Συνέδριο «Αργώ»: «Να αλλάξουν πρόσωπο τα ψυχιατρικά νοσοκοµεία»
Πλειάδα καθηγητών κατέληξε στους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ψυχιατρική µεταρρύθµιση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στον µετασχηµατισµό των ψυχιατρικών νοσοκοµείων πρέπει να στοχεύσει τώρα η ψυχιατρική µεταρρύθµιση που ξεκίνησε το 1999. Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξε, µεταξύ άλλων, το διήµερο συνέδριο που διοργάνωσε η Οµοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ».
Το συνέδριο πραγµατοποιήθηκε στην Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Αυτοδιοίκησης και ήταν αφιερωµένο στη µνήµη του καθηγητή Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου για την προσφορά του στους ψυχικά πάσχοντες. Συµµετείχε µια πλειάδα καθηγητών, που συµπερασµατικά υπογράµµισαν πως µετά την αποασυλοποίηση, επόµενος στόχος είναι η δηµιουργία νέων κοινοτικών υπηρεσιών -όπως Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Κέντρα Ηµέρας- αλλά και δοµών (οικοτροφεία, ξενώνες, διαµερίσµατα).
Στους άμεσους στόχους βρίσκεται επίσης -πάντα κατά τους καθηγητές- η ανάπτυξη ευρύτερου δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας (ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκοµεία, κινητές µονάδες, κοινωνικοί συνεταιρισµοί περιορισµένης ευθύνης κ.λπ.), µε έµφαση στις υπηρεσίες για παιδιά-εφήβους, για τον αυτισµό, για την άνοια και για την επαγγελµατική επανένταξη.
«Ολα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν άµεσα και στη βάση των αρχών της κοινοτικής και της κοινωνικής ψυχιατρικής. Επειδή πολλές φορές στο παρελθόν υπήρχαν αντιστάσεις και εµπόδια, πρέπει η ψυχιατρική µεταρρύθµιση να έχει σήµερα συνοδοιπόρους και υποστηρικτές όλους µας: την κοινωνία, την πολιτεία, τις οικογένειες και τους επαγγελµατίες ψυχικής υγείας. Κάναµε ήδη πολλά, µπορούµε να κάνουµε πολύ περισσότερα αναγνωρίζοντας ισότιµα δικαιώµατα στους ψυχικά πάσχοντες και δίνοντας ίσες ευκαιρίες ένταξης στην κοινωνία και την αγορά εργασίας» τόνισε, συνοψίζοντας τα συµπεράσµατα, ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας «Αργώ», Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.
Στο συνέδριο, που πραγµατοποιήθηκε µε την αφορµή τη συµπλήρωση 20ετίας από την ψήφιση του σχετικού νόµου (ν. 2716/99), συµµετείχαν πολλοί διακεκριµένοι καθηγητές Παιδοψυχιατρικής και Ψυχιατρικής που συνέβαλαν στην εδραίωση της ψυχιατρικής µεταρρύθµισης στη χώρα µας, όπως: ο Γιάννης Τσιάντης, «πατέρας» της Παιδοψυχιατρικής στην Ελλάδα, ο Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, οι Μιχάλης Μαδιανός, ∆ηµήτρης Κανδύλης και Αρης Λιάκος, οµότιµοι καθηγητές Ψυχιατρικής, οι Νικόδηµος Μπούρας και Bob Grove, οµότιµοι καθηγητές Ψυχιατρικής από το Λονδίνο, ο Χαράλαµπος Πουλόπουλος, καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, η αναπλ. καθηγήτρια Νοµικής Μαρία Μητροσύλη κ.ά.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr