Δέλτα του Έβρου: Δεκάδες άλογα πεθαίνουν κάθε ώρα που περνάει - Εθελοντές κουβαλάνε νερό σε μπανιέρες
Εδώ και μία εβδομάδα έχει στηθεί γιγαντιαία επιχείρηση για να σωθούν τα ζωντανά αλλά όπως λένε όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση «πολλά άλογα είναι καταδικασμένα θα πεθάνουν»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στο Δέλτα του Έβρου όπου δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ελεύθερα άλογα παρουσιάζουν εικόνα τοξίκωσης (δηλητηρίασης από θαλασσινό νερό) και πεθαίνουν.
Η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι άνθρωποι που ζουν στο Δέλτα του Έβρου εκτιμούν πως τα άλογα είναι θύματα της λειψυδρίας και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που έχει εισχωρήσει βαθιά μέσα στο Δέλτα δηλητηριάζοντας με το θαλασσινό νερό όχι μόνο τα άλογα αλλά και τα ψάρια του γλυκού νερού που βρέθηκαν νεκρά κατά χιλιάδες τις προηγούμενες ημέρες.
Καταδικασμένα να πεθάνουν
Εδώ και μία εβδομάδα έχει στηθεί γιγαντιαία επιχείρηση για να σωθούν τα ζωντανά αλλά όπως λένε όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση «πολλά άλογα είναι καταδικασμένα θα πεθάνουν».
Η επιχείρηση εκτυλίσσεται στο νησάκι του Δέλτα. Εκεί βρίσκονται εκατοντάδες άλογα. Πρόκειται για ίππους που δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται «άγρια άλογα». Πριν από πολλά χρόνια ιδιώτης άφησε πολλά άλογα στην περιοχή τα οποία έχουν αναπαραχθεί, ζουν ελεύθερα και έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον μέχρι που ήρθε η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που άλλαξε άρδην τα δεδομένα.
Νερό σε μπανιέρες
«Κουβαλάμε νερό με μπανιέρες, με βαρέλια, με αυτοσχέδιες δεξαμενές και όπως αλλιώς μπορούμε. Έχουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας αλλά η επιχείρηση είναι μεγάλη και δύσκολη. Από την περασμένη Παρασκευή 19/7 πήγαμε το πρώτο νερό. Στη βόρεια πλευρά του νησιού που υπάρχει πρόσβαση η κατάσταση είναι καλύτερη. Σώθηκαν αρκετά άλογα. Όσα άλογα όμως βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού που δεν υπάρχει πρόσβαση η κατάσταση είναι δύσκολη. Πριν λίγες ημέρες ψόφησαν όλα τα ψάρια του γλυκού νερού. Περιμένουμε βέβαια τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων τόσο του νερού όσο και των δειγμάτων από τα νεκρά ζώα, αλλά είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως όλο αυτό προέρχονται από την αύξηση του θαλασσινού νερού», δήλωσε στο ethnos.gr ο Χρήστος Πασχαλάκης που είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα και μάλιστα δραστηριοποιείται επαγγελματικά με ξεναγήσεις στο Δέλτα του Έβρου.
«Έκκληση για βοήθεια»
Τη δραματική κατάσταση περιγράφει η κτηνίατρος Βενετία Καραγκούνη που επισκέφθηκε την περιοχή και μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6: «Η κατάσταση είναι δραματική. Τώρα που μιλάμε πεθαίνουν πολλά άλογα. Δεν θα αντέξουν να βγάλουν ούτε τη σημερινή ημέρα. Παρουσιάζουν εικόνα τοξίκωσης πιθανώς από το θαλασσινό νερό αλλά το πούμε με βεβαιότητα μετά τις εξετάσεις. Οι αγέλες που είναι βαθιά μέσα στο νησάκι και δεν πλησιάζουν κοντά στο νερό που φέρνουν οι εθελοντές φοβάμαι πως είναι καταδικασμένες. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Απευθύνω έκκληση για βοήθεια προς πάσα κατεύθυνση».
Το φράγμα των Τούρκων
Όπως τονίζει ο Χρήστος Πασχαλάκης το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο και χρειάζεται προσοχής από την κυβέρνηση και του φορείς: «Ο ποταμός Έβρος στο Δέλτα κάνει μεγάλες καμπύλες, μπαίνοντας στην επικράτεια της Ελλάδας και ένα μεγάλο μέρος μπαίνει στην Τουρκία. Οι Τούρκοι έχουν φτιάξει ένα μεγάλο φράγμα και συγκρατούν το γλυκό νερό ποτίζοντας τις καλλιέργειες τους και ειδικά του ορυζώνες τους. Σε συνδυασμό με τη λειψυδρία το πρόβλημα γιγαντώθηκε».
Και η Πυροσβεστική...
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις τελευταίες ημέρες έχει κινητοποιηθεί ζητώντας και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να συνδράμει με τη μεταφορά νερού με πυροσβεστικά οχήματα.
Να αξιοποιηθεί το νερό όλο το χειμώνα
Οι επιστήμονες, οι φορείς και οι κάτοικοι ζητούν μόνιμες λύσεις με σοβαρά και μεγάλα έργα που θα κρατήσουν τη ζωή στο Δέλτα, διαφορετικά τα πάντα θα νεκρώσουν. Ανησυχούν πως σε συνδυασμό με την καταστροφή του δάσους της Δαδιάς το 2023 θα πληγεί ο τουρισμός στον Έβρο. «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Πρέπει να γίνουν μελέτες και έργα στον Έβρο έτσι ώστε να αξιοποιούμε το γλυκό νερό που χάνεται όλο τον χειμώνα. Υπάρχουν λύσεις. Γίνεται προσπάθεια αλλά θα χρειαστούν χρήματα και γρήγορες κινήσεις για να μη νεκρώσουν τα πάντα», τονίζει ο Χρήστος Πασχαλάκης.
Το θαύμα της φύσης
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Χαρακτηρίζεται ως ένα θαύμα της φύσης. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού μαζί με την δράση της θάλασσας σχημάτισαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν ένα πολύπλοκο Δέλτα με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, όπου βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός ειδών φυτών και ζώων. Η συνολική του έκταση είναι 200.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 95.000 (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr