Αυτός είναι ο μίστερ γρίφος: Ελέγχει τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας και είναι γκουρού στους ξύλινους γρίφους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Από την πρώτη στιγμή που θα γνωρίσεις το Μιχάλη Τούλουζα αντιλαμβάνεσαι πως είναι ένα προικισμένο μυαλό που τρέχει πιο γρήγορα και από το φως. Πριν καν σκεφτείς τι θέλεις να ρωτήσεις μπορεί και να σε προλάβει ώστε να φτιάξει ένα μοναδικό γρίφο.
Γκουρού στις πολυεδρικές ξύλινες «σπαζοκεφαλιές»
Θεωρείται ο γκουρού στις πολυεδρικές ξύλινες «σπαζοκεφαλιές» και οι περισσότερες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι δική του επινόησης και κατασκευής ή έχει βελτιώσει τους γρίφους του Stewart Coffin που είναι και ο μεγάλος του μέντορας. Εχει κατακτήσει παγκόσμιες διακρίσεις και μετάλλια αλλά ο ίδιος δε θεωρεί πως κάνει κάτι ξεχωριστό. Τα αποδίδει όλα στο μεράκι και στην αγάπη για αυτό που κάνει και έχει το δικό του πιστό κοινό που τον ακολουθεί πάντα όπως συνέβη και στο φεστιβάλ των γρίφων που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων στο εντυπωσιακό παλιό Καπνεργοστάσιο στη Λεωφόρο Λένορμαν στον Κολωνό.
Ο γριφοποιός Τσεπέτο
Ο 55χρονος «γριφοποιός» (όπως έγραφε το ταμπελάκι που φορούσε στο φεστιβάλ) γίνεται πιο παιδί και από τα παιδιά του. Στον ελεύθερο χρόνο του ταξιδεύει και στο εργαστήριο του σαν άλλος Τσεπέτο. Δίνει ζωή σε άχρηστα κομμάτια ξύλου και μεταλλικά εξαρτήματα. Ενα μικρό ξύλο MDF μπορεί να μετατραπεί σε ένα απαραβίαστο χρηματοκιβώτιο και παλιά μέταλλα σε πολύτιμους μηχανισμούς...
Το πρωί επιθεωρεί τα ανταλλακτικά αεροπλάνων
Όλα αυτά τα δημιουργεί όταν επιστρέφει σπίτι από την επίπονη και απαιτητική εργασία του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το αντικείμενο της εργασίας του στην ΕΑΒ και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο που η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη μοίρα F-35.
Δεν υπάρχει θέση στο λάθος
Η περίπτωση του είναι μοναδική. Ελάχιστοι στην εργασία του γνωρίζουν πως είναι ένας γκουρού των γρίφων: «Για μένα όλο αυτό είναι χόμπι Η δουλειά μου είναι άλλη. Δεν έχει καμία σχέση με τους γρίφους. Έχω σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός και εργάζομαι στην ποιότητα και επιθέωση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Εξετάζω καταστροφικά τα εισερχόμενα ανταλλακτικά πριν μπουν πάνω σε ένα αεροπλάνο και κρίνω εάν είναι κατάλληλα. Είναι πολύ υπεύθυνη δουλειά. Δεν υπάρχει θέση στο λάθος. Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία οι συνάδελφοι το έμαθαν μετά από πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά προσπαθώ να κρατάω χαμηλούς τόνους και να διαχωρίζω την εργασία από το χόμπι».
«Πήγα να πάρω δώρο των παιδιών και κόλλησα»
Όπως λέει ο Μιχάλης Τούλουζας «οι σπουδές με βοήθησαν στο χόμπι μου...» και θυμάται το πως ξεκίνησε όλο αυτό το ατελείωτο ταξίδι με τους γρίφους: «Ξεκίνησα πριν από 20 χρόνια τυχαία. Πήγα σε ένα ωραία μαγαζάκι να πάρω ένα ξύλινο ποιοτικό δώρο για τα παιδιά. Εντυπωσιάστηκα με αυτά που είδα. Αντί να παίζουν τα παιδιά, ξεκίνησα να παίζω εγώ. Επειδή δε μπόρεσα να βρω τη λύση σε κάποια άρχισα να ψάχνω. Τότε στο διαδίκτυο δεν υπήρχαν πολλά. Βρήκα το βιβλίο ενός συγγραφέα - σχεδιαστή γρίφων. Ανακάλυψα έναν άλλο κόσμο. Ξεκίνησα να κατασκευάζω δικές του σπαζοκεφαλιές. Μετά ξεκίνησα να κατασκευάζω και δικές μου σπαζοκεφαλιές πάνω σε δικές μου ιδέες».
Χρυσό μετάλλιο το 2015
Η μεγάλη διάκριση ήρθε το 2015 όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο φεστιβάλ γρίφων στο Βερολίνο: «Μετά τα 3-4 δικά μου σχέδια άρχισα να στέλνω τις δημιουργίες μου σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μετά από 9 χρόνια αποστολής ιδεών και δημιουργιών πήρα το πρώτο μου βραβείο. Ήταν το 2011 που πήρα το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στο Βερολίνο. Το 2015 πήρα το δεύτερο παγκόσμιο βραβείο».
Το σφυρί που έκανε τη διαφορά
Την πρώτη θέση πήρε χάρις μία πατέντα που κατασκεύασε με το σφυρί του δικαστή: «Το πρώτο βραβείο το πήρα με ένα σφυρί του δικαστή. Επειδή το σφυρί προκαλεί και ήχο και θόρυβο επειδή ο δικαστής θέλει να επιβάλει την ησυχία, μου είπαν οι διοργανωτές πως ήταν ο πιο θορυβώδης διαγωνισμός που έχει γίνει ποτέ. Οποίος έλυνε τη σπαζοκεφαλιά έπρεπε να χτυπήσει το σφυρί για να βγάλει έναν παγιδευμένο κρίκο που υπήρχε. Ήταν εξαιρετικό. Είχε πλάκα και με αυτό καθιερώθηκα».
Ο Μιχάλης Τούλουζας παρουσιάζει το χρηματοκιβώτιο γρίφο:
Μη διαχειρίσιμος ο όγκος του κόσμου
Ο Μιχάλης Τούλουζας εντυπωσιάστηκε και ο ίδιος από την προσέλευση του κόσμου στο φεστιβάλ γρίφων που έγινε το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου στην Αθήνα: «Είναι θετικές οι εντυπώσεις μου. Τρεις ημέρες η προσέλευση ήταν τρομακτική. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν μη διαχειρίσιμη. Ήρθαν πούλμαν με παιδιά και γονείς από όλη την Αττική και όχι μόνο».
Δουλεύουν όλες οι αισθήσεις
Για την επιλογή του να ασχοληθεί με τους ξύλινους γρίφους λέει: «Προσωπικά ασχολούμαι με τους χειροπιαστούς ξύλινους γρίφους. Μου αρέσει αυτή η κατηγορία διότι είναι ευχάριστοι, δουλεύουν οι αισθήσεις. Η μυρωδιά, η γεύση, έχει τον ήχο και την αφή και στο τέλος σου αφήνει και μία γλυκιά γεύση. Όλες οι αισθήσεις δουλεύουν. Βλέπω πως ο κόσμος χαίρεται. Βλέπω πως λύνει ο κόσμος μία σπαζοκεφαλιά και αυτό με κάνει και μένα καλύτερο».
Έτσι θα αφήσουν αποτύπωμα
Κι επειδή παιδιά και γονείς συνήθως του ζητάνε να τους δώσουν συμβουλές ο ίδιος λέει: «Πάντα υπάρχει η προσπάθεια και το κίνητρο. Και το κίνητρο είναι και λίγο έρωτας. Εγώ ερωτεύτηκα αυτό που κάνω. Αυτό λέω και στα παιδιά. Να ερωτεύονται αυτό που κάνουν. Έτσι θα κάνουν τη διαφορά και έτσι θα αφήσουν το αποτύπωμα τους. Όλοι μπορούν να παράξουν γρίφους αρκεί να μπουν σωστά στο χώρο και να επιμείνουν. Πολλοί ταλαντούχοι έχουν μπει, αλλά στην πορεία τα παράτησαν. Ίσως να μπήκαν με λάθος κριτήρια και λάθος όνειρα. Ίσως να περίμεναν πως θα γίνουν πλούσιοι. Επομένως, είναι αυτό που λέγαμε και νωρίτερα, πως πρέπει να αγαπάς και να ερωτεύεσαι αυτό που κάνεις».
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι είναι η σβούρα
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τους γρίφους του Μιχάλη Τούλουζα αλλά και ο ίδιος ξαφνιάστηκε με το γεγονός πως τα παιδιά δεν γνώριζαν βασικά πράγματα που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τα θεωρούμε δεδομένα: «Διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη πως τα παιδιά του Γυμνασίου ακόμα και του Λυκείου δεν γνωρίζουν τι είναι η σβούρα. Αυτό μας διδάσκει πολλά. Για αυτό εδώ έφερα πολλές σβούρες. Τα παιδιά γυρίζουν με τα δαχτυλάκια τους τη σβούρα και εντυπωσιάζονται. Τους άρεσε. Αυτό όμως δείχνει πως τα παιδιά διψούν για να μάθουν τα απλά πράγματα».
Σας περιμένω στο Καστελόριζο
Σε μία άλλη εποχή και ίσως σε μία άλλη χώρα η δημιουργία των γρίφων θα μπορούσε να είναι μέσα στα σχολικά βιβλία: «Θεωρώ πως η φυσική, η χημεία θα πρέπει να γίνουν πιο διαδραστικά από τα σχολεία για να αφομοιώνουν τα παιδιά τη γνώση αλλά και την εφαρμογή των όσων διαβάζουν στη θεωρία. Φυσικά, θα μπορούσαμε να δώσουμε στα παιδιά περισσότερα ερείσματα για να κατανοήσουν απλές εφαρμογές και στη συνέχεια να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να δημιουργήσουν και τα ίδια. Από την τεράστια προσέλευση που είχαμε εδώ στο φεστιβάλ των γρίφων αποδεικνύεται πως τα παιδιά διψούν για γνώση και πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι να τους τη μεταφέρουμε. Το επόμενο ραντεβού θα το δώσουμε μέσα στο 2023 στο Καστελόριζο απ' όπου μάλιστα έλκω τη μακρινή καταγωγή μου. Θα σας περιμένουμε εκεί. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.puzzzlevision.com».
Τα παιδιά επεξεργάζονται τους γρίφους:
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Κοντά στο 50% ο Φάμελλος, δεύτερος ο Πολάκης – Αποτελέσματα στο 75% της ενσωμάτωσης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr