Κλιματική αλλαγή: Περισσότερες ζεστές ημέρες και λιγότερες κρύες νύχτες
Η Ελλάδα είναι από τις πλέον ευάλωτες περιοχές λόγω κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το ισχυρό κύμα καύσωνα που έπληξε την κεντρική και δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από το κύμα αυτό, παραμένει μία από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή περιοχές της Ευρώπης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία και την ευεξία των κατοίκων της Ελλάδας, παρουσιάζουν τα ευρήματα εργασίας ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Climatology.
Πραγματοποιώντας υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις του κλίματος και εφαρμόζοντας εξειδικευμένο άνθρωπό-βιομετεωρολογικό μοντέλο, μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά και οι τάσεις των άνθρωπό-βιοκλιματικών συνθηκών στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων 30 ετών (1987 – 2016). Ειδικότερα, υπολογίστηκε ο δείκτης της φυσιολογικά ισοδύναμης θερμοκρασίας (PET – Physiologically Equivalent Temperature), ο οποίος, με απλά λόγια, εκτιμά πόσο ζέστη ή κρύο (θερμική αίσθηση) αισθάνεται κάποιος και πόσο επιβαρύνεται αντίστοιχα ο οργανισμός του (θερμική επιβάρυνση), λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) και τα χαρακτηριστικά του ατόμου (ηλικία, φύλο, μεταβολισμός κ.α.).
Μεταβολή του αριθμού των «κρύων νυχτών» στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1987-2016
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε υποδεικνύουν ότι το θερμικό βιοκλίμα της Μεσογείου υπέστη σημαντική θέρμανση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Ειδικότερα για την Ελλάδα, καταγράφεται στατιστικώς σημαντική μείωση του αριθμού των «κρύων νυχτών» (νύκτες που κάποιος αισθάνεται δροσιά/κρύο) με μέσο ρυθμό 7 νυχτών ανά δεκαετία. Oι μεγαλύτερες τάσεις μείωσης αφορούν τη νότια χώρα. Στη Ρόδο και την Κρήτη, για παράδειγμα, οι «κρύες νύχτες» ελαττώνονται με ρυθμό 10 και 9 ανά δεκαετία, αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, οι νύχτες στην Ελλάδα γίνονται πιο ζεστές, περιορίζοντας σημαντικά τα χρονικά διαστήματα στα οποία κάποιος μπορεί να ανακουφιστεί από την αίσθηση της ζέστης, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα.
Μεταβολή του αριθμού των «ζεστών ημερών» στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1987-2016
Στατιστικώς σημαντική αύξηση καταγράφεται για τον αριθμό των «ζεστών ημέρων» (ημέρες που κάποιος αισθάνεται δυσφορία λόγω ζέστης), με μέσο ρυθμό 5 ημερών ανά δεκαετία.
Οι οι μεγαλύτερες τάσεις εμφανίζονται στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, οι «ζεστές ημέρες» αυξάνονται με ρυθμό 6 ανά δεκαετία. Στην ήδη ευάλωτη στη ζέστη Θεσσαλία, ο ρυθμός αύξησης φτάνει τις 4 ημέρες ανά δεκαετία. Αξιοσημείωτοι είναι τέλος, οι σημαντικά μικρότεροι ρυθμοί αύξησης στην Κρήτη και τη Ρόδο, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην ευεργετική δράση των εποχιακών ανέμων βορείων διευθύνσεων (μελτέμι).
Πηγή: meteo.gr
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr