Πιέζουν οι δήμοι-Αντιστέκεται ο Χαρίτσης
Τα δύο σενάρια για τον χρόνο των περιορισµένων αλλαγών, παρά τα έντονα αιτήµατα και τις πολλές «αυτονοµιστικές» τάσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού -έως και µηδενικές- θα είναι οι διασπάσεις σε δήµους που συνενώθηκαν το 2010 µε τον «Καλλικράτη», σύµφωνα µε τα επικρατέστερα σενάρια των τελευταίων ηµερών.
Οι πιέσεις που ασκούνται είτε για να «σπάσουν» δήµοι είτε για να µην αλλάξει το χωροταξικό της Αυτοδιοίκησης και να µελετηθεί εξαρχής µετά τις εκλογές του Μαΐου εντείνονται. Μάλιστα, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θυµούνται το γνωστό ρητό του Μάο «µεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», καθώς αυτή η εκκρεµότητα επιτρέπει τη διεξαγωγή άλλων συζητήσεων – αν και, πέρα από τη µαοϊκή ιδεολογία, η εκκρεµότητα µοιάζει να χαροποιεί παράγοντες στη Νέα ∆ηµοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, που πλέον µπορούν να προσφέρουν συµβουλευτικές υπηρεσίες στους τοπικούς τους αντιπροσώπους, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το πρόβληµα δεν γεννήθηκε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιλογές ανάγονται στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που προχώρησε στη µεταρρύθµιση του «Καλλικράτη» την ώρα που τα σύννεφα της κρίσης είχαν ήδη σκεπάσει την Ελλάδα, µε συνέπεια να µην υπάρχουν οικονοµικοί πόροι για να στηριχθεί.
Προβλήματα
Με άλλα λόγια, η επιλογή να γίνει ένας ενιαίος δήµος το νησί της Λέσβου θα µπορούσε να λειτουργήσει ευνοϊκά σε άλλες εποχές. Οχι όµως την ώρα που στα ταµεία «δεν υπάρχει σάλιο» και καταργείται κάθε µορφή αποζηµίωσης για τους αιρετούς, οι οποίοι ταυτόχρονα καλούνται να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιοµέτρων από την έδρα της τοπικής κοινότητας έως το ∆ηµαρχείο για µια απλή σύσκεψη. Εάν στα πρακτικά προβλήµατα λειτουργίας των αχανών δήµων προστεθούν τα «καπετανάτα» και οι... αυτονοµιστικές τάσεις που ανθούν σε όλα τα µήκη και πλάτη της χώρας, ήταν φυσικό και επόµενο να ανοίξει η συζήτηση που φούντωσε µε την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ως υπερυπουργός Εσωτερικών ο νυν πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, µιλά τον Μάιο του 2015 για αύξηση των δήµων από 325 σε 380! Ακολουθούν τα δύσκολα χρόνια του συµβιβασµού, ωστόσο σε κάθε ευκαιρία και επαφή µε την κεντρική κυβέρνηση και τοπικούς βουλευτές, δήµαρχοι και επίδοξοι δήµαρχοι σε Λέσβο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ρόδο, Σάµο, Χίο, αλλά και ηπειρωτικούς δήµους όπως αυτός της Κοζάνης βάζουν το θέµα µε ιδιαίτερη ένταση. Κάποια στιγµή υπολογιζόταν ότι, εάν ικανοποιούνταν όλα τα αιτήµατα, θα έπρεπε να προκύψουν περισσότεροι από 400 δήµους!
Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει βάλει φρένο στις όποιες επιδιώξεις, θέτοντας ζήτηµα συνταγµατικότητας, καθώς αποµένει λίγος χρόνος έως τις εκλογές
Ο νόµος του «Κλεισθένη» το καλοκαίρι του 2018 φάνηκε πως ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για να αρχίσουν τα «σπασίµατα», αλλά ο τότε αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ξεκαθάρισε πως θα γίνουν κάποιες (έως και δέκα διασπάσεις), , αλλά δεν θα περιληφθούν στον «Κλεισθένη». Ακολούθησε ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, που εξαρχής εµφανίστηκε φειδωλός, µιλώντας το πολύ για πέντε δήµους. Ο κ. Χαρίτσης εντάσσεται σαφώς ανάµεσα σε εκείνους που δεν απολαµβάνουν τη «µεγάλη αναταραχή», καθώς καλείται να διαχειριστεί πλήθος άλλων αντικρουόµενων εκκρεµοτήτων, να οργανώσει µέσα στο 2019 πέντε διαφορετικές κάλπες (Ευρωβουλή, δήμος, περιφέρεια, κοινότητα, Βουλή) και να δώσει τη µάχη της καθηµερινότητας. Ανατέλλοντας το 2019 και µπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών, ο κ. Χαρίτσης ένιωσε τις πιέσεις να αυξάνονται. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης έταζαν τα πάντα, λέγοντας πως έχουν διαβεβαιώσεις και ο υπουργός υποσχόταν ανακοινώσεις µέσα στον Ιανουάριο. Εφθασε, όµως, ο Φεβρουάριος, και ο κ. Χαρίτσης αποφάσισε να βάλει φρένο στις όποιες επιδιώξεις, θέτοντας ζήτηµα συνταγµατικότητας, καθώς αποµένει λίγος χρόνος έως τις εκλογές και θα πρέπει να είναι αρκετός για να οργανωθούν σωστά τουλάχιστον οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι στους διασπώµενους δήµους, ώστε να γνωρίζει κάθε εκλογέας πού και ποιον ψηφίζει.
Πολυνομοσχέδιο
Το θέµα είναι ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιληφθούν σε πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ήδη τελεί υπό επεξεργασία στη Βουλή. Το ίδιο νοµοσχέδιο περιλαµβάνει θετικές διατάξεις όπως αυτή των 100 δόσεων για την εξόφληση οφειλών σε δήµους, προσλήψεις, µετατάξεις και υπερωρίες για την καλύτερη λειτουργία των δήµων, συν τα µέτρα για την ισότητα των φύλων και τη δικαιότερη απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Με δεδοµένη την πίεση του χρόνου, τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο:
- Στο πρώτο όλες οι διασπάσεις δήµων παραπέµπονται για τον χρόνο µετά τις εκλογές.
- Στο δεύτερο περιορίζονται σε ελάχιστους δήµους. Ο δήµος Κέρκυρας σπάει σε τρία µέρη: το Βόρειο, το Νότιο και την αστική περιοχή της Κέρκυρας. Ο δήµος Κεφαλληνίας χωρίζεται επίσης στα τρία: το Αργοστόλι, το Ληξούρι και το Βόρειο µέρος. Η Λέσβος χωρίζεται σε δύο ή τρία µέρη χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σε δύο µέρη σπάει ο ∆ήµος Κω. Χωρισµός συζητείται, τέλος, για τον ∆ήµο Κοζάνης.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr