Τραγωδία με 19χρονο στη Σάμο: Ενα ασθενοφόρο για 40.000 κατοίκους (vid)
Το OPEN TV αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για την τραγωδία στη Σάμο, εκεί που χάθηκε ένα παιδί 19 ετών, παίζοντας μπάσκετ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η οργή για τον άδικο χαμό του 19χρονου φοιτητή και αθλητή, που κατέρρευσε από ανακοπή καρδιάς ενώ έπαιζε μπάσκετ σε υπαίθριο γήπεδο στο Καρλόβασι ξεχειλίζει στη Σάμο, η οποία έχει βυθιστεί στο πένθος. Ένα ασθενοφόρο, το μοναδικό στην ουσία που μπορει να λειτουργήσει δεδομένης της έλλειψης πληρωμάτων, έφτασε στο συμβάν με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ενώ το Κέντρο υγείας του νησιού καλείται να αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά χωρίς να διαθέτει καρδιολόγο!
Η μαρτυρία του αδελφικού φίλου του νεαρού στο Open Tv και μάρτυρα στο περιστατικό, συγκλονίζει. Οι άκαρπες απεγνωσμένες εκκλήσεις του για βοήθεια, η απουσία διαθέσιμου πληρώματος για το ασθενοφόρο στο Kαρλόβασι, σε ένα νησί με περισσότερους από 35.000 μόνιμους κατοίκους, χωρίς να υπολογίζει κανείς τον επιπλέον πληθυσμό που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο νησί λόγω του τουρισμού.
Δυστυχώς, όπως θα ακούσετε στο βίντεο, υπάρχουν ημέρες που όλο το νησί της Σάμου καλύπτεται μόνο από ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ, αν και υπάρχουν τέσσερα υπερσύγχρονα ασθενοφόρα. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΥΝ, δήλωσε στο OPEN και τον Δημήτρη Φρέσκο: «Δυστυχώς, η Σάμος -το έχουμε πει πολλές φορές- καλύπτεται μόνο με ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και η Δυτική Σάμος σε πολλές βάρδιες τον μήνα όταν το Καρλόβασι όταν δεν έχει οδηγούς μένει ακάλυπτο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Στα καρδιολογικά περιστατικά δε, ακόμη και το ένα λεπτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα παιδί που έπαθε ανακοπή και καθυστέρησε μιάμιση ώρα να πάει στο νοσοκομείο.
Στο ίδιο ρεπορτάζ κατέθεσε τη δική του μαρτυρία ο Δημήτρης Σακελλάρης, κάτοικος του νησιού: «Γιατί να πεθαίνουμε στον δρόμο, στο σπίτι, στο γήπεδο, εδώ στο νησί περιμένοντας το ένα και μόνο ασθενοφόρο να έρθει; Είναι απαράδεκτο. Όταν το ασθενοφόρο είναι στη μία άκρη του νησιού και έχει περιστατικό, το περιστατικό που θα τύχει στην ακριβώς άλλη άκρη του νησιού απλά είναι καταδικασμένο». Το χειρότερο είναι πως στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι δεν υπάρχει δεν υπάρχει καν οργανική θέση καρδιολόγου».
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΥΝ τόνισε: «Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου δεν υπήρχε ασθενοφόρο, δεν υπάρχει καρδιολόγος, δεν προβλέπεται στον οργανισμό του. Αυτό που χρειαζόταν το παιδί ήταν να υπάρχει καρδιολόγος, να γίνει κάποια θρομβόλυση ή να μεταφερθεί σε μία μονάδα στο νοσοκομείο». Ο ιδιώτης γιατρός καρδιολόγος, Πέτρος Χατζηανδρέου, που έφτασε στο σημείο, έκανε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Με χρήση απινιδωτή επανέφερε στη ζωή τον 19χρονο και τον συνόδεψε όταν επιτέλους έφτασε το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Σάμου. Δυστυχώς, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνιος. Οι γιατροί στο Βαθύ δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Οι κάτοικοι στο Καρλόβασι παίρνουν την τύχη στα χέρια τους: ξεκινούν έρανο συλλογής χρημάτων για να αγοράσουν απινιδωτές και να εκπαιδεύσουν πολίτες στη χρήση τους. Στόχος, να μη χαθούν άδικα άλλες ανθρώπινες ζωές.
Στο Open Tv μίλησε και o Πέτρος Χατζηανδρέου, ιδιώτης καρδιολόγος στο Καρλόβασι, ο οποίος βοήθησε στο περιστατικό, αλλά δεν κατάφερε να σώσει τι παιδί. «Είμαι καρδιολόγος, κλήθηκα εκεί, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με απινιδωτή πήγα και το παιδί ανένηψε… Το συνόδευσα στο νοσοκομείο όπου έφτασε ζωντανό με καρδιακή λειτουργία όχι όμως και εγκεφαλική λειτουργία καλή όπου διασωληνώθηκε. Μπήκε στη ΜΕΘ όπου εκεί έγινε εξειδικευμένη βοήθεια από όλους τους ειδικούς που είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και καταρτισμένοι συνάδελφοι. Αλλά λόγω του προβλήματος έκανε τη μία ανακοπή μετά την άλλη και κατέληξε».
-Δηλαδή, στο νοσοκομείο…έφτασε ζωντανός. Πόση ώρα μετά το περιστατικό πόση ώρα έκανε να φτάσει το ασθενοφόρο για να το μεταφέρει στο νοσοκομείο;
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα, δεν το θυμάμαι ακριβώς, αλλά μία ώρα την έκανε. Ήρθε ένας, δεν ήταν στη βάρδιά του προσφέρθηκε μου είπε ''να έρθω να το πάρω να το πάω στο Κέντρο Υγείας''. Σε 10 λεπτά ωστόσο πλησίασε το ΕΚΑΒ και είπαμε στο ΕΚΑΒ ''μην έρχεσαι στο γήπεδο'', που ήταν ένα λεπτό παραπέρα, ΄΄έλα στο Κέντρο Υγείας, τον πάμε εκεί''. Ωστόσο ήταν ζωντανό το παιδί, είχε ανανήψει, από την ανακοπή».
-Εκτιμάτε ότι αν είχε έρθει νωρίτερα ασθενοφόρο και είχε μεταφερθεί νωρίτερα στο νοσοκομείο θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;
«Σίγουρα, σίγουρα, γιατί εξειδικευμένη βοήθεια είναι πιο αποτελεσματική .Aν περάσουν πέντε λεπτά, δεν συζητώ 10, ο εγκέφαλος είναι νεκρός. Η καρδιά μπορεί με το απινιδωτή να ανανήψει, αλλά μετά έχει χαθεί ο εγκέφαλος, δηλαδή είναι θέματα λεπτών».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr