Παίρνει σάρκα και οστά η αναγέννηση της ΔΕΘ
Σε διαβούλευση η µελέτη για την ανάπλαση των 180 στρεµµάτων, ενώ θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισµός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ξεκίνησε να µετράει αντίστροφα ο χρόνος, καθώς τέθηκε σε διαβούλευση η µελέτη για τη δηµιουργία της νέας ∆ΕΘ και την ανάπλαση των 180 στρεµµάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο 2019 αναµένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισµός για την ανάπλαση των χώρων, ενώ µέχρι το 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τεχνικές µελέτες µε στόχο το 2026 να έχει τελειώσει το πρότζεκτ. Το κόστος της επένδυσης αναµένεται να φτάσει τα 120-125 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει την κατεδάφιση του συνόλου των κτιρίων που βρίσκονται στην περίµετρο αλλά και εντός της ∆ΕΘ, µε εξαίρεση το «Παλέ ντε Σπορ», το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Πύργο του ΟΤΕ. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή ενός µικρού εµπορικού κέντρου, ενός ξενοδοχείου, ενός νέου εκθετηρίου αλλά και αναβαθµισµένων χώρων πρασίνου και περιπάτου. Στόχος είναι ο χώρος της ∆ΕΘ να είναι ενταγµένος και να συνυπάρχει αρµονικά µε τους όµορους δηµόσιους χώρους του ΑΠΘ και των µουσείων της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο, πάντως, έχει ανοίξει τη συζήτηση για τη διαχείριση του δηµόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας και αντιδράσεις. Αρχιτέκτονες και ενώσεις πολιτών έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στο γκρέµισµα των ιστορικών περιπτέρων 1 και 2 στη βόρεια πύλη της Εκθεσης, καθώς και του µικρού περιπτέρου που είχε κατασκευαστεί για την Esso-Pappas.
Την αντίθεσή του έχει εκδηλώσει ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υποψήφιος δήµαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ ο υποψήφιος δήµαρχος της Ν∆, Νίκος Ταχιάος, χωρίς να έχει τοποθετηθεί επίσηµα για το σχέδιο, δήλωσε: «Θεωρώ πολύ σηµαντικό να ενωθεί το πανεπιστήµιο µε τη ∆ΕΘ σε χωροταξικό επίπεδο, ώστε να επεκταθεί η ∆ιεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης εντός της πόλης».
«Αναπόσπαστο κοµµάτι»
Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος δήµαρχος Γιώργος Ορφανός, ο οποίος ενηµερώθηκε για το πρότζεκτ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σηµαντικό έργο για το µέλλον της Θεσσαλονίκης. «Η ∆ΕΘ HELEXPO αποτελεί σηµαντικό παράγοντα ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και αυτή η ανάπλαση θα δώσει ακόµα µεγαλύτερη ώθηση. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολυεθνικές εταιρείες επιστρέφουν στη ∆ΕΘ HELEXPO. Η Θεσσαλονίκη είναι το µέλλον και η ∆ιεθνής Εκθεση αναπόσπαστο κοµµάτι της».
Στόχος είναι το έργο, το οποίο αναµένεται να κοστίσει 120-125 εκατ. ευρώ, να έχει τελειώσει το 2026
Ο πρόεδρος της ∆ΕΘ, Τάσος Τζήκας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, επεσήµανε: «∆εν νοµίζω ότι η ευαισθησία για τα ζητήµατα της Θεσσαλονίκης είναι µονοπώλιο ή προνόµιο κανενός. Ζούµε όλοι σε αυτήν την πόλη και έχουµε την ίδια αγωνία να είναι λειτουργική, να εξελίσσεται µε βάση τις σύγχρονες τάσεις στην οικονοµία, στο περιβάλλον και στη βιοκλιµατική αρχιτεκτονική. Και βέβαια να σέβεται το σεβάσµιο παρελθόν της». Η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της ∆ΕΘ τα τελευταία 60 χρόνια έγινε σετέσσερις διαδοχικές φάσεις, µε αρχή τα µέσα της δεκαετίας του 1950. Σήµερα υφίστανται 38 κτίρια, συµπεριλαµβανοµένων του Μουσείου, του Αλεξάνδρειου και του Πύργου του ΟΤΕ.
Ωστόσο, όπως επισηµαίνεται στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ο εκµεταλλεύσιµος χώρος από τους εκθέτες δεν ξεπερνά σήµερα το 47%-48%. Η συνολική δόµηση ανέρχεται σε 96.000 τ.µ. και η υφιστάµενη κάλυψη κτιριακών εγκαταστάσεων φτάνει το 42%. Στις εγκαταστάσεις της ∆ΕΘ Helexpo διοργανώνονται πάνω από 20 διεθνείς εκθέσεις ετησίως, ενώ φιλοξενούνται και εκθέσεις που διοργανώνονται από τρίτους. Στη ∆ΕΘ το 2017 καταγράφηκαν 265.000 επισκέπτες.
Εξι ζώνες
Στο υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπεται η διαµόρφωση έξι διακριτών ζωνών, στις οποίες θα αναπτυχθούν επιµέρους κατηγορίες χρήσεων γης (εκθεσιακή, συνεδριακός χώρος, ξενοδοχείο, εµπόριο, ελεύθεροι χώροι).
Η ανάπλαση σχεδιάζεται στη βάση της προώθησης ενιαίου, µορφολογικά και λειτουργικά, σχεδιασµού στο σύνολο της έκτασης, της αποκατάστασης, της συνέχειας του αστικού ιστού προς τη δυτική πλευρά της περιοχής παρέµβασης και της ενίσχυσης των ελεύθερων διαµορφωµένων χώρων µε τη διάχυσή τους εντός αυτής, καθώς επίσης και της ανάδειξης και της διεύρυνσης αξόνων «οπτικής σύνδεσης», όπως «θαλάσσιο µέτωπο - πλατεία ΧΑΝΘ - Πανεπιστήµιο - Σέιχ Σου», «Ροτόντα - πλατεία Σιντριβανίου». Βάσει του προτεινόµενου σχεδίου, το σύνολο των κτιρίων του εκθεσιακού κέντρου θα αναπτυχθεί σε 60.000 τ.µ. που αντιστοιχούν στο 60% της συνολικής επιτρεπόµενης δόµησης.
Οι υπόλοιπες χρήσεις (πολιτιστικά κτίρια, εµπορικά, τράπεζες, χώροι τουρισµού, αναψυχής κ.λπ.) θα αναπτυχθούν σε 36.000 τ.µ. (40%) της δόµησης. Η µελέτη αναφέρει ότι από τις αλλαγές εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος 70-75 στρεµµάτων. Σε επίπεδο επιτρεπόµενου ύψους, το υψηλότερο κτίριο που προβλέπεται είναι το ξενοδοχείο, για το οποίο µέγιστο ύψος ορίζονται τα 34 µέτρα. Η κυκλοφορία οχηµάτων θα επιτρέπεται µόνο στα οχήµατα άµεσης ανάγκης και εξυπηρέτησης, ενώ θα επιτρέπεται η σύνδεση της στάσης µετρό (σταθµός Σιντριβάνι/Εκθεση) µε ελαφρά αναστρέψιµη κατασκευή.
Των Μαρίας Λιλιοπούλου & Εύρη Τσούμη
Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr