Η Θεσσαλονίκη γίνεται... Τσινετσιτά - Χολιγουντιανές παραγωγές στα σκαριά
Το Χόλιγουντ πάει στα... Βασιλικά, καθώς σε έναν χρόνο από σήµερα σύγχρονα κινηµατογραφικά στούντιο θα αρχίσουν γυρίσµατα σε µια έκταση 83 στρεµµάτων. Ο πρωταγωνιστής του εγχειρήµατος, Γιάννης Καλαφάτης, µιλά για την επένδυση των 10 εκατ. ευρώ και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Αστέρες του Χόλιγουντ και του ευρωπαϊκού σινεµά θα έρχονται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπου σε έναν χρόνο από σήµερα θα λειτουργούν σύγχρονα κινηµατογραφικά στούντιο, από τα µεγαλύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε µια έκταση 83 στρ. ετοιµάζονται 4 µεγάλα πλατό (τα δύο έκτασης 2.000 τ.µ. το καθένα), µε τον πλέον σύγχρονο εξοπλισµό σε µηχανήµατα ήχου και εικόνας.
Πίσω από το πολύ φιλόδοξο εγχείρηµα βρίσκονται ο Ελληνοαµερικανός αρχιτέκτονας και επιχειρηµατίας στον τοµέα των κατασκευών -εσχάτως και των κινηµατογραφικών παραγωγών-, Γιάννης Καλαφάτης, και η βουλγαρική εταιρεία Nu Boyana Film Studios, που διαθέτει ένα τεράστιο στούντιο στις παρυφές της Σόφιας.
Αμερικανική συνιδιοκτησία
Τα Nu Boyana Film Studios αποτελούν µέλος του οµίλου Nu Image, συνιδιοκτήτης του οποίου είναι η αµερικανική εταιρεία παραγωγής Millennium Pictures. «Επιλέξαµε τη Θεσσαλονίκη γιατί είναι µια πανέµορφη πόλη. Εχει µεγάλο αεροδρόµιο και πολύ ωραίες παραλίες σε κοντινή απόσταση, ενώ το κυριότερο κριτήριό µας είναι πως δεν έχει το χάος της Αθήνας.
Μπορούµε να βρούµε ωραίες, γραφικές γειτονιές σε µικρή απόσταση από τα στούντιο για τυχόν εξωτερικά γυρίσµατα των παραγωγών. Και φυσικά βρίσκεται πολύ κοντά στη Σόφια, όπου είναι η έδρα των Nu Boyana Film Studios, που µπορούν να συµπληρώσουν σε υλικοτεχνική υποδοµή» λέει στο «Εθνος της Κυριακής», ο Γιάννης Καλαφάτης, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις µέρες στην Ελλάδα, καθώς την Πέµπτη στη Θεσσαλονίκη µπήκαν οι τελικές υπογραφές για την παραχώρηση του χώρου.
Στην κατοχή της νέας εταιρείας κινηµατογραφικών παραγωγών, που κατά 50% ανήκει στον κ. Καλαφάτη και κατά 50% στην οικογένεια Λερνέρ από τη Βουλγαρία, είναι πλέον η έκταση των 83 στρ. στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που ανήκαν σε ιδιώτες και στο παρελθόν χρησιµοποιούνταν ως µεγάλες σιταποθήκες. Τα κτίρια είναι σε σχετικά καλή κατάσταση -στο παρελθόν µάλιστα είχαν φιλοξενήσει για κάποιο διάστηµα πρόσφυγες- και ήδη υπάρχουν ως κατασκευές. Οι επενδυτές προγραµµατίζουν να δηµιουργήσουν τα δύο µεγάλα πλατό και δύο µικρότερα, ενώ την αρχιτεκτονική µελέτη θα κάνει ο ίδιος ο Γιάννης Καλαφάτης σε συνεργασία µε γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Η επένδυση είναι προϋπολογισµού 10 εκατ. ευρώ και σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 75 άτοµα διαφόρων ειδικοτήτων.
Οι νέες εγκαταστάσεις ανήκουν κατά το ήµισυ στον Ελληνα επιχειρηµατία, ενώ το υπόλοιπο 50% στην οικογένεια Λερνέρ, ιδιοκτήτρια των Nu Boyana Film Studios στη Βουλγαρία
«Εκτιµούµε ότι σε έναν χρόνο θα είµαστε έτοιµοι και η λειτουργία των κινηµατογραφικών στούντιο θα δηµιουργήσει άµεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ χιλιάδες θα είναι οι έµµεσες θέσεις. Οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν 20.000 τ.µ., από τα οποία τα 6.000 τ.µ. θα είναι πλατό και τα υπόλοιπα βοηθητικοί χώροι» µας αναφέρει ο κ. Καλαφάτης. Προσθέτει επίσης πως το εγχείρηµα «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγµή ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος βρέθηκε µαζί του στη Σόφια, στα µέσα Απριλίου, στις εγκαταστάσεις των Nu Boyana Film Studios.
Εκεί ξεναγήθηκαν από τον ιδρυτή του Οµίλου Αβί Λερνέρ και τον γιο του, διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας, Γιαρίβ Λερνέρ. «Η Θεσσαλονίκη αναµένεται σε λίγα χρόνια να γίνει ο επόµενος µεγάλος σταθµός στην παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχοµένου στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιοµηχανίας στη χώρα µας έχει ξεκινήσει. Είναι µια εθνική υπόθεση και απαιτείται συνέργεια δυνάµεων για να πάρει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στη διεθνή βιοµηχανία του κινηµατογράφου και της οπτικοακουστικής» είχε δηλώσει ο κ. Κρέτσος. Η εταιρεία Nu Boyana Film Studios αποτελεί τη συνέχεια του πρώην κρατικού βουλγαρικού κινηµατογραφικού εργαστηρίου Boyana, που ιδρύθηκε το 1962 και αποτελούσε την κύρια κινηµατογραφική και τηλεοπτική εγκατάσταση στη γειτονική χώρα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Απασχολούσε 2.000 εργαζόµενους υψηλής εξειδίκευσης στον οπτικοακουστικό τοµέα και παρήγε ταινίες µεγάλου µήκους, ντοκιµαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Το 2007 τα στούντιο πέρασαν στην οικογένεια Λερνέρ, που είναι συνιδιοκτήτρια µαζί µε την αµερικανική εταιρεία Millennium Film που εδρεύει στο Χόλιγουντ. Στα 350 στρ. στούντιο της εταιρείας, στις παρυφές της Σόφιας, έχουν γυριστεί πάνω από 350 διεθνείς κινηµατογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές σειρές τα τελευταία 12 χρόνια. Ανάµεσά τους οι ταινίες «Criminal» (2016) µε τους Κέβιν Κόστνερ και Ράιαν Ρέινολτς, «Αγαπώντας τον Πάµπλο» (2017) µε τους Χαβιέ Μπαρδέµ και Πενέλοπε Κρουζ και «Η διπλή όψη της επανάστασης» (2015) µε τη Σάλµα Χάγιεκ.
Πλήρως εξοπλισμένο
«Είµαστε πολύ χαρούµενοι που τα Nu Boyana Film Studios θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας κινηµατογραφικό στούντιο στη Θέρµη Θεσσαλονίκης. Το νέο στούντιο στη Θεσσαλονίκη θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδοµές και εξοπλισµό (π.χ. soundstages, postproduction και CGI), προκειµένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Millennium Films αλλά και άλλων διεθνών εταιρειών παραγωγής» δήλωσε ο διευθύνων σύµβουλος των Nu Boyana Film Studios, Γιαρίν Λερνέρ. Στη διάρκεια της συνάντησής του µε τον Λευτέρη Κρέτσο, τον Απρίλιο, ο Γιαρίβ Λερνέρ ανακοίνωσε πως στο νέο στούντιο της Θεσσαλονίκης θα γυριστεί η ταινία «Ο µύθος του Σεβάχ του Θαλασσινού», που αποτελεί συµπαραγωγή της Millennium µε την Eagle Films, αλλά όπως µας έκανε γνωστό ο κ. Γιάννης Καλαφάτης, για την ταινία, προϋπολογισµού 50 εκατ. δολαρίων, θα γίνουν γυρίσµατα στην Κρήτη.
«Η Ελλάδα µπορεί να µπει στον χάρτη των διεθνών παραγωγών»
Ενδεικτικό της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η βουλγαρική εταιρεία, Nu Boyana Film Studios, µε την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) εγκαινιάζει πρόγραµµα τρίµηνης έµµισθης µαθητείας πάνω στην κινηµατογραφική παραγωγή. Η εκπαίδευση θα γίνει στις εγκαταστάσεις των Nu Boyana Film Studios στη Σόφια και ήδη «τρέχει» η προκήρυξη για όσους επιθυµούν να την παρακολουθήσουν. Για το διάστηµα Σεπτεµβρίου - ∆εκεµβρίου 2019 θα επιλεγούν 15 άτοµα και σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση, το ΕΚΟΜΕ καλύπτει µέρος των εξόδων διαµονής και σίτισης των εκπαιδευόµενων, οι οποίοι και θα λάβουν µηνιαία αποζηµίωση.
«Στόχος µας, η δηµιουργία ενός νέου οικοσυστήµατος στην Ελλάδα που θα συνδέει την εκπαίδευση µε την παραγωγή και συγχρόνως την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς, ώστε η χώρα να λάβει τη διακεκριµένη θέση που δικαίως της αναλογεί στον παγκόσµιο οπτικοακουστικό χάρτη» δήλωσε ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του ΕΚΟΜΕ ΑΕ, χαιρετίζοντας την έναρξη του προγράµµατος. «Θα ήταν χαρά µας ένα µέρος αυτών των εκπαιδευόµενων να απασχοληθεί στα νέα στούντιο που ετοιµάζουµε. Χρειαζόµαστε καταρτισµένους εργαζόµενους, τους οποίους και θα αναζητήσουµε στην εγχώρια αγορά. Ευχόµαστε να προσεγγίσουµε µεγάλες παραγωγές για να απασχολούνται κάθε φορά όλο και περισσότερα άτοµα» µας είπε ο κ. Καλαφάτης και συµπλήρωσε: «Η Ελλάδα µπορεί να µπει στον χάρτη των διεθνών κινηµατογραφικών παραγωγών. Αυτό θα αποτελέσει µια διαφορετική διαφήµιση από αυτήν που ξέρουµε µέχρι τώρα και προβάλλει µόνο τη Μύκονο, το σουβλάκι και το τζατζίκι».
Who is who
Ο Γιάννης Καλαφάτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και µεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1972 έφυγε για σπουδές αρχιτεκτονικής στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται έκτοτε. Εκεί έχει δηµιουργήσει τέσσερις µεγάλες εταιρείες στον τοµέα των κατασκευών (Skyline Restoration, CGI, SRW και Spring Scaffolding) και στα µεγάλα έργα που έχει αναλάβει συµπεριλαµβάνονται η ανακαίνιση του Πανεπιστηµίου Columbia, του ιστορικού New Yorker Hotel, καθώς και άλλων γνωστών κτιρίων της αµερικανικής µεγαλούπολης. Εδώ και έναν χρόνο είναι ο ιδιοκτήτης των κινηµατογραφικών στούντιο York Studios στη συνοικία Μπρονξ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr