Αγώνας δρόμου για τη στέγαση προσφύγων πριν από τις βροχές
H επικείμενη επιδείνωση του καιρού επικρέμαται απειλητικά πάνω από τα hotspots των νησιών και τα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η κατάσταση επιβάλλει άμεσες λύσεις και οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση θέσεων στέγασης πριν από την έλευση του χειμώνα.
«Ημασταν τυχεροί, γιατί ο Νοέμβρης έως τώρα κύλησε χωρίς προβλήματα» σχολίασε ο συντονιστής του υπουργείου στη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος, μιλώντας χθες στην έναρξη του τριήμερου φόρουμ «Select Respect» που πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη οργανώσεις υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη συνέχεια, με δεδομένες και τις αμείωτες καθημερινές ροές: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κάνουμε μόνο διαχείριση της υποδοχής, ενώ η ένταξη είναι ακόμα μακριά» σημείωσε και προσέθεσε πως η κατάσταση στα νησιά είναι κρίσιμη, κυρίως στη Λέσβο και τη Σάμο, με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες -πολυμελείς και μονογονεϊκές οικογένειες- να χρειάζονται στέγαση και προστασία.
«Κάνουμε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση χώρων στέγασης για τον χειμώνα, με χρηματοδότηση της DG Home και τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» είπε. Στο πλαίσιο αυτό, 800 άτομα από τη Μόρια μένουν ήδη σε ξενοδοχεία στα Γρεβενά, άλλα 900 στα παλιά λουτρά Νέας Απολλωνίας στον Δήμο Βόλβης, ενώ επίκειται η φιλοξενία σε ξενοδοχεία των Σερρών ενός αριθμού προσφύγων που προσέρχονται μόνοι τους στη δομή της πόλης και ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες σε σκηνές.
Οι θέσεις σε διαμερίσματα μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» αναμένεται να φτάσουν τις 27.000 στο τέλος του χρόνου, με προοπτική αύξησής τους στις 30.000 στη συνέχεια, αλλά και αυτή δεν είναι μια βιώσιμη λύση. «Είναι σαν να χτίζουμε ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα» σημείωσε ο κ. Ράγκος, ο οποίος προανήγγειλε και νέες θέσεις σε δομές, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Ελλάδα.
«Λύσεις του χθες»
«Αυτές είναι λύσεις του χθες, είναι για να υποστηρίξουμε τους υπάρχοντες πρόσφυγες» ανέφερε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ζητά κινητικότητα και καλεί τα άλλα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς η Ελλάδα δεν γίνεται να λύσει μόνη της το Μεταναστευτικό.
Tάχθηκε υπέρ ενός νέου αναθεωρημένου σχεδίου επανεγκατάστασης, αλλά ήταν κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για την υιοθέτησή του, καθώς οι συμμαχίες της Ελλάδας στην ΕΕ φθίνουν επικίνδυνα. «Δυστυχώς η Ευρώπη που ξέραμε έχει αλλάξει. Καθημερινά βλέπουμε αλλαγές που μας τρομάζουν. Το Προσφυγικό γίνεται δούρειος ίππος για την εκδήλωση φαινομένων μισαλλοδοξίας» τόνισε.
Ο κ. Ράγκος παραδέχτηκε πως τα camp φιλοξενίας προσφύγων είναι μια μορφή ιδρυματοποίησης, ενώ ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα είπε πως στην πράξη η προστασία τους ισοδυναμεί με κράτηση σε αστυνομικά τμήματα, σε χώρους όπου θα μπορούσαν να κρατούνται ποινικοί ενήλικοι.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr