Κραυγή αγωνίας του δημάρχου Ανάφης: «Κουνιόμαστε αλλά πιο πολύ φοβόμαστε την απομόνωση»
Ο Ιάκωβος Ρούσσος μιλάει για τη μεγάλη αγωνία που το νησί τους έχει μείνει χωρίς συχνή επικοινωνία με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων αλλά και την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Mπορεί τα φώτα της επικαιρότητας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας να είναι στραμμένα κυρίως στη Σαντορίνη αλλά και στην Αμοργό, όμως, υπάρχουν και άλλα μικρότερα νησιά που οι τοπικές κοινότητες όχι μόνο αγωνιούν και ανησυχούν αλλά αισθάνονται και απομονωμένες αυτές τις δύσκολες ώρες.
Στην Ανάφη περίπου 230 ψυχές με ιώβεια υπομονή και καρτερικότητα προσπαθούν να προσαρμόσουν την κατά τα άλλα ήρεμη καθημερινότητα τους στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει η φύση. Οι ταλαντώσεις και η ανατριχιαστική βοή από τα έγκατα της γης είναι μόνιμη συντροφιά τους ενώ από την Τρίτη 4/2 τα 7-8 μποφόρ συνθέτουν ένα άγριο και απόκοσμο ορισμένες φορές σκηνικό.
Όλοι ανησυχούν αλλά και ελπίζουν πως το φαινόμενο θα κοπάσει όπως έγινε και το 2011, ενώ οι μεγαλύτεροι θυμούνται τη δοκιμασία του 1956 και είναι έτοιμοι για όλα. Το παράδοξο είναι πως οι ντόπιοι αλλά και οι λιγοστοί δημόσιοι λειτουργοί δεν ανησυχούν τόσο από τον χορό των Ρίχτερ αλλά από την απομόνωση και μη μείνει από ρεύμα το νησί.
«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε»
Τα λόγια του δημάρχου Aνάφης Ιάκωβου Ρούσσου στο ethnos.gr είναι χαρακτηριστικά: «Κουνιόμαστε συνέχεια αφού είμαστε πολύ κοντά στο επίκεντρο. Δεν μπορούμε να ησυχάσουμε και να κοιμηθούμε. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία αλλά υπάρχει και μία αξιομνημόνευτη υπομονή και καρτερικότητα από όλους τους κατοίκους. Οι Αναφιώτες είμαστε μαθημένοι στους σεισμούς και για να είμαστε ειλικρινείς το νησί μας δεν έχει την ίδια σύνθεση πετρωμάτων με τη Σαντορίνη. Το νησί μας να το πω λαϊκά έχει πιο στέρεα πετρώματα, δεν έχουμε κατολισθήσεις που παρατηρούνται στην Σαντορίνη».
Τα παιδιά μας θα πάνε εκδρομή
Για τις υποδομές αλλά και για τις κατασκευές των σπιτιών ο δήμαρχος Ανάφης είπε στο ethnos.gr: «Οι κατασκευές στη συντριπτική πλειοψηφία είναι πολύ στέρεες. Το σχολείο είναι καινούργια κατασκευή. Δεν διακόπηκαν τα μαθήματα λόγω του φόβου για το κτίριο του σχολείου αλλά επειδή τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα στην ασφάλεια της οικογένειας τους. Μάλιστα, στο επόμενο δρομολόγιο του πλοίου τα παιδιά του σχολείου έχουν προγραμματίσει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Την περιμένουν πώς και πώς και δε θέλουμε να τους το στερήσουμε. Θέλουν κι αυτά να ξεσκάσουν λίγο».
Είχαν πέσει μάντρες το 1956
Όπως λένε οι πρεσβύτεροι του χωριού το 1956 με τα 7,5 Ρίχτερ το νησί ταρακουνήθηκε αλλά άντεξε: «Είχαμε ζημιές αλλά δεν έγινε το κακό που έγινε τότε στη Σαντορίνη και στην Αμοργό. Είμαστε και πιο ψηλά και πιο στέρεα. Είχαν πέσει ορισμένες μάντρες και είχαν προκληθεί ορισμένες μικροζημιές στα σπίτια. Αυτό που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί κανείς είναι το ξάφνιασμα από το κούνημα του σεισμού».
«Μείναμε χωρίς σύνδεση με τα άλλα νησιά»
Ο δήμαρχος της Ανάφης τονίζει πως πάνω από τον φόβο των Ρίχτερ είναι το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι του νησιού. Από τη μία η απομόνωση και από την άλλη έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ και εξηγεί: «Το νησί μας επικοινωνεί με τον Πειραιά με πλοίο δύο φορές την εβδομάδα και λίγο πιο συχνά με τη Σαντορίνη. Έχουμε γιατρό και καλό γιατρό αλλά άνθρωποι είμαστε. Αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό ή χρειαστεί κάποια άλλη ανάγκη δεν έχουμε συχνή επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Το καράβι από και προς Πειραιά ήρθε σήμερα (Τρίτη 4/2) και πάλι θα έρθει σε τρις ημέρες. Αυτό που μας λείπει είναι το δρομολόγιο που μας συνέδεε με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό καταργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο μετά τα γεγονότα αν θυμάστε με το SAOS στην Άνδρο. Εμείς όμως χάσαμε την σύνδεση μας με τον έξω κόσμο. Με την ευκαιρία κάνω έκκληση σε όλους που μπορούν να μας βοηθήσουν. Eιδικά τώρα που υπάρχει αυτή η κατάσταση και ο κόσμος είναι ανήσυχος είναι καλό να έχουμε πιο συχνή συγκοινωνία. Είμαστε εντελώς απομονωμένοι ακόμα και για να πάμε στην Σαντορίνη».
Έμεινε ένας υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ
Ένα άλλο ζήτημα είναι ο φόβος των κατοίκων για πιθανή διακοπή ηλεκτροδότησης: «Δυστυχώς το τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ έχει υποστελεχωθεί μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας του ενός των εκ των δύο υπαλλήλων που είχε η υπηρεσία. Έχει μείνει ένα παλικάρι και παλεύει όποτε προκύψει κάτι. Τώρα με τα 8-9 μποφόρ, την κακοκαιρία, τους σεισμούς εάν πάθει κάτι ένας μετασχηματιστής θα μείνουμε για μέρες στο σκοτάδι και ο κόσμος θα παγώσει. Αυτά μας φοβίζουν πιο πολύ από τους σεισμούς. Πρέπει να τα δούμε αυτά τα θέματα, ειδικά τώρα που δεν έχουμε συχνά δρομολόγιο καραβιού στο νησί μας».
Ατελείωτο μπαράζ ισχυρών δονήσεων στη Σαντορίνη - Εικόνες μεγάλης φυγής και απανωτά «SOS» ειδικών
Τέμπη: Κλιμακώνει το ΠΑΣΟΚ ζητώντας προανακριτική και απόσυρση Τασούλα - «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Ένα... κυνήγι δεκαετίας: Το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί με αγωγές τα ακίνητα των ακριτών - Τι λένε στο ethnos.gr
Πρόταση σοκ από τον Τραμπ: Θα αναλάβουμε εμείς τη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να πάνε αλλού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr