Θεσσαλονίκη: Έκτακτο ΔΣ για τους συμβασιούχους ζητούν από τον Μπουτάρη 19 σύμβουλοι
Κόντρα Μπουτάρη-δημοτικών συμβούλων για την μονιμοποίηση συμβασιούχων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μέσα στο Σαββατοκύριακο ζήτησαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι από τον Γιάννη Μπουτάρη την Παρασκευή ενόψει της έφεσης που άσκησε ο δήμος κατά της οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία διακιώθηκαν 192 οχταμηνίτες υπάλληλοι στον τομέα καθαριότητας και επέστρεψαν στην εργασία τους.
Οι 192 απασχολούμενοι οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με σκοπό τη μονιμοποίησή τους δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό και ζήτησαν με αίτησή τους τον Φεβρουάριο του 2019 να παραιτηθεί ο Δήμος από την έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης «ο λόγος που αιτούμαστε έκτακτη συνεδρίαση είναι ότι η δικάσιμος για την έφεση που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί την 1η Απριλίου και είναι σημαντικό να τεθεί το θέμα στο Σώμα προτού αυτή εκδικαστεί. Η παραμονή των 192 συμβασιούχων είναι εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική για την υπηρεσία της καθαριότητας του δήμου και γι αυτό πρέπει η έφεση να αποσυρθεί».
Την επιστολή σύγκλισης έκτακτης συνεδρίασης υπογράφουν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, οι υποψήφιοι δημοιτικοι σύμβουλοι Σωκράτης Δημητριάδης, η Ρία Καλφακάκου, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Λάζαρος Ζαχαριάδης και ο Γιώργος Αβαρλής.
Υποχρεωμένος να διαφυλάξει τα συμφέροντα του δήμου και να μην υποκύψει σε πιέσεις που γίνονται για ψηφοθηρικούς λόγους δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Σε μακροσκελή του δήλωση ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει πως «όσοι απασχολούνταν στην καθαριότητα με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας οχτώ μηνών παρέμεναν στον Δήμο και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, καθώς αυτές παρατείνονταν διαρκώς με επανειλημμένες με νομοθετικές παρεμβάσεις. Το καλοκαίρι του 2017, λόγω των παρατάσεων αυτών, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην πληρωμή τους, διότι οι υπηρεσίες παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δε θεωρούσαν τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής τους που αφορούσαν στην τελευταία παράταση της σύμβασής τους.
Το ιστορικό
Οι οχταμηνίτες μετά τις 31 Μαρτίου 2018 που απασχολούνταν έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία προσέφυγαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με σκοπό τη μονιμοποίησή τους. Από αυτούς μία ομάδα άνω των 300 ατόμων δε δικαιώθηκαν, ενώ μία άλλη ομάδα 192 ατόμων δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό από το δικαστήριο και παραμένουν έως σήμερα απασχολούμενοι βάσει της δικαστικής απόφασης.
Κατά της απόφασης αυτής ο Δήμος Θεσσαλονίκης με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής άσκησε έφεση το καλοκαίρι του 2018. Η δε Νομική Υπηρεσία με τη γνωμοδότησή της που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα είχε αναφέρει όλη τη νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων που έκριναν ότι οι προσλήψεις με διαδοχικές παρατάσεις συμβάσεων παραβιάζουν το Σύνταγμα και ως εκ τούτου είναι παράνομες. Η έφεση πρόκειται να συζητηθεί την 1η Απριλίου 2019.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr