Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Η Ευρώπη τιμά την μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων - Τα μηνύματα των πολιτικών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Από το 2005, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό την αφύπνιση της κοινωνίας ώστε να μην επαναληφθούν ξανά όσα βίωσε η ανθρωπότητα την περίοδο του Ναζισμού.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε από τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.
Οι Εβραίοι της Ευρώπης υπήρξαν τα κύρια θύματα του ναζιστικού ρατσισμού και στο πλαίσιο της εφαρμογής του πολιτικού σχεδίου «Τελική Λύση», εξοντώθηκαν έξι περίπου εκατομμύρια Εβραίοι. Ανάμεσά τους, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι βρήκαν τον θάνατο στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Την σημερινή ημέρα μνήμης τιμά και η πολιτική σκηνή με μηνύματα:
Τσίπρας: Η σημερινή είναι ημέρα επαγρύπνησης
«Σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στρέφουμε το βλέμμα σε όλες τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας, οι οποίες δυστυχώς δεν τελείωσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
«Οι νοσταλγοί του πιο μεγάλου σκότους φτάνουν από το αμερικανικό Καπιτώλιο μέχρι τους δρόμους της Μπραζίλια και -μέχρι πρότινος- τα έδρανα της ελληνικής βουλής. Φανατικοί τραμπικοί, μπολσοναριστές, χρυσαυγίτες - αλλάζουν ονόματα αλλά είναι πάντα ίδιοι. Επενδύουν στη φτώχεια και την ανάγκη, κεφαλαιοποιούν τον φόβο, μισούν τον άνθρωπο», υπογραμμίζει και συμπληρώνει:
«Απέναντι στη λήθη, αντιπαραβάλλουμε τη μνήμη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη. Το οφείλουμε στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το οφείλουμε στους λαούς που παλεύουν καθημερινά με το Τέρας, το οφείλουμε στον λαό μας που ξαναμαθαίνει τα τελευταία χρόνια ότι η Δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο αλλά καθημερινός αγώνας».
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε λίγο πριν από την ορκωμοσία του, με τον Πρόεδρο Λούλα που του είχε πει, «προφητικά»: «Τελειώσαμε με τον Μπολσονάρο αλλά όχι με τον μπολσοναρισμό» και σχολιάζει: «Αντίστοιχα, στη χώρα μας τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή αλλά όχι με τον χρυσαυγιτισμό, ο οποίος έχει πολλές μορφές και εκφάνσεις - με πιο επικίνδυνες τις κεκαλυμμένες, τις δήθεν ακίνδυνες, τις τάχα ανεκτές». «Αλλά οφείλουμε να πάρουμε και τα αναγκαία θεσμικά μέτρα ώστε καταδικασμένοι εγκληματίες νεοναζί να μην έχουν ξανά τη δυνατότητα να δηλητηριάσουν τον δημόσιο βίο με τη μισαλλοδοξία τους», τονίζει και καταλήγει:
«Γι' αυτό η σημερινή ημέρα είναι ημέρα επαγρύπνησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν τα μάτια ανοιχτά».
Γκουτέρες: Nα μην παραμείνουμε ποτέ ξανά σιωπηλοί
Το μήνυμα πως «σήμερα και κάθε μέρα, ας αποφασίσουμε να μην παραμείνουμε ποτέ ξανά σιωπηλοί μπροστά στο κακό και να υπερασπιζόμαστε πάντα την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων», εκπέμπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ούτε να επιτρέπουμε σε άλλους να ξεχνούν, να διαστρεβλώνουν ή να αρνούνται το Ολοκαύτωμα». Μάλιστα, επισημαίνει πως «ενθυμούμενοι το Ολοκαύτωμα, αναγνωρίζουμε τις απειλές για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπότητα και στη δική μας εποχή».
Σε ο,τι αφορά τη σημασία της σημερινής ημέρας, αναφέρει πως τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. «Θυμόμαστε τους έξι εκατ. Εβραίους, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, καθώς και τους Ρομά και τους Σίντι, τα άτομα με αναπηρίες και τους αμέτρητους άλλους που χάθηκαν. Σκεπτόμαστε τις εκατομμύρια ζωές το νήμα των οποίων κόπηκε πρόωρα, το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκε» αναφέρει ειδικότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως «καθώς θρηνούμε την απώλεια τόσων πολλών και τόσο πολύ, αναγνωρίζουμε επίσης ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν αναπόφευκτο». Καμία γενοκτονία δεν είναι, ήταν το αποκορύφωμα χιλιετιών αντισημιτικού μίσους, σημειώνει. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι Ναζί μπόρεσαν να κινηθούν με υπολογισμένη σκληρότητα από τις διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων της Ευρώπης μέχρι την εξόντωσή τους, επειδή τόσο λίγοι ξεσηκώθηκαν και τόσοι πολλοί στάθηκαν δίπλα τους. «Ήταν η εκκωφαντική σιωπή - τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό - που τους ενθάρρυνε. Ο κώδωνας κινδύνου χτυπούσε από την αρχή. Υπήρχε ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση. Περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αποθέωση της βίας και ιστορίες φυλετικής υπεροχής. Περιφρόνηση για τη δημοκρατία και τη διαφορετικότητα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
ΥΠΕΞ: Ιστορικό και ηθικό καθήκον να περνούμε τη σκυτάλη της μνήμης στις νέες γενιές
«Την 27η Ιανουαρίου, στην 78η εφέτος επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου του 'Αουσβιτς, από τον Σοβιετικό στρατό, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και η Ελλάδα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τιμά ειδικότερα τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων της απάνθρωπης αυτής τραγωδίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
«Καθώς μάλιστα θα λιγοστεύουν οι αυτόπτες μάρτυρες από δίπλα μας, αποτελεί ιστορικό και ηθικό καθήκον όλων, την ημέρα αυτή αλλά και κάθε ημέρα, να θυμόμαστε με δέος τις σκοτεινές εκείνες στιγμές της Ευρώπης, να συνεχίζουμε να ερευνούμε σε βάθος το παρελθόν αυτό και, σιγά σιγά, να περνούμε τη σκυτάλη της μνήμης, όπως είναι και ο τίτλος των φετινών εκδηλώσεων, στις νέες γενιές», αναφέρει.
Για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον ειρηνικό, δημοκρατικό και ελεύθερο από ρατσιστικό μίσος, από εκφάνσεις αντισημιτισμού και άλλες διακρίσεις κατά συνανθρώπων μας».
«Έτσι θα μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση και τη μνήμη αλλά και έτσι θα αντιμετωπίσουμε όποιον δεν θέλει να γνωρίζει ή να θυμάται, ώστε τέτοια συμφορά να μη μπορέσει να συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», καταλήγει.
Το μήνυμα του Νίκου Δένδια
«Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Ελάχιστο χρέος μας σήμερα, στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, να μην ξεχάσουμε, ποτέ,τη μεθοδικά οργανωμένη Γενοκτονία από τους Ναζί», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνοδεύει και με μια φωτογραφία από το μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.
International Holocaust Remembrance Day: In commemoration of the millions of victims, including thousands of Greek Jews, it is our minimum duty today to never forget the methodically orchestrated genocide by the Nazis. #WeRemember #NeverAgain https://t.co/FfmFeW6NgV
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 27, 2023
- Πρόταση μομφής: «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» -Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή
- «Φωτιές» στην Άγκυρα άναψε το βιβλίο του Πομπέο: Πώς θέλει να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν τις δυτικές επιθέσεις, στο δρόμο προς τις κάλπες
- Μείωση κλινικών, μετακίνηση προσωπικού, νέες μονάδες: Σαρωτικές αλλαγές στα νοσοκομεία – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Κλειστά σχολεία την Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας: Σε ποιες περιοχές δεν θα χτυπήσει το κουδούνι
- Ομιλος Φουρλής: Γιατί έφυγε από την Τουρκία – Σε ποιον πούλησε την Intersport
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr