Ο Έλληνας που διδάσκει...σουβλάκι και μπαχάρια στη Νέα Υόρκη
Περιηγήσεις με έθνικ γεύσεις και ιστορίες από συνοικίες της Νέας Υόρκης, στις γαστρονομικές ξεναγήσεις που διοργανώνει ο Δραμινός, Αγγελής Νάννος.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Έφυγε από τη Δράμα στα 18 του χρόνια, στην αρχή για να βουτήξει στα…μπετόν στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., αργότερα για να…βουτήξει στους κιοφτέδες της Κωνσταντινούπολης και σήμερα κάνει…βουτιές με τους τουρίστες στο τζατζίκι της Αστόρια, στη Νέα Υόρκη. Και να σκεφτεί κανείς πως όταν ήταν μικρός η μάνα του τον κυνηγούσε να φάει, γιατί ήταν «άφαγο παιδί».
Ο Αγγελής Νάννος με καταγωγή από το χωριό Κουδούνια της Δράμας είναι σύμβουλος εστιατορίων και ξεναγός γαστρονομικών περιηγήσεων και η εταιρία του, www.infoodwetrust.nyc, βρίσκεται στην 3η θέση ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ιστότοπους, του TripAdvisor.
Ο 40χρονος πρώην μηχανικός δεν συστήνει απλώς εστιατόρια. Οργανώνει περιηγήσεις στην Νέα Υόρκη -είναι και πιστοποιημένος ξεναγός- και συνδυάζει την επιλογή φαγητού με ιστορίες της περιοχής.
Για παράδειγμα στην Αστόρια, την κατεξοχήν ελληνική συνοικία της Νέας Υόρκης, το tour περιλαμβάνει μεζεδάκια στην ταβέρνα «Μπαχάρι», σουβλάκι στην καντίνα “Souvlaki King”, ελληνικό καφέ ή φραπέ με λουκουμάδες στου «Μπούλη» και ψώνια στο super market ΤΙΤΑΝ, όπου μεταξύ άλλων οι επισκέπτες δοκιμάζουν τυριά και ελιές. Αλλά και γύρο στον καλύτερο ψήστη, έναν Ροδίτη στην καταγωγή και μπακλαβάδες στο «Αρτόπολις». Και ενδιάμεσα, πολλές και ωραίες ιστορίες για την ελληνική κουζίνα, για την Ελλάδα, για την πατρίδα που νοσταλγεί, αλλά προς το παρόν θέλει να συστήνει στους ξένους.
Παράλληλα και παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα ως ξεναγός γαστρονομικών περιηγήσεων, ο Αγγελής Νάννος, είναι σύμβουλος εστιατορίων, σύμβουλος στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Φαγητού, συνεργάστηκε στην έκδοση βιβλίων για το φαγητό, οργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις.
Όλες οι δραστηριότητές του έχουν σημείο αναφοράς το φαγητό, αλλά από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι το “Yum Yum MET Culinary Art Tour”. Μια περιήγηση στο χαοτικό και δαιδαλώδες Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου οι «πελάτες» του βλέπουν συγκεκριμένα έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κ.ά.) που όλα έχουν σχέση με το φαγητό.
Αυτό που τον παρακίνησε να στήσει μια τέτοια ξενάγηση είναι πως σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, γίνονται οργανωμένες θεματικές ξεναγήσεις για την μόδα, για την θρησκεία, αλλά δεν υπήρχε κάτι που να αφορούσε το φαγητό.
Έτσι, πέρασε πολλές μέρες και ακόμη περισσότερες ώρες μέσα στο ΜΕΤ, μελετώντας έργα, διαβάζοντας γι΄ αυτά, συμβουλεύτηκε ειδικούς και έστησε το project της περιήγησης στην τέχνη, με θέμα το φαγητό.
«Σε αυτές τις ξεναγήσεις δεν γεμίζουμε μόνο την κοιλιά μας ή δεν μαθαίνουμε μόνο ιστορία. Δεν ασχολούμαστε μόνο με την κουλτούρα, δεν βλέπουμε ωραία αξιοθέατα και έργα. Κάνουμε όλα αυτά μαζί και κυρίως ζούμε μια συναρπαστική εμπειρία», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Αγγελής Νάννος.
Ευρωπαίοι, Ασιάτες, Αυστραλοί, Αφρικανοί, αλλά και πολλοί Αμερικανοί είναι στο πελατολόγιό του. Οι τελευταίοι μάλιστα τον ξέρουν και τον εμπιστεύονται για βόλτες σε διαφορετικές γειτονιές της Νέας Υόρκης. Του ζητούν να βγάλει πρόγραμμα για συνοικίες που δεν έχουν επισκεφτεί, ενώ άλλοι του ζητούν μια περιήγηση σε συγκεκριμένες κουζίνες του κόσμου. Έχει τύχει πάντως να ξεναγήσει στην πόλη και παρέες Ελλήνων που βρέθηκαν εκεί με γκρουπ, αλλά δεν ήθελαν να δουν τα συνηθισμένα μέρη και αναζητούσαν κάτι πιο ιδιαίτερο.
Οι περιηγήσεις του είναι τρίωρες και ο αριθμός των ατόμων ποικίλει. Μπορεί να είναι μια 3μελής οικογένεια, μια 6μελής παρέα φίλων, ένα ζευγάρι, μια ολιγομελής συντροφιά.
Μέχρι στιγμής έχει ετοιμάσει και προτείνει 4 συγκεκριμένες περιηγήσεις: Το Μanhattan Tour είναι μια ξενάγηση στις εμβληματικές κουζίνες της Νέας Υόρκης, την εβραϊκή, την ιταλική, την κινεζική και αυτές που γενικά είναι πιο γνωστές, ενώ το International Tour συστήνει την ινδική, την τουρκική, την κουβανέζικη, την ταϊλανδέζικη κουζίνα.
Για τον Αγγελή Νάννο το φαγητό δεν γεμίζει απλώς την κοιλιά. Είναι μια φιλοσοφία, ένα ολόκληρο τελετουργικό. «Στην Ελλάδα, στο τραπέζι αναλύουμε γεγονότα, ανασυνθέτουμε ιδέες, άλλες τις υιοθετούμε κι άλλες τις απορρίπτουμε, αλλά περνάμε ώρες εκεί, όλοι μαζί. Τα πιάτα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, το μικρό πιατάκι με τα υπολείμματα του τζατζικιού γίνεται τασάκι και η παρέα δεν φεύγει αν δεν περάσει δυο-τρεις φορές από μπροστά τους ο σερβιτόρος», μας λέει.
Ο 40χρονος ξεναγός γευσιγνωσίας ξεκίνησε την πορεία του ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εργάστηκε σε τεχνικό γραφείο και έφυγε για ένα ερευνητικό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, αρχικά αγάπησε το φαγητό, την ιστορία της πόλης και έφτιαξε ένα δικό του blog φαγητού. Η τύχη του χαμογέλασε και δύο Αμερικανοί μπλόγκερς του εμπιστεύτηκαν τα γαστρονομικά τουρ της Πόλης, χάρη στα οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τις μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά όπως οι New York Times, το Condé Nast Traveler, το Lonely Planet.
«Τάιζα κιοφτέδες τους τουρίστες και παράλληλα έλεγα οριένταλ ιστορίες. Η Κωνσταντινούπολη έχει το προνόμιο να ξυπνάς το πρωί και να ζεις κάθε μέρα και σε άλλον αιώνα. Αυτό δεν το συναντάς πουθενά αλλού», δηλώνει.
Στην Κωνσταντινούπολη έμεινε 5 χρόνια κι ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, τον ξεσήκωσε και τον έστειλε στο…Μεγάλο Μήλο, όπου αυτές τις μέρες συμπληρώνει επίσης πέντε χρόνια. Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ζωή του, πριν λίγο καιρό γιόρτασε τα γενέθλιά του στο Μέξικο Σίτυ. Κι όταν επέστρεψε, μαγεμένος, είπε στους φίλους του πως άνετα θα μπορούσε να ζήσει για πάντα εκεί. Εκείνοι το περιμένουν, αλλά το «για πάντα» δεν ισχύει για τον Αγγελή Νάννο. Παθιάζεται εύκολα, μετακομίζει ακόμη πιο εύκολα, αλλά δεν δεσμεύεται. Σε τίποτα, εκτός από το καλό φαγητό.
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr