Βαριές καµπάνες για το «δίπορτο» των καθηγητών Ιατρικής
Πρόστιµα-φωτιά και λουκέτα προβλέπονται για ιδιωτικές κλινικές που θα απασχολούν πανεπιστηµιακούς γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν και σε δηµόσια νοσοκοµεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Φρένο στη δυνατότητα των καθηγητών Ιατρικής να απασχολούνται ταυτόχρονα στα δηµόσια νοσοκοµεία και στις ιδιωτικές κλινικές βάζει το υπουργείο Υγείας. Με το άρθρο 21 που περιλαµβάνεται στο πολυνοµοσχέδιο επανέρχεται παλαιότερη διάταξη του 2001, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος, η οποία προβλέπει αυστηρά πρόστιµα και λουκέτα σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα απασχολούν καθηγητές Ιατρικής.
Η µάχη για την απαγόρευση της παράλληλης εργασίας στους πανεπιστηµιακούς γιατρούς έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, παρότι στην πράξη δεν έχει εφαρµοστεί ποτέ. Πρόκειται για πάγιο αίτηµα των νοσοκοµειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), οι οποίοι ζητούν να αρθεί η δυνατότητα στους καθηγητές Ιατρικής να ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο. Οι γιατροί του ΕΣΥ θεωρούν ότι το «δίπορτο» των πανεπιστηµιακών γιατρών αφήνει ανοικτό το ενδεχόµενο να κατευθύνονται οι ασθενείς στον ιδιωτικό τοµέα για τις χειρουργικές επεµβάσεις. Ηδη, πάντως, το µέτρο έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους νοσοκοµειακούς γιατρούς, αλλά από την άλλη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των καθηγητών Ιατρικής. Οπως προβλέπει η διάταξη, οι ιδιωτικές κλινικές που θα αψηφήσουν τον νόµο θα τιµωρούνται στην πρώτη παράβαση µε πρόστιµο ύψους 70.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους.
Μέσω του πολυνοµοσχεδίου επανέρχεται σε ισχύ ολόκληρο το άρθρο 11 του «νόµου Παπαδόπουλου» του 2001
Υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι το επόµενο διάστηµα θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι σε µεγάλες ιδιωτικές κλινικές, προκειµένου να διαπιστωθεί αν έχουν διακόψει τη συνεργασία τους µε καθηγητές Ιατρικής. Μάλιστα, θα εξετάζεται λεπτοµερώς αν κάποιοι καθηγητές πληρώνονται µέσω τρίτων προσώπων για να παρακάµψουν τη διαδικασία, για παράδειγµα µε αξιοποίηση των ∆ελτίων Παροχής Υπηρεσιών άλλων ιδιωτών γιατρών.
Ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου του Ενωτικού Κινήµατος για την Ανατροπή και γενικός γραµµατέας της ΟΕΝΓΕ δηλώνει στο «Εθνος»: «Επανέρχεται σε ισχύ ολόκληρο το άρθρο 11 του νόµου Παπαδόπουλου του 2001, πράγµα που σηµαίνει ότι θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις σε ιδιωτικές κλινικές που θα επιτρέπουν σε πανεπιστηµιακούς καθηγητές γιατρούς να ασκούν εκεί κλινικό έργο. Θεωρώ ότι είναι εν µέρει σε σωστή κατεύθυνση κάτω από την επί πολλά χρόνια πίεση του νοσοκοµειακού και του λαϊκού κινήµατος που διεκδικεί κάθε γιατρός που εργάζεται σε δηµόσια µονάδα να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς ταυτόχρονο δικαίωµα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής. Αυτό µπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση τουλάχιστον να σταµατήσουν οι εκβιασµοί προς ασθενείς δηµοσίων νοσοκοµείων, να οδηγούνται αναγκαστικά και εκβιαστικά προς ιδιωτικές κλινικές ως πελατεία πανεπιστηµιακών καθηγητών».
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr