Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή...
Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήµος Κερατσινίου µεταµορφώνουν τη «νεκρή» περιοχή των Λιπασµάτων σε όαση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δύο βήµατα µεταµόρφωσης των Λιπασµάτων Δραπετσώνας, που είχαν γίνει «κρανίου τόπος», σε «πνεύµονα ζωής» πραγµατοποίησαν η Περιφέρεια Αττικής µε τον Δήµο Κερατσινίου. Αφενός, το Περιφερειακό Συµβούλιο έλαβε απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση 204 στρεµµάτων του πρώην εργοστασίου λιπασµάτων.
Αφετέρου, ο Δήµος Κερατσινίου-Δραπετσώνας παρουσίασε το πρώτο master plan για το πώς θα µπορούσε να διαµορφωθεί η παραλιακή έκτασηφιλέτο, η οποία φιλοξένησε επί δεκαετίες τις πιο ρυπογόνες βιοµηχανικές δραστηριότητες, πριν εγκαταλειφθεί στην τύχη της τη δεκαετία του 1990.
Συνολικά, η περιοχή των πρώην Λιπασµάτων καταλαµβάνει 640 στρέµµατα γης σε µια χερσόνησο που απλώνεται δίπλα στο λιµάνι του Πειραιά, ενώ φιλοξενεί και τον µικρό όρµο των παλιών Σφαγείων. Από το 1910 αναπτύχθηκαν µέσα της εργοστάσια, ιδιοκτησίας Μποδοσάκη, που παρήγαγαν τσιµέντα, λιπάσµατα και κάθε µορφής χηµικά, σκορπώντας απλόχερα ρύπανση στις γύρω περιοχές όπου κατοικούσαν οι εργάτες.
Οταν κατέρρευσε η βιοµηχανική παραγωγή, τα εργοστάσια έκλεισαν, το µεγαλύτερο µέρος της έκτασης πέρασε στην Εθνική Τράπεζα και ακολούθησε κατεδάφιση των περισσότερων κουφαριών. Στη συνέχεια ξεκίνησε µακρά συζήτηση για την αξιοποίηση του χώρου, η οποία τοποθετούσε µέσα στην έκταση από πολυώροφους ουρανοξύστες µέχρι πίστα για τη Φόρµουλα 1.
«Παρά την αρνητική εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, πετύχαµε την εξαίρεση και την παραχώρηση στον δήµο 84 στρεµµάτων, τριών χιλιοµέτρων ακτογραµµής, που αποτέλεσε το πρώτο βήµα για να αποκτήσει, έπειτα από δεκαετίες, η πόλη πρόσβαση στη θάλασσα» ανέφεραν σε χθεσινή κοινή τους δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήµαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.
Μέσα στον χώρο αυτό έχουν ήδη διαµορφωθεί έργα και παρεµβάσεις ανάπλασης: Γήπεδα και χώρος συναυλιών που αναπτύχθηκαν, φιλοξενώντας ήδη 100.000 επισκέπτες µέσα στο 2018. Τι θα συµβεί όµως µε την υπόλοιπη έκταση, µέρος της οποίας αδειοδοτήθηκε πριν από τις εκλογές του 2015 για να λειτουργήσουν καζάνια και εγκαταστάσεις διυλιστηρίων; Εδώ οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην αναγκαστική απαλλοτρίωση που επιδιώκει η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας εγγράψει κονδύλι 17 εκατοµµυρίων ευρώ αλλά προτείνοντας και ένα master plan για το πώς θα διαµορφωθεί η έκταση. Μέσα στο σχέδιο αυτό διακρίνονται, µεταξύ άλλων:
- Μετατροπή του ερειπωµένου εργοστασίου υαλουργίας σε κέντρο θαλασσοθεραπείας.
- Διαµόρφωση στεγασµένης αγοράς που θα µπορεί να φιλοξενεί πολλούς µικρούς παραγωγούς, για να την επισκέπτονται και οι επισκέπτες της κρουαζιέρας.
- Μετατροπή του παλιού σιλό σε πολυχώρο προβολών (mediatheque) και του υποσταθµού ΔΕΗ µε τη σβησµένη καµινάδα σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Βυθού.
- Διαµόρφωση τριών κλειστών γυµναστηρίων και πλήθους ανοικτών γηπέδων.
- Παιδιατρικό νοσοκοµείο και κτίριο για στέγαση επιστηµονικών ερευνών.
- Υπαίθριος συναυλιακός χώρος.
- Ναυταθλητικό κέντρο µε εργαστήριο καραβοµαραγκοποιίας στο κτίριο των παλαιών σφαγείων.
- Τέσσερα υπόγεια πάρκινγκ
Ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα
Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας: Οι συμφωνίες - «κλειδί»
Οι γυναίκες πτυχιούχοι υπερτερούν αριθμητικά σε όλο τον κόσμο: Ποιες σπουδές προτιμούν - Τι σπουδάζουν στην Ελλάδα
Ανησυχητικές τάσεις: Στο κρεβάτι του πλαστικού από την εφηβεία προκειμένου να... μοιάσουν στα φίλτρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr