Μαυροπετρίτης επέστρεψε από τη Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα σε 28 ημέρες!
Το σπάνιο είδος γερακιού κάλυψε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων και επέστρεψε στον τόπο που πιθανότατα και γεννήθηκε ανήμερα το Πάσχα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η 11η Μαΐου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την γιόρτασε με μία εντυπωσιακή ανακοίνωση που προκαλεί θαυμασμό και δέος για τη ζωή και το ένστικτο επιβίωσης των μεταναστευτικών πουλιών και ειδικά ενός σπάνιου είδους που βρίσκει καταφύγιο και αναπαράγεται στην Ελλάδα.
Ένας θηλυκός «μαυροπετρίτης» στον οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχει τοποθετηθεί ειδικός πομπός GPS επέστρεψε και πάλι από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα μέσα σε 28 ημέρες.
Μάλιστα η πτήση του καταγράφηκε στους παγκόσμιους χάρτες της Google και δείχνουν με ακρίβεια την πορεία του.
Οπως φαίνεται στον παγκόσμιο χάρτη ξεκίνησε στις 3 Απριλίου και έφτασε στα Αντικύθηρα (όπου πιθανότητα και έχει γεννηθεί) στις 30 Απριλίου 2019, δηλαδή, ανήμερα το Πάσχα.
Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος γερακιού που αναπαράγεται στις βραχώδεις και απρόσιτες ακτές όπως αυτές των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης.
Το όνομα του συγκεκριμένου θηλυκού «μαυροπετρίτη» σύμφωνα με τους αναδόχους του είναι «Πλαγάρα» (από το όνομα της υψηλότερης κορυφής των Αντικυθήρων).
Από τότε που σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό επιστρέφει κάθε χρονιά στο αγαπημένο της νησί για να αναπαραχθεί, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τα 12 δορυφορικά στίγματα που δίνει κατά τη διάρκεια μιας ημέρας διαπιστώθηκε πως κάλυψε την απόσταση από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Για την ακρίβεια σε 28 ημέρες και αυτή τη φορά στην επιστροφή της δεν πέρασε από την Συρία και την Τουρκία όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια!
Εκοψε δρόμο και δεν πήγε Συρία, Τουρκία
Οπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: «"έκοψε δρόμο" περνώντας από το Ισραήλ απευθείας απέναντι στις ακτές της Τουρκίας (μη διασχίζοντας Συρία - Τουρκία), πετώντας στη συνέχεια για Ρόδο, Αμοργό και Φολέγανδρο για να καταλήξει στα Αντικύθηρα!».
Μέχρι τις αρχές του χειμώνα η Πλαγάρα θα ταξιδέψει και στην χερσαία Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει πιο εύκολα την τροφή της κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής της. Στη συνέχεια θα προετοιμαστεί να αποδημήσει στη Μαδαγασκάρη μέχρι να περάσει τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και της Μαδαγασκάρης σε νοητή ευθεία είναι 7.000 χιλιόμετρα.
Οπως όμως φαίνεται και στην πορεία της - που διακρίνεται με πράσινο χρώμα - έχει διανύσει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα φτάνοντας ακόμα και τα 10.000.
Με πρόχειρο υπολογισμό διαπιστώνεται πως κάθε μέρα κάλυπτε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων.
Ο «μαυροπετρίτης» είναι ένα σπάνιο είδος γερακιού που απειλείται με εξαφάνιση.
Στις βραχώδεις ακτές της Ελλάδας βρίσκεται το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το υπόλοιπο 15% σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
Το χειμώνα διαχειμάζει στην Αφρική πραγματοποιώντας πολύ μεγάλο ταξίδι, για να φτάσει στην Μαδαγασκάρη, την Μοζαμβίκη και τα Νησιά Μασκαρέν του Ινδικού Ωκεανού.
Κάθετη εφόρμηση 250 χιλιομέτρων
Ο μαυροπετρίτης κυνηγάει περιπολώντας από μεγάλα ύψη –που μπορεί να φτάσουν και τα 1.000 μ. από την επιφάνεια της ξηράς ή του νερού- και εφορμά στο σμήνος χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ευελιξία και την πολύ μεγάλη του ταχύτητα.
Η σύλληψη πραγματοποιείται αφού συγκρουστεί με το θήραμα στον αέρα, προκαλώντας του απώλεια προσανατολισμού και στήριξης, οπότε το συλλαμβάνουν με τους ισχυρούς τους γαμψώνυχες. Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν κατά την κάθετη εφόρμηση οι μαυροπετρίτες είναι πάνω από 200-250 χλμ./ώρα.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr