύτου. Άλλαξε η εικόνα του γραφικού οικισμού. Μιλούν στο ethnos.gr για την εμπειρία τους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ήρθαν για διακοπές στην Άθυτο της Χαλκιδικής, είτε μόνοι τους, είτε με τις οικογένειές τους και αφιερώνουν τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα για τον εξωραϊσμό του χωριού. Τουρίστες από την Ουαλία, ένα ζευγάρι Ελληνοαυστραλών, οικογένειες από το Κιλκίς, την Κύπρο, η ζωγράφος Αφροδίτη Γκρίζη από την Πτολεμαϊδα Κοζάνης, νεαροί και παιδιά από πολλά και διαφορετικά μέρη, σηκώνουν τα παγκάκια του χωριού, τα βάφουν και τα επανατοποθετούν. Μαζί με τους περίπου 300…ολάνθιστους τενεκέδες τυριού, που έχουν γεμίσει τους δημόσιους χώρους, άλλαξαν τελείως την όψη του γραφικού οικισμού της Κασσάνδρας.
Ο μηχανικός, Μπομπ Ντέιβις, από το Κάρντιφ, αγαπά ιδιαίτερα την Χαλκιδική και εδώ και 10 χρόνια επιλέγει την Άθυτο για τις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειάς του.
Αυτές τις μέρες βρίσκεται κάθε πρωί στο εργαστήριο του γλύπτη και εικαστικού, Βασίλη Παυλή, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία -και η έκκληση για εθελοντές- για τον καλλωπισμό του χωριού. Μαζί με την 6χρονη κόρη του, Πόπη, ο Μπομπ Ντέιβις ξύνει τα παλιά ξύλα από τα παγκάκια και τα βάφει σε ζωηρά χρώματα.
«Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. Έχει απίστευτη φυσική ομορφιά, μια υπέροχη θάλασσα και φιλόξενους ανθρώπους. Πρέπει με κάθε τρόπο να ανταποδώσουμε τη ζεστασιά τους. Αυτό που κάνουμε είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε», αναφέρει ο 46χρονος μηχανικός στο ethnos.gr.
Τα παγκάκια του χωριού ήταν σε άθλια κατάσταση. Τα ξύλα σάπισαν, σε πολλά σημεία χάλασαν οι μεταλλικοί μηχανισμοί που τα κρατούσαν βιδωμένα στο έδαφος και γενικά η εικόνα τους ήταν απογοητευτική.
Ο Βασίλης Παυλής, που ζει εδώ και χρόνια στην Άθυτο και αναλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τους…τουρίστες και να ζητήσει την βοήθειά τους.
Ο Γιάννης και η Κάτια Ζήκου ζουν στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ο Γιάννης, μηχανολόγος μηχανικός κατάγεται από την Εράτυρα Κοζάνης, ενώ η Κάτια από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε ως δασκάλα ελληνικών στην μακρινή ήπειρο. Συνταξιούχοι και οι δύο, αγόρασαν πριν από έξι χρόνια ένα σπίτι στην Άθυτο και περνούν εκεί σχεδόν 4 μήνες το χρόνο.
«Η σχέση μας με την Άθυτο είναι ρομαντική. Είναι ένας υπέροχο μέρος και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να γίνει ομορφότερο», μας λέει η Κάτια Ζήκου.
Καθημερινά το ζεύγος Ζήκου βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα στο εργαστήριο του Βασίλη Παυλή και έβαφαν τα παγκάκια.
«Στην Αυστραλία τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν την έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού. Εδώ, η πατρίδα μας, είναι λίγο πίσω σε αυτό το θέμα. Πρέπει κάποιος να κάνει την αρχή και δεν ανταποκρίνονται πάντοτε όλοι, ενώ πολλές φορές αντιδρούμε με καχυποψία και επιφυλακτικότητα», μας λέει η Κάτια Ζήκου.
Το νέο διαδόθηκε πολύ γρήγορα από στόμα σε στόμα και αρκετοί τουρίστες σπεύδουν καθημερινά στο εργαστήρι του κ. Παυλή για να βοηθήσουν. Προτείνουν μάλιστα να κάνουν και άλλα πράγματα, όπως να καθαρίσουν κάποιες περιοχές από τα σκουπίδια, να αλλάξουν την όψη σε εγκαταλειμμένα σπίτια, να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές στο έργο τους, να συμμετάσχουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Και έτσι η Άθυτος είναι σήμερα μια πολύβουη κοινότητα, γεμάτη από τουρίστες που εργάζονται και απολαμβάνουν τις διακοπές τους, ταυτόχρονα.
Ο Βασίλης Παυλής δεν προλαβαίνει να προμηθεύεται υλικά για την ανακατασκευή. Φέρνει ξύλα, χρώματα, πινέλα, γυαλόχαρτα, βίδες, τρέχει από τον έναν πάγκο στον άλλο, βοηθά όπου μπορεί και συντονίζει ένα…μελίσσι ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν για να αλλάξουν τα παγκάκια και τελικά την όψη της Αθύτου.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που στις αρχές του χρόνου ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τενεκέδες τυριού, ζωγραφισμένους στο χέρι για να τους μετατρέψει σε γλάστρες για τους δημόσιους χώρους. Το ιδιότυπο open call έγινε μέσα από τα social media της ομάδας «Εθελοντές της Αθύτου» και η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Μέχρι και σήμερα φτάνουν τενεκέδες από όλη τη χώρα. Σχεδόν 300 έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του χωριού.
«Στην αρχή σκέφτηκα να βάλω τους τενεκέδες σε ένα σημείο της Αθύτου, ώστε να τους βλέπουν το καλοκαίρι οι τουρίστες, δεν πίστευα ότι αυτοί σήμερα θα γέμιζαν το χωριό. Η εικόνα είναι πραγματικά μαγική και τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της ψυχής μου», αναφέρει ο κ. Παυλής.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr