Σε διαβούλευση το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ
"Είμαστε όλοι από την ίδια μεριά" δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας με αφορμή την έναρξη διαβούλευσης του νέου χωρικού σχεδίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δημιουργία ξενοδοχείου 120 κλινών πάρκιγκ έως 3.000 θέσεων αλλά και διατήρηση κάποιων εκ των υφιστάμενων κτηρίων προβλέπει μεταξύ άλλων το η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη ΔΕΘ-HELEXPO που τέθηκε την Τρίτη σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους διάστημα 30 ημερών για να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.
Το ειδικό χωρικό σχέδιο για το νέο εκθεσιακό κέντρο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το μισό οικόπεδο θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο. Ο επιπλέον χώρος θα προκύψει μέσα από την καλύτερη οργάνωση των περιπτέρων, χωρίς όμως να μειωθούν τα τετραγωνικά μέτρα που διατίθενται για τις εκθεσιακές δραστηριότητες της ΔΕΘ. Από τα υπάρχοντα κτίρια τα μόνα που θα διατηρηθούν σύμφωνα με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι το Παλέ ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ξενοδοχείου 120 κλινών και πάρκιγκ έως 3.000 θέσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΔΕΘ, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της, τη βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και την περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της. Στο πλαίσιο αυτό, το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση διακριτών ζωνών, όπου αναπτύσσονται επιμέρους κατηγορίες χρήσεων γης (εκθεσιακή, συνεδριακός χώρος, ξενοδοχείο, εμπόριο, ελεύθεροι χώροι), στη βάση των εξής στόχων:
-την προώθηση ενιαίου, μορφολογικά και λειτουργικά, σχεδιασμού στο σύνολο της έκτασης.
-την ένταξη του χώρου στην περιοχή άμεσης επιρροής που συγκροτούν οι διευρυμένοι δημόσιοι χώροι υπερτοπικού ενδιαφέροντος, π.χ. ΑΠΘ, Μουσεία, Γ’ Σώμα Στρατού, κλπ.
-την αποκατάσταση της συνέχειας του αστικού ιστού προς τη δυτική πλευρά της περιοχής παρέμβασης.
-την ενίσχυση των ελεύθερων διαμορφωμένων χώρων με τη διάχυση τους εντός αυτής, καθώς επίσης την ανάδειξη και διεύρυνση αξόνων «οπτικής σύνδεσης», όπως «θαλάσσιο μέτωπο – πλατεία ΧΑΝΘ – πανεπιστήμιο – Σέιχ Σου», «Ροτόντα – πλατεία Συντριβανίου».
Τι λέει ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας
Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, απαντά στην κριτική για το μέλλον των περιπτέρων 1 και 2 με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης τονίζοντας ότι «Είμαστε όλοι στην ίδια μεριά. Ακόμη και όταν διαφωνούμε».
«Δε νομίζω ότι η ευαισθησία για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης είναι μονοπώλιο ή προνόμιο κανενός. Ζούμε όλοι σ’ αυτή την πόλη και έχουμε την ίδια αγωνία να είναι λειτουργική, να εξελίσσεται με βάση τις σύγχρονες τάσεις στην οικονομία, το περιβάλλον και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τάσος Τζήκας και πρόσθεσε: προτείνω η συζήτηση να είναι ψύχραιμη, με επιχειρήματα και με τελικό συμφωνημένο στόχο να προχωρήσει η ανάπλαση. Για το καλό της πόλης, της Έκθεσης και τελικά της ίδιας της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr