Νέα στοιχεία για τον θάνατο του φοιτητή στην Κάλυμνο: «O θάνατος του Νίκου δεν οφείλεται σε πτώση»
Ο δικηγόρος της οικογένειας, µε «όπλο» τα νέα στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φαίνεται να έχασε τη ζωή του ο 21χρονος στην Κάλυµνο, θα ζητήσει να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ανατροπή στη µυστηριώδη υπόθεση µε τον θάνατο του 21χρονου φοιτητή Νίκου Χατζηπαύλου στην Κάλυµνο φέρνει νέα έκθεση ειδικού πραγµατογνώµονα, µε την οποία η οικογένεια του 21χρονου θα ζητήσει να βγει η υπόθεση από το αρχείο. Οι συγγενείς του φοιτητή, που από την πρώτη στιγµή µίλησαν για δολοφονία, δεν σταµάτησαν να αναζητούν την αλήθεια, καθώς δεν πίστεψαν την εκδοχή ότι ο Νίκος γλίστρησε και έπεσε από τα βράχια. Ετσι, ανέθεσαν στον µηχανολόγο µηχανικό Παναγιώτη Μαδιά την εκπόνηση έκθεσης για τις συνθήκες θανάτου, σύµφωνα µε την οποία αποκλείεται η περίπτωση του ατυχήµατος. Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τα αποτελέσµατα της νέας έκθεσης, βάσει της οποίας ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Γλύκας, θα ζητήσει να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης. Ο κ. Μαδιάς µέτρησε τις δυνάµεις που δέχτηκε το σώµα του άτυχου Νίκου κατά τη φερόµενη πτώση του από τα βράχια. Η πρώτη πτώση ήταν ύψους 57 µέτρων, µέχρι το σηµείο όπου βρέθηκε το φούτερ του φοιτητή, και η δεύτερη 30 µέτρων, µέχρι το σηµείο όπου εντοπίστηκε το παπούτσι του.
Το παράδοξο
«Οι δυνάµεις που δέχτηκε το σώµα του Νίκου Χατζηπαύλου στις δύο φερόµενες πτώσεις ήταν της τάξεως των 2,9 τόνων, κατά την πρώτη κατακρήµνιση ύψους 57 µέτρων, και 2,1 τόνων, κατά τη δεύτερη κατακρήµνιση ύψους 30 µέτρων. Η δε ταχύτητα που είχε το σώµα ήταν της τάξεως των 120 χιλ./ώρα στην πρώτη πτώση και 55,7 χιλ./ώρα στη δεύτερη πτώση. Με τα παραπάνω δεδοµένα συνάγεται το συµπέρασµα ότι εάν ο 21χρονος πράγµατι είχε πέσει από τα βράχια, τότε θα είχε υποστεί συντριπτικά κατάγµατα και θραύση οστών στο σύνολο του σκελετού του αλλά και εκδορές µεγάλης έκτασης, σε βαθµό που το θύµα δεν θα ήταν αναγνωρίσιµο.
Ωστόσο, η δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι δεν διαπιστώθηκαν ανάλογης βαρύτητας κακώσεις, µε κατάγµατα οστών και κακώσεις εσωτερικών οργάνων, λόγω της αναπτυχθείσας µεγάλης κινητικής ενέργειας. Συνεπώς, ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου δεν οφείλεται σε πτώση» αναφέρει το πόρισµα του πραγµατογνώµονα. Ο Γιάννης Παπαρουσάκης, νονός του 21χρονου σπουδαστή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ότι θεωρεί πως ο Νικόλας, όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί, µεταφέρθηκε στο σηµείο όπου βρέθηκε νεκρός: «Ηταν µεγάλο λάθος που η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Γι’ αυτό και βάλαµε µηχανολόγο µηχανικό να εξετάσεις τις δυνάµεις που δέχτηκε το παιδί κατά την υποτιθέµενη πτώση, προκειµένου να αποδειχτεί ότι δεν µπορεί να πέθανε από κάτι τέτοιο. Πιστεύουµε ότι ο Νικόλας δολοφονήθηκε. Η περιοχή όπου βρέθηκε το παιδί φηµίζεται για την παραβατικότητά της.
Είναι γνωστό αυτό στην Κάλυµνο, χωρίς να σηµαίνει τίποτα για το υπόλοιπο νησί. Ο Νικόλας ίσως είδε κάποια συναλλαγή που δεν έπρεπε να δει, µε αποτέλεσµα κάποιοι να θελήσουν να του κλείσουν το στόµα. Υπάρχει βίντεο από drone που δείχνει το σηµείο όπου βρέθηκε το σώµα του, χωρίς να φαίνεται εκεί κανένα πτώµα. Πως γίνεται λίγες ηµέρες µετά να εντοπίστηκε εκεί το παιδί; Συνάγεται το συµπέρασµα ότι το σκότωσαν κάπου αλλού και στη συνέχεια εγκατάλειψαν το πτώµα εκεί όπου τελικά βρέθηκε. ∆εν εξηγείται διαφορετικά.Η οικογένεια ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Ο φάκελος µπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Εφετών ∆ωδεκανήσου, η οποία έλαβε υπόψη ιατροδικαστική έκθεση που ανέφερε ότι «ο θανών, συνεπεία ατυχήµατος, κατακύλισε από µεγάλο άγνωστο ύψος, αρχικά εν ζωή, και κατέληξε σε σηµείο του βραχώδους υψώµατος, ενώ στη συνέχεια για άγνωστο λόγο, αλλά πιθανώς λόγω της βροχόπτωσης, κατέπεσε στο έδαφος, χωρίς να προκύπτει η εµπλοκή κάποιου ατόµου στο συµβάν».
Ο Γιάννης Γλύκας, δικηγόρος της οικογένειας, θα επιχειρήσει το επόµενο διάστηµα, µε «όπλο» τα νέα στοιχεία, να ανατρέψει τα δεδοµένα: «Συνεχίζουµε την προσπάθεια για να χυθεί φως στην υπόθεση. Σκοπεύουµε να κάνουµε αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειµένου να γυρίσει ο φάκελος στον εισαγγελέα εφετών ∆ωδεκανήσου και να ανοίξει νέος κύκλος ερευνών».
Tα 5 στοιχεία που «καίνε»
Ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγµή µυστηριώδης. Στη δικογραφία υπήρχαν στοιχεία που συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Το «Εθνος της Κυριακής» κατέγραψε τα σηµαντικότερα από αυτά:
- Μάρτυρας κατέθεσε ότι περπατώντας από το σηµείο όπου αργότερα βρέθηκε το πτώµα δεν υπήρχε ο εξαφανισθείς. Εκανε, µάλιστα, λόγο για ένα µικρό τζιπ, χρώµατος άσπρου ή ασηµί, στο οποίο επέβαιναν ένας άντρας και µία γυναίκα, το οποίο εκείνη την ηµέρα πάρκαρε δεξιά στην αλάνα, στην αρχή του χωµατόδροµου.
- Εθελοντής πυροσβέστης κατέθεσε ότι στην πλαγιά του βουνού, πάνω ακριβώς από εκεί όπου βρέθηκε το πτώµα, είδε στο χώµα ένα σηµάδι, σαν κάποιος να πάτησε εκεί µε το πόδι του, φωτογράφισε το σηµάδι καθ’ υπόδειξη των αστυνοµικών και έβαλε ένα κέρµα, ώστε να φωτογραφηθεί το σηµάδι σε σχέση µε το µέγεθος του κέρµατος.
- Αλλος εθελοντής πυροσβέστης ανέφερε ότι είχε περάσει από το σηµείο ανεύρεσης του πτώµατος τουλάχιστον 10 φορές, χωρίς να υπάρχει κάτι στο σηµείο. Είχε ερευνήσει, µάλιστα, την περιοχή του Κάστρου Χώρας, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, και δεν εντόπισε κάτι.
- Μόνιµη κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι η ηµέρα ανεύρεσης του πτώµατος ήταν η µοναδική ηµέρα που δεν έγιναν έρευνες στην περιοχή και πιθανολογεί ότι το πτώµα µεταφέρθηκε την 25η Νοεµβρίου 2017 από άγνωστους δράστες και συγκεκριµένα µετά τις 8.00 το πρωί, όταν εκείνη πήγε να ταΐσει τα ζώα. Εάν το πτώµα προϋπήρχε -συνεχίζει- στα πέντε µέτρα από το µαντρί, θα είχαν µαζευτεί κοράκια και µύγες και θα είχε γίνει αντιληπτό.
- Και δεύτερος κάτοικος στη θέση Λαγγά κατέθεσε ότι διατηρεί µαντρί σε πολύ κοντινή απόσταση από το σηµείο όπου βρέθηκε το πτώµα, προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε εκεί για ηµέρες θα είχε γίνει αντιληπτό.
Βγήκε για µια βόλτα µε το ποδήλατο, βρέθηκε έπειτα από µέρες νεκρός στα βράχια
Ο 21χρονος ο οποίος περιγράφεται ως ένας ήσυχος νεαρός και µελετηρός σπουδαστής του Πολυτεχνείου, είχε βρεθεί νεκρός τον Νοέµβριο του 2017 σε βραχώδη τοποθεσία της Καλύµνου. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ήταν η µητέρα του, η οποία είναι δασκάλα στο νησί. Ο γιος της είπε ότι θα έβγαινε για µια βόλτα µε το ποδήλατο αλλά δεν γύρισε ποτέ πίσω. Ετσι, εκείνη µετέβη στο τοπικό αστυνοµικό τµήµα και δήλωσε την εξαφάνισή του.
Παρά τις αστυνοµικές έρευνες και την κινητοποίηση εθελοντών, το πτώµα του βρέθηκε αρκετές ηµέρες αργότερα από ένα 15χρονο παιδί που µάζευε χόρτα. Ο φοιτητής δεν είχε διαφορές µε κανέναν, δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και είχε επισκεφθεί την Κάλυµνο για να περάσει λίγες ηµέρες µε την οικογένειά του. Σύµφωνα µε τους συγγενείς του, δεν ήταν λάτρης της αναρρίχησης και δεν είχε ποτέ εξοπλισµό για να ανεβαίνει βράχια. Αυτός είναι και ο λόγος που σε σχετικό υπόµνηµα αναφέρεται ότι «στο συγκεκριµένο ύψωµα η ανάβαση γίνεται ως ένα ορισµένο σηµείο.
Μετέπειτα απαιτείται αναρρίχηση και χρήση ειδικού εξοπλισµού. Ετσι, θεωρείται παράλογο ο θανών να ανέβηκε στο συγκεκριµένο ύψωµα και εν συνεχεία να κατρακύλησε από ύψος, καθώς ο Νίκος δεν έφερε καν σακίδιο, δεν είχε εξειδικευµένες γνώσεις και δεξιότητες αναρρίχησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι κλήθηκαν έµπειροι αναρριχητές µε ειδικό εξοπλισµό για να ανέλθουν και να ερευνήσουν τη βραχώδη τοποθεσία µετά τον εντοπισµό του πτώµατος».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr