Επιστροφή στις ελληνικές ρίζες για τον Τούρκο προπονητή της Μπούρσα
«Ο παππούς μου, ο Χουσμέν, ήταν από τη Θεσσαλονίκη. Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε», είπε στο ethnos.gr ο Mesut Aldanmaz🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Hoş bulduk Selanik», ελληνιστί καλώς σας βρήκαμε στη Θεσσαλονίκη ήταν οι πρώτες κουβέντες ενός Τούρκου τουρίστα από την Μπούρσα, ο οποίος ζητούσε βοήθεια από περαστικούς, κρατώντας παραμάσχαλα τα πράγματά του προκειμένου να βρει μέσα στη νύχτα το κατάλυμα που είχε κλείσει με την οικογένειά του, στο κέντρο της πόλης. Ο Τούρκος μεσήλικας Mesut Aldanmaz δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε τουρίστας αλλά ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπούρσα με ρίζες από τη Θεσσαλονίκη.
«Ο παππούς μου, ο Χουσμέν, ήταν από τη Θεσσαλονίκη. Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε. Δεν πρόλαβε όμως να κάνει οικογένεια. Στην έναρξη των Βαλκανικών πολέμων έφυγε για την Μπούρσα» εξήγησε στο ethnos.gr ο Mesut Aldanmaz ζητώντας και ένα… χεράκι βοήθειας για να βρει το δωμάτιο που έκλεισε.
«Πάντα ήθελα να επισκεφτώ την Θεσσαλονίκη. Πρώτη φορά όμως τα καταφέρνω. Ξέρεις, φίλε μου, νιώθω ένα κόμπο στο στομάχι. Αισθάνομαι περίεργα όπως αισθάνεται κάποιος όταν ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας του. Αν και είμαι κουρασμένος θέλω να γυρίσω όλη την πόλη σήμερα το βράδυ» είπε στο ethnos.gr.
Παρά το περασμένο της ώρας ο Mesut από την Μπούρσα συνέχισε να ρωτά ασταμάτητα για την πόλη. «Είδα στο χάρτη ότι από δω είναι πολύ κοντά το σπίτι του Κεμάλ. Φτάνεις με τα πόδια. Θα το επισκεφτούμε οικογενειακώς. Δυστυχώς δεν ξέρω τη διεύθυνση που έμενε ο παππούς μου για να δω πως είναι σήμερα η γειτονιά του», πρόσθεσε, μη δείχνοντας να τον επηρεάζει το… ανεβασμένο πολιτικό θερμόμετρο στο Αιγαίο.
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ από τη Θεσσαλονίκη του προηγούμενου αιώνα φυλαγμένες στα συρτάρια του σπιτιού του στην Μπούρσα είναι τα μόνα… αποδεικτικά στοιχεία της ζωής του παππού του Χουσμέν στη Θεσσαλονίκη.
Το σπίτι του Mesut «κληρονόμησε» όμως και πολλές συνταγές από τη γενέτειρα του Χουσμέν. «Κάθε φορά που φιλεύουμε στο σπίτι μας φίλους και συγγενείς συνέχεια μας ρωτούν. Από τη Σελανίκ είσαι;» Όλα αυτά τα χρόνια άκουγε συνέχεια για ιστορίες του Χουσμέν στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τους πολύ καλούς γείτονες που είχε κάνοντας τον να νιώθει σαν την πατρίδα του.
Ο προπονητής της Μπούρσα επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα με την οικογένειά του, μένοντας κυρίως στην Καβάλα και στην Κομοτηνή από όπου κατάγεται η γιαγιά του.
«Έχουμε πολλά κοινά έθιμα ενώ στο σπίτι ακούμε και ελληνική μουσική. Μου αρέσει πολύ» είπε ο Τούρκος τουρίστας λίγο πριν μας αποχαιρετήσει.
Γιατί έπεσαν οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα στη Θεσσαλονίκη
Οχτώ χρόνια, ωστόσο, μετά το άνοιγμα του Γιάννη Μπουτάρη στην τουρκική αγορά οι αφίξεις Τούρκων τουριστών παρουσιάζουν κάμψη 20% το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων της Ένωσης Ξεονοδόχων.
Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο Στέφανος Χατζημανώλης, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου, υπεύθυνος ανάπτυξης & επικοινωνίας του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Β. Ελλάδας, το 2019 θα κλείσει με 70.000-80.000 αφίξεις Τούρκων επισκεπτών κατρακυλώντας στην πέμπτη θέση των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη έναντι 100.000 τα προηγούμενα έτη.
Η καλύτερη χρονιά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ήταν το 2015 μία χρονιά πριν το πραξικόπημα όπου οι αφίξεις άγγιζαν τις 100.000 πιάνοντας την πρώτη θέση στους ξένους τουρίστες. «Τα πολιτικά γεγονότα επηρεάζουν πάρα πολύ τους Τούρκους. Και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα αναμένεται να επιδράσει αρνητικά και φέτος το καλοκαίρι» προέβλεψε ο Στέφανος Χατζημανώλης.
Αλμυρή όμως είναι και η βίζα επηρεάζοντας αρνητικά τις αφίξεις των γειτόνων. «Το κόστος έχει αυξηθεί στα 80 ευρώ και αν πας στο πρακτορείο το κόστος ανεβαίνει στα 100 με 120 ευρώ. Αυτόματα σημαίνει για μια τετραμελή οικογένεια ένα αρκετά σεβαστό ποσό».
Οι Τούρκοι τουρίστες όμως δεν ξεφεύγουν ούτε από την ελληνική γραφειοκρατία. Ακόμη και αν διαθέσουν τα παράβολα θα πρέπει να περιμένουν περίπου 30 μέρες για να αποκτήσουν την πολυπόθητη βίζα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Αυστρία, την Ολλανδία όπου η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 3 ημερών.
«Αντί να απλοποιούνται οι διαδικασίες το νομοθετικό πλαίσιο για τη έκδοση βίζας περιπλέκονται ακόμη περισσότερο τα πράγματα» σχολίασε ο Στέφανος Χατζημανώλης.
Ανασταλτικός παράγοντας στην άφιξη Τούρκων τουριστών είναι και οι τελωνειακοί σταθμοί και οι υποδομές τους τόσο στις Καστανιές όσο και στους Κήπους σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα. «Δεν έχει μπει ούτε μία πέτρα και στους δύο μεθοριακούς σταθμούς. Τα μποτιλιάρισμα είναι πολύ μεγάλο στα σύνορα και πολύ είναι αυτοί που αποθαρρύνονται». Αρκετοί όμως είναι και αυτοί που έχουν επηρεαστεί από την πτώση της τουρκικής λίρας τα τελευταία χρόνια.
Χρήστος Χατζηδιάκος: Οι Τούρκοι πελάτες είναι χουβαρντάδες
Παρά την κάμψη όμως οι Τούρκοι τουρίστες συνεχίζουν να διασκεδάζουν με την καρδιά τους είπε στο ethnos.gr ο Χρήστος Χατζηδιάκος ιδιοκτήτης ενός εκ των πιο εμβληματικών ουζερί της Θεσσαλονίκης, το ουζερί «Αγορά», που συχνά φιλεύει τουρίστες από την γειτονική χώρα.
«Έχουμε φτιάξει εδώ και χρόνια μενού στα τούρκικα. Είναι οι καλύτεροι πελάτες. Χουβαρντάδες και βάζουν το χέρι στην τσέπη. Δεν είναι σφιχτοί όπως οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί που παραγγέλνουν μία σαλάτα στα τέσσερα και ένα τζατζίκι. Προπαντός όμως είναι ευγενικοί, περισσότερο και από τους Έλληνες. Λατρεύουν την ελληνική κουζίνα και τα ψάρια. Έχει κόψει λίγο η κίνηση αλλά για αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς. Έχουν δικά τους εσωτερικά προβλήματα».
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr