Ο µηχανικός που είπε «ναι» στο όνειρο του µαύρου χρυσού
Ο 42χρονος Πάνος Καρατόκης ήταν ο µόνος από τους εργαζόµενους της Energean στην Καβάλα που έφυγε για να εργαστεί στη θάλασσα του Ισραήλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στην Ανατολική Μεσόγειο, εκεί που χτυπά η ενεργειακή καρδιά του πλανήτη, σε ένα από τα «θερµότερα» σηµεία της περιοχής όπου η γεωπολιτική συγκρούεται µε τα µεγάλα πρότζεκτ πολλών χωρών και εταιρειών, δίνει το «παρών» ένας Βορειοελλαδίτης. Ο Πάνος Καρατόκης, µε καταγωγή από την Πτολεµαΐδα και µόνιµος κάτοικος Καβάλας τα τελευταία 14 χρόνια, από τον περασµένο Ιανουάριο συµµετέχει στο µεγάλο σχέδιο της Energean Oil and Gas για την εκµετάλλευση των κοιτασµάτων Karish που έχουν εντοπιστεί ανοιχτά του Ισραήλ.
Στα 42 του χρόνια, ο Πάνος Καρατόκης, έχοντας στις «αποσκευές» του τη µεγάλη του εµπειρία από την εργασία του για λογαριασµό της Energean στα πετρέλαια του Πρίνου, τόλµησε και έκανε το µεγάλο βήµα, όπως το περιέγραψε ο ίδιος µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής». Ηταν ο µόνος από τους εργαζόµενους της Energean στην Καβάλα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της εταιρείας, όποιος ήθελε να εργαστεί στις εγκαταστάσεις της στη θάλασσα του Ισραήλ, µια ανάσα από τα σηµεία της Ανατολικής Μεσογείου όπου ερευνητικά σκάφη των µεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών κάνουν γεωτρήσεις υπό την επιτήρηση πολεµικών πλοίων, µε όλη την περιοχή να θυµίζει… µπαρουταποθήκη. «Θεώρησα ότι ήταν µια µεγάλη επαγγελµατική ευκαιρία και έκανα το αποφασιστικό βήµα χωρίς να φοβηθώ» είπε. Πριν πει το µεγάλο «ναι», όµως, το θέµα µπήκε στο… οικογενειακό συµβούλιο.
Παντρεµένος, πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών και µε τη γυναίκα του να είναι έγκυος σε δίδυµα, η απόφασή του δεν ήταν εύκολη. «Η γυναίκα µου στάθηκε δίπλα µου. Ακουσε, κατάλαβε και συµφώνησε. “Αν το θέλεις πολύ, είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και είναι καλό για την οικογένειά µας, να πας” µου είπε και µου έδωσε θάρρος» περιέγραψε στο «Εθνος της Κυριακής». Οι αρχικοί φόβοι για την κατάσταση στην περιοχή ξεπεράστηκαν γρήγορα. «Μια επίσκεψη εκεί σε πείθει. Υπάρχει απόλυτη ασφάλεια και λαµβάνονται όλα τα µέτρα για µην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβληµα, τόσο στις πλατφόρµες όσο και στις χερσαίες εγκαταστάσεις. Μέσα στην πόλη όπου βρίσκονται τα γραφεία υπάρχει επίσης αστυνοµική παρουσία, έτσι ώστε να αισθάνεσαι ασφαλής.
Το βλέπεις άλλωστε στην καθηµερινότητα των ανθρώπων εκεί πως υπάρχει ασφάλεια. Ο κόσµος δεν φοβάται» τόνισε ο κ. Καρατόκης και προσέθεσε: «Μετά τις πρώτες εντυπώσεις, αυτό που µε ενδιέφερε ήταν να ανταποκριθώ στην εργασία µου, σε επιστηµονικό και επαγγελµατικό επίπεδο». Μηχανικός περιβάλλοντος µε µεταπτυχιακά και εργασίες σε ∆ανία, Γερµανία και Βρετανία και εµπειρία στον Πρίνο, ο κ. Καρατόκης ήξερε από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που θα αντιµετώπιζε. Μελέτες και σχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος στις νέες γεωτρήσεις, ασκήσεις, µέτρα στις πλατφόρµες φόρτωσης πετρελαίου είναι µόνο µερικές από τις ευθύνες του. «Είναι µια δουλειά στην οποία δεν βαριέσαι ποτέ» είπε.
Επαγγελματική πρόκληση
«Εκείνο που µέτρησε στη δική µου κρίση ήταν αυτό καθαυτό το πρότζεκτ της Energean. Πρόκειται για µια µεγάλη επαγγελµατική πρόκληση για µένα. Στον Πρίνο οι αντλήσεις γίνονται σε βάθη 50 µέτρων. Στο κοίτασµα Karish φτάνουµε στα 1.750 µέτρα. Ο εξοπλισµός που χρησιµοποιείται είναι ειδικός, αφού πρέπει να αντέχει σε εξαιρετικά µεγάλες πιέσεις. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την κάθε φάση επίσης είναι µοναδικές, αφού για οτιδήποτε συµβεί δεν µπορεί απλά να κατέβει ένας δύτης και να ελέγξει τι γίνεται. Είναι ένα καινοτόµο πρότζεκτ στο οποίο θέλω να είµαι παρών για όσα χρόνια διαρκέσει» τόνισε.
Η Energean Oil & Gas απέκτησε το 2016 δύο κοιτάσµατα φυσικού αερίου, το Tanin και το Karish, δυναµικότητας 1,4 και 1 τρισεκατοµµυρίων κυβικών ποδών (TCF) αντίστοιχα, έναντι συνολικού τιµήµατος 148 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαµβάνονται και δικαιώµατα από τη µελλοντική εκµετάλλευση. Τα δύο κοιτάσµατα ανακαλύφθηκαν το 2011 (Tanin) και το 2013 (Karish) στη λεκάνη της Λεβαντίνης, κοντά τόσο στο κοίτασµα Tamar, το οποίο ήδη παράγει φυσικό αέριο, όσο και στο κοίτασµα Leviathan. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη παρουσία ελληνικής εταιρείας στον χάρτη των µεγάλων κοιτασµάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, στην Κύπρο (κοίτασµα Αφροδίτη) και στην Αίγυπτο (κοίτασµα Zohr) και τα οποία αλλάζουν όλο το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή.
Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε από την εταιρεία και το κοίτασµα Karish North. Οπως δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Energean Oil & Gas, «η πρώτη φάση της γεώτρησης στους ορίζοντες B και C ολοκληρώθηκε µε την ανακάλυψη ποσότητας φυσικού αερίου που εκτιµάται µεταξύ 28 και 42 δισ. κυβικών µέτρων. Προχωρούµε τώρα σε βαθύτερο ορίζοντα, στον D4, µε στόχο περαιτέρω ανακάλυψη. Με την ολοκλήρωση και αυτού του µέρους της γεώτρησης, θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία, τα οποία θα δοθούν σε ανεξάρτητο εκτιµητή ώστε να γνωρίζουµε ποιο είναι το εύρος των αποθεµάτων που θα προστεθούν στα ήδη βεβαιωµένα 67 δισ. κυβικά µέτρα που διαθέτουν τα κοιτάσµατα Karish και Tanin.
Η εµπορική αξιοποίηση του Karish North εκτιµάται ότι θα ξεκινήσει το 2022, δηλαδή έναν χρόνο µετά το Karish, µε τη συνολική επένδυση να κυµαίνεται µεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων». Ο Πάνος Καρατόκης βρίσκεται αυτές τις µέρες στην Καβάλα, µαζί µε την οικογένειά του, αλλά ετοιµάζεται τις επόµενες µέρες να ταξιδέψει πίσω στο Ισραήλ. Στο µυαλό του είναι πάντα η γυναίκα του, το παιδί του και τα δίδυµα που έρχονται. «Είναι µια ευκαιρία για όλους µας» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» και το βλέµµα του χάνεται στη θάλασσα, λες και το µυαλό του είναι στην άλλη άκρη της Μεσογείου, στη θάλασσα του Ισραήλ…
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr