Δήμαρχος Φαιστού: Αναλαμβάνω την ευθύνη για την τραγωδία στη Μεσαρά
Βαρύ πένθος για τον άδικο χαμό των τεσσάρων ανθρώπων στον Γεροπόταμο - Το χρονικό και η επιχείρηση εντοπισμού του μοιραίου αυτοκινήτου και των επιβαινόντων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Για την τραγωδία του Γεροποτάμου που άφησε πίσω της 4 νεκρούς μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ο δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης.
Συνολικά, σύμφωνα με το neakriti.gr στην ευρύτερη περιοχή του Γεροποτάμου υπάρχουν 15 ακόμη διαβάσεις "ιρλανδικού" τύπου.
Ο κ. Αρμουτάκης μίλησε για ένα εξαιρετικά δύσκολο πέρασμα ενώ τη συγκεκριμένη βραδιά όπως είπε και η ορατότητα δεν ήταν καλή λόγω του καιρού.
Ο δήμαρχος Φαιστού παραδέχθηκε το κενό στην πρόληψη σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα ενώ όπως δήλωσε "οι ευθύνες θα αποδοθούν από τη δικαιοσύνη με βάση τον νόμο".
Ενδεικτικό, πάντως, της νοοτροπίας που επικρατεί στην κοινωνία είναι το γεγονός ότι λίγο μετά την τοποθέτηση από τις Αρχές ειδικής κορδέλας, προκειμένου οχήματα να μη διέρχονται από το εν λόγω πέρασμα, κάποιοι οδηγοί διέσχισαν το σημείο αγνοώντας επιδεικτικά την κορδέλα, η οποία κατέληξε στο έδαφος.
Εξάλλου, αξίζει να επισημάνουμε ότι στο επίμαχο πέρασμα έχουν κινδυνεύσει στο παρελθόν και άλλοι οδηγοί. Αυτό, εξάλλου, επιβεβαιώθηκε και από τον κ. Σταθοράκη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στο συγκεκριμένο σημείο «την έχουν “πατήσει” και ντόπιοι».
Όπως ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” κάτοικος της περιοχής, η οποία επιχείρησε πριν από λιγότερο από μήνα να διασχίσει το επίμαχο πέρασμα οδηγώντας τζιπ αυτοκίνητο, λίγο έλειψε να παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε που κατάλαβε πότε η στάθμη του νερού έφτασε «μέχρι το τζάμι», ωστόσο ευτυχώς στάθηκε τυχερή, αφού η μηχανή της δεν έσβησε και κατάφερε να διαφύγει από το σημείο, πατώντας το γκάζι.
Στην “ΚΡΗΤΗ TV” μίλησε και έτερος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος το 2012 είχε παρασυρθεί σε διάβαση ξανά στον Γεροπόταμο, στη Μεσαρά. Όπως ανέφερε, «εκείνη την ώρα βλέπεις μπροστά σου ότι όλα τελειώνουν». Ο εν λόγω κάτοικος πρόλαβε και βγήκε από το αυτοκίνητό του και κατάφερε να σωθεί, αφού πρώτα πάλεψε με τα ορμητικά νερά και τη λάσπη.
Το όχημά του, όπως είπε χαρακτηριστικά, παρασύρθηκε και εντοπίστηκε αρκετούς μήνες μετά: Το επίμαχο συμβάν είχε σημειωθεί Νοέμβριο και το αυτοκίνητό του βρέθηκε εκατοντάδες μέτρα μακριά τον επόμενο Αύγουστο!
Την ίδια ώρα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε:
«Με αφορμή τον τραγικό και άδικο χαμό των τεσσάρων συνανθρώπων μας. Ως αιρετοί, ο καθένας στο βαθμό ευθύνης ου του αναλογεί, από όποιον βαθμό της Αυτοδιοίκησης υπηρετεί.
Οφείλουμε να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειές αυτών.
Οι απλά στα λόγια, αλλά με πράξεις και έργα πρόληψης.
Κράτος και φορείς της Αυτοδιοίκησης από κοινού, άμεσα να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Να αναλογιστούμε την ατομική, αλλά και συλλογική ευθύνη.
Είναι ανάγκη να καλλιεργήσουμε και να αφυπνίσουμε συνειδήσεις.
Ας είναι τα τελευταία θύματα λαθών και παραλείψεων».
Το χρονικό
Ο Κώστας Γιαννακάκης ξεκίνησε μαζί με τη σύζυγό του από το Καλό Χωριό Μεραμπέλου, όπου διέμενε η οικογένεια, με προορισμό τη Μεσαρά, για να παρευρεθούν σε γάμο. Το ζευγάρι έκανε παράκαμψη μεταβαίνοντας στις Αρχάνες για να παραλάβει τη μητέρα της Ροδούλας, Μαρία Χατζηπάνου, καθώς και τη μικρότερη αδερφή της, Μαριλένα Τζαγκαράκη.
Οι τέσσερίς τους έφτασαν στο κέντρο διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του Πετροκεφαλίου, στη Μεσαρά. Αφού διασκέδασαν για λίγες ώρες, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις εκλιπόντες (σ.σ. εκτιμάται ότι στο τιμόνι βρισκόταν είτε ο 29χρονος, είτε η γυναίκα του) βρέθηκε στο επίμαχο πέρασμα, όπου διασταυρώνεται ο δρόμος με το ρέμα του Γεροπόταμου.
Όπως όλα δείχνουν, το αυτοκίνητο βρέθηκε ξαφνικά “παγιδευμένο” στο εν λόγω σημείο, καθώς - όπως εκτιμάται - η στάθμη του νερού έφτανε τουλάχιστον το ένα μέτρο. Η συγκεκριμένη “διάβαση” αποτελεί μία από τις πολλές που “κόβουν” κάθετα τον Γεροπόταμο. Οι εν λόγω οδικές “αρτηρίες” είναι γνωστές στους ντόπιους, οι οποίοι γνωρίζουν πότε είναι επικίνδυνο και πότε όχι να τις διασχίσουν.
Εντούτοις, άνθρωποι οι οποίοι δεν κατάγονται από την περιοχή και ενδεχομένως περνούσαν για πρώτη φορά από το επίμαχο σημείο δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι από εκεί περνά ποτάμι... Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει κάποια σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς ότι πλησιάζουν σε κοίτη ποταμού.
«Ελάτε γιατί πνιγόμαστε»
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη τις στιγμές που οι τέσσερις επιβαίνοντες διαπίστωσαν ότι έχουν “παγιδευτεί”. Το βέβαιο είναι ότι στις 12:52 τα ξημερώματα της Κυριακής γίνεται η πρώτη κλήση στην Άμεση Δράση από την αδικοχαμένη Ροδούλα Τζαγκαράκη. «Ελάτε γιατί πνιγόμαστε», φέρεται να είπε η 30χρονη μητέρα. Τρία λεπτά μετά, ακολουθεί και δεύτερη κλήση στην Άμεση Δράση. «Σώστε μας γιατί θα πνιγούμε», φέρεται να είπε η 30χρονη, πριν τελικά δώσει τη συσκευή στον σύζυγό της, ο οποίος επίσης έκανε απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια στην Αστυνομία.
Η ΕΛ.ΑΣ., απευθυνόμενη στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μέσω της οποίας έγιναν οι δύο επίμαχες κλήσεις, δεν άργησε να εντοπίσει το στίγμα του αυτοκινήτου. Λίγα λεπτά αργότερα ξεκινούσε μια τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των τεσσάρων αγνοουμένων...
Η επιχείρηση
Στην επίμαχη επιχείρηση, η οποία διήρκεσε περίπου 36 ώρες, συμμετείχαν η Πυροσβεστική, η 3η ΕΜΑΚ, η Αστυνομία, η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών, καθώς και εθελοντές Σαμαρείτες και εθελοντές από τον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση πήραν μέρος περισσότερα από 70 άτομα.
Εξάλλου, προχθές Κυριακή συνέδραμε από αέρος ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εντοπίσει το μοιραίο Ι.Χ. Ας σημειωθεί ότι στις προσπάθειες εντοπισμού των τεσσάρων συνέδραμαν και drones της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ επιχειρούσαν με “βαριά” μηχανήματα, αλλά και με ειδικό μικρό σκάφος, “σκαλίζοντας” την κοίτη του ποταμού, προκειμένου να βρουν το αυτοκίνητο. Τελικά χθες το πρωί, υπάλληλοι του Δήμου άνοιξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κανάλια στο φράγμα του Γεροπόταμου, στο Πέρι, με αποτέλεσμα σταδιακά η στάθμη του νερού να πέσει. Περίπου στις 10:30 χθες το πρωί, οι πεζές περίπολοι της 3ης ΕΜΑΚ εντόπισαν την άκρη του αμαξιού, η οποία ξεπρόβαλε μετά την πτώση της στάθμης του νερού.
Η ανάσυρση
Όπως ανέφερε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, «το αυτοκίνητο ήταν σκεπασμένο με φερτά υλικά και σε βάθος περίπου 2-2,5 μέτρων». Όπως διαπιστώθηκε γρήγορα, στο εσωτερικό του οχήματος βρίσκονταν τέσσερις σοροί...
«Επειδή ήταν μέσα και οι αγνοούμενοι, ακολουθήθηκε μια προσεκτική διαδικασία μέχρι να τους απεγκλωβίσουμε. Χρειάστηκε να ανασύρουμε προσεκτικά το αυτοκίνητο (με σεβασμό στους αγνοούμενους) και να γίνει η καταμέτρηση ότι όντως ήταν τέσσερις», επισήμανε ο κ. Λαγουδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολη την εν λόγω επιχείρηση.
Αφού κατάφεραν να απομακρύνουν τον τεράστιο όγκο λάσπης, καλαμιών και φερτών υλικών που είχαν πλακώσει το αυτοκίνητο, κατέστη δυνατή η ανάσυρση του οχήματος. Τελικά, περίπου στη 1 χθες το μεσημέρι ανασύρθηκαν και τα πτώματα των τεσσάρων αγνοουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα βρέθηκε σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου μακριά από το μοιραίο πέρασμα όπου εντοπίστηκε για τελευταία φορά το στίγμα του κινητού τηλεφώνου.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr