Ο φόβος και ο τρόμος των δημοσιογράφων είναι η προπαγάνδα και η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε διεθνές επίπεδο, η μάστιγα της ηλεκτρονικής παραπληροφόρησης, η ασφάλεια των δημοσιογράφων που κάνουν ερευνητική δημοσιογράφία, ο ρόλος τους απέναντι στην ηλεκτρονική προπαγάνδα και η επιστημονική τους κατάρτιση ήταν μόνο μερικά από τα σημαντικά θέματα τα οποία τέθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που διεξήχθη σε ξενοδοχείο της Ερέτριας παράλληλα με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης. "Ο χειρότερος φόβος και ο τρόμος των δημοσιογράφων δεν είναι τα όπλα και οι επιθέσεις, αλλά η προπαγάνδα και ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία", ήταν μεταξύ των κοινών διαπιστώσεων.
Δεύτερη θητεία
Η πρόεδρος Σάγια Τσαουσίδου επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ενώ τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συντονισμένης προπαγάνδας και του δύσκολου ρόλου που έχουν οι δημοσιογράφοι να ξεχωρίσουν την είδηση από το ψέμα.
Με την αλήθεια ή με την πατρίδα;
Οι τρεις μεγάλες θεματικές του συνεδρίου ήταν η "Ευρώπη και ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία", η "Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ" καθώς και η "Περιφερειακή ανάπτυξη - συγκριτικά πλεονεκτήματα".
Από τις θεματικές που αναλύθηκαν ξεχώρισε η τοποθέτηση της δημοσιογράφου και της Αναπληρώτριας Υπουργού Μετανάστευσης Σοφίας Βούλτεψη που ανέλυσε το θέμα "Δημοσιογράφοι στον πόλεμο: Με αλήθεια ή με την πατρίδα; Ο ρόλος της Ελλάδας στην υποδοχή προσφύγων" και ανέφερε ως παράδειγμα τα γεγονότα που έγιναν πρόσφατα στις νησίδες του Έβρου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το προσφυγικό
Μιλώντας στο ethnos.gr η Σοφία Βούλτεψη αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο προσφυγικό αλλά και στα λάθη που έκαναν ορισμένοι δημοσιογράφοι στις αρχές της δεοντολογίας: «Επειδή η Ελλάδα πέφτει συνεχώς θύμα δυσφήμισης. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μέρος της πολεμικής μηχανής. Είναι μέρος του οπλοστασίου της. Επομένως ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός διότι αυξημένες ευθύνες απέναντι στην κοινωνία. "Κατ΄αρχήν συγχαρητήρια στην πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου για την επανεκλογή της και το έργο της. Το θέμα που ανέλυσα ήταν πιο ευρύ αλλά αναφέρθηκα και για την προπαγάνδα στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο προσφυγικό. Βλέπουμε πολύ συχνά δημοσιογράφοι Έλληνες και ξένοι που ανακυκλώνουν μία προπαγάνδα που θέλει να εμφανίζει την Ελλάδα ως παραβιάζουσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πραγματικότητα είναι πως Ελλάδα έχει αποφασίσει να προστατεύει συγχρόνως και τα σύνορα και τους πολίτες της. Και οπωσδήποτε αν ο δημοσιογράφος σέβεται τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που είναι παγκόσμιες θα πρέπει να γνωρίζει πως πριν μεταδώσει μία πληροφορία πρέπει να τη διασταυρώνει».
Μέρος του οπλοστασίου της Τουρκίας
Η Σοφία Βούλτεψη αναφέρθηκε και στη δημοσιογραφική κάλυψη του επεισοδίου με τους 38 μετανάστες στον Έβρο: «Ο δημοσιογράφος δεν είναι αρμόδιος να αποφασίζει που είναι τα σύνορα μιας χώρας. Δυστυχώς αυτό συνέβη στην υπόθεση των 38 μεταναστών στη νησίδα του ποταμού Έβρου. Όλοι έβγαιναν και έλεγαν πως η νησίδα είναι ελληνική. Και αυτό θα σήμανε πως οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην πρόκληση συνοριακού επεισοδίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι πως η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό γενικά αόριστα αλλά ως μέρος της πολεμικής μηχανής. Είναι μέρος του οπλοστασίου της. Επομένως ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός διότι αυξημένες ευθύνες απέναντι στην κοινωνία».
Ενθάρρυνση προς την ερευνητική δημοσιογραφία
Στην webcamera του ethnos.gr μίλησε και η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου: «Το όραμα μου είναι να εκπαιδεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται νέους δημοσιογράφους και να νιώσουν πως μπορούν οι νέοι να ακολουθήσουν το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Διστάζουν τα νέα παιδιά γιατί νιώθουν πως δεν έχουν μέλλον, ειδικά στην ερευνητική δημοσιογραφία όπου πάσχουμε περισσότερο. Θέλουμε να φτιάξουμε το μέλλον ώστε να μπορέσουν να μπουν στην ερευνητική δημοσιογραφία. Αυτό το κοιτάζουμε και με την Ευρωπαία Επίτροπο κα Γιούροβα που είναι υπεύθυνη για την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρώπη και μας έστειλε και χαιρετισμό. Μας ζήτησε μάλιστα να της κάνουμε προτάσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό το να έχεις λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θέλουμε να οργανώσουμε περισσότερα σεμινάρια για τους νέους δημοσιογράφους ώστε να τους οδηγήσουμε στην ερευνητική δημοσιογραφία και να τους εξειδικεύσουμε σε θέματα που δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση, όπως είναι τα ευρωπαϊκά θέματα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με τους ειδικευμένους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που θα μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους».
Οι διαστάσεις της ψηφιακής παραπληροφόρησης
«Όπως μας λένε οι περισσότεροι δημοσιογράφοι η παραπληροφόρηση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους δημοσιογράφους. Είναι οι ψευδείς ειδήσεις που βγαίνουν μόνο και μόνο για να τους αποπροσανατολίσουν. Βγαίνουν ψευδείς ειδήσεις για να μην ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα. Αυτό είναι και το πρόβλημα της εποχής. Η ψηφιακή δημοσιογραφία, η ψηφιακή εποχή έχει φέρει μεγάλες δυσκολίες. Φανταστείτε πριν 35 χρόνια που ξεκινούσα εγώ, αρκούσε το να πάει ο ίδιος δημοσιογράφος να πάει στην πηγή για να εξακριβώσει την είδηση και να επιβεβαιώσει την πηγή του. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Πολλές φορές δε μπορείς να εξακριβώσεις την πηγή της είδηση που είναι ψευδής. Έτσι η παραπληροφόρηση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, διαχέεται πιο γρήγορα η παραπληροφόρηση και το ψέμα και συγχέεται με τα πραγματικά γεγονότα. Ο δημοσιογράφος στην προσπάθεια του να ανεβάσει γρήγορα την είδηση πέφτει πιο συχνά θύμα παραπληροφόρησης», τόνισε η Σάγια Τσαουσίδου
Τι έγινε με τον Καραϊβάζ;
«Πρόσφατα ήμουν καλεσμένη στην απονομή του βραβείου στο όνομα της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Ανν Καρουάνα Γκαλιζία (*) της οποίας ανατίναξαν το αυτοκίνητο. Αυτή η γυναίκα έκανε έρευνα και ρεπορτάζ για τη διαφθορά σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. Αυτή η συνάδελφος έπεσε στο βωμό της ερευνητικής δημοσιογραφίας, όπως και ο δικός μας Καραϊβάζ όπου δεν έχουμε δει ακόμα τα αποτελέσματα των ερευνών. Η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι το Α και το Ω για μας. Όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα κάποιων που τους ενοχλούν με τα ρεπορτάζ τους. Δεν ξέρω εάν μπορεί να υπάρξει πλαίσιο προστασίας αλλά ο δημοσιογράφος που ασχολείται με την ερευνητική δημοσιογραφία πραγματικά κινδυνεύει. Πρέπει να θωρακιστούμε. Δεν είμαστε μάγοι για να δώσουμε τη λύση για αυτή τη θωράκιση αλλά δουλεύουμε και προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Προβάλλαμε την Ελλάδα
«Έγινε εδώ στην Ερέτρια η μεγάλη γενική συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυση της και τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού τμήματος. Κάθε χρόνο κάνουμε τη Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο μας σε κάποια διαφορετική χώρα. Σήμερα επιλέξαμε την Ελλάδα. Η προηγούμενη εκλογή μου ήταν ψηφιακή. Φιλοξενήσαμε 80 ξένους δημοσιογράφους και ισάριθμους Έλληνες. Την πρώτη ημέρα είχαμε τις εκλογές και ανανέωσα τη θητεία μου. Οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν ήρθαν μόνο για το Συνέδριο. Τους έχουμε ξεναγήσει σε εμβληματικά σημεία της χώρας όπως το Δίστομο, οι Δελφοί, ο Ιωάννης Ρώσος και αλλού. Έμαθαν την ιστορία, γεύτηκαν τις ελληνικές συνταγές και πληροφορήθηκαν για τις προσπάθειες της Ελλάδας στους εξαγωγικούς τομείς. Όλες αυτές τις πληροφορίες και τις εντυπώσεις θα τις περάσουν στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που εργάζονται».
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βέρα Γιούροβα, ο Περιφεριάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η Άννα Ευσταθίου υπεύθυνη Τύπου στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου.
* H Δάφνη Ανν Καρουάνα Γκαλιζία (26 Αυγούστου 1964 – 16 Οκτωβρίου 2017) ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος. Ήταν γνωστή για την αποκάλυψη αμφιλεγόμενων και ευαίσθητων πληροφοριών που σχετίζονται με τα Έγγραφα του Παναμά. Δολοφονήθηκε σε επίθεση με βόμβα αυτοκινήτου τον Οκτώβριο του 2017.
- Βραζιλία: Νέος πρόεδρος ο Λούλα - Ιστορική επιστροφή και νίκη σε βάρος του Μπολσονάρου
- Ενέργεια και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα Μητσοτάκη: Το 48ωρο διπλωματικό σπριντ και οι επόμενοι σταθμοί
- Τελικά ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Σίγουρα δεν ήταν ο Κολόμβος – Ο Κολόμβος όμως ήταν ο καταστροφέας της
- ΦΠΑ: Σε εφαρμογή μπαίνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις - Τι αλλάζει για 1,2 εκατ. επαγγελματίες
- Πώς ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός και πότε δεν είναι καλός οιωνός για την υγεία μας;
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr