«Βουτιά στις αφίξεις Τούρκων στη Β. Ελλάδα»
Στην «κατρακύλα» της λίρας και στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποδίδεται η πτώση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Βουτιά» στις αφίξεις Τούρκων σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστηµα, µε τους τουριστικούς φορείς και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να ευελπιστούν σε σταδιακή ανάκαµψη και να αποδίδουν την πτώση στην «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας και στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η επέτειος θανάτου του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεµάλ Ατατούρκ, στις 10 Νοεµβρίου, αποτελεί τα τελευταία χρόνια αφορµή για µαζικές «αποδράσεις» επισκεπτών από τη γειτονική χώρα µε προορισµό τη γενέτειρα του Κεµάλ, τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι, δίπλα στο τουρκικό προξενείο.
Το ερχόµενο Σάββατο αναµένονται περίπου 800 Τούρκοι επισκέπτες, έναντι 2.000 πέρυσι την ίδια µέρα και περίπου 2.500 το 2015, που αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ. «Είναι οι πρώτες αφίξεις µετά την περίοδο ψυχρότητας στις διµερείς σχέσεις, λόγω της φυλάκισης των δύο στρατιωτικών. Αν σε αυτό προσθέσουµε και την υποτίµηση της λίρας, καταλαβαίνει κανείς πως το κλίµα δεν είναι ευνοϊκό» δηλώνει στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Στέφανος Χατζηµανώλης, ο οποίος επέρριψε µέρος της ευθύνης και στην απουσία πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά για τη βελτίωση του κλίµατος.
«Οι Τούρκοι είχαν τα αντανακλαστικά και µετά την απελευθέρωση των στρατιωτικών πήραν πίσω τον αριθµό των Ελλήνων επισκεπτών που είχαν απολέσει. Στο τριήµερο της 28ης Οκτωβρίου πήγαν πάνω από 100 πούλµαν µε Ελληνες επισκέπτες στην Κωνσταντινούπολη και αδιευκρίνιστος αριθµός στην Αδριανούπολη» υπογραµµίζει. Αντίστοιχος αριθµός πούλµαν ακολουθεί κάθε χρόνο τέτοιες µέρες την αντίστροφη διαδροµή προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά φέτος αυτά δεν αναµένεται να ξεπεράσουν τα 20.
Οι Τούρκοι επισκέπτες είναι το τελευταίο διάστηµα από τους κύριους «αιµοδότες» της οικονοµίας της Θεσσαλονίκης. Επισκέπτονται το τουρκικό προξενείο, περιηγούνται στην Ανω Πόλη, στα κάστρα και σε µνηµεία της µουσουλµανικής περιόδου, ενώ κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης, αγοράζοντας προϊόντα από εµπορικά καταστήµατα και γευµατίζοντας στα εστιατόρια.
Η σηµαντική πτώση των αφίξεων αποτυπώνεται και στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης. Σύµφωνα µε τα στοιχεία οκταµήνου που έδωσε πρόσφατα στη δηµοσιότητα η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, οι Τούρκοι υποχώρησαν στην έκτη θέση, από τη δεύτερη που κατείχαν το 2017, σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες µε τις περισσότερες διανυκτερεύσεις. Στο διάστηµα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο έγιναν 49.231 διανυκτερεύσεις, έναντι 63.283 το αντίστοιχο οκτάµηνο του 2017 (πτώση 22,21%).
Λιγότερες διελεύσεις
Οι διελεύσεις Τούρκων από τις δύο ανατολικές πύλες εισόδου της χώρας -τους µεθοριακούς σταθµούς των Κήπων και των Καστανεών στον Εβρο- υποχώρησαν κατά 15% στο τρίτο τρίµηνο του 2018, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Αστυνοµίας, που επεξεργάστηκε και έδωσε στη δηµοσιότητα η Οµοσπονδία Εµπόρων και Επιχειρηµατιών Θράκης.
Τους µήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέµβριο, διάστηµα στο οποίο η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών κάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές, πέρασαν στην Ελλάδα συνολικά 264.455 Τούρκοι υπήκοοι, λιγότεροι κατά 46.399 σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό τρίµηνο (-31.174 στους Κήπους και -15.225 στις Καστανιές).
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr