Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί για την κωμικοτραγική ληστεία με το χρηματοκιβώτιο - «Δεν βρισκόμαστε εκεί που πρέπει»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Για τεράστια αστυνομικά κενά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), με αφορμή την «κωμικοτραγική», όπως τη χαρακτηρίζει σκηνή στη λεωφόρο Νίκης, κατά την οποία κλέφτες μετέφεραν κλεμμένο χρηματοκιβώτιο μπροστά σε δεκάδες πολίτες.
Η ΕΑΥΘ υποστηρίζει ότι εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν ακινητοποιηθεί στη φύλαξη ευπαθών στόχων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μακριά από το βασικό τους ρόλο, που είναι η αστυνόμευση της πόλης. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμα ότι η αστυνομία βρίσκεται παντού αλλά όχι εκεί που πρέπει.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης είναι η εξής:
«Η προχθεσινή κωμικοτραγική σκηνή που εκτυλίχθηκε στη Λεωφόρο Νίκης, όπου τρεις κλέφτες, χωρίς ίχνος φόβου, περιμάζεψαν μπροστά σε δεκάδες συμπολίτες μας ένα χρηματοκιβώτιο, που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από οικία, είναι η ζωντανή απόδειξη των τεράστιων αστυνομικών κενών που υφίστανται στη ΓΑΔΘ.
Η Ένωσή μας δεν έχει πάψει στιγμή να καταγγέλλει τα αναρίθμητα πάρεργα και την εγκληματική πρακτική της ακινητοποίησης εκατοντάδων αστυνομικών σε φυλάξεις ευπαθών στόχων, μακριά από το βασικό ρόλο τους που είναι η αστυνόμευση της πόλης. Η αναχρονιστική αντίληψη που επικρατεί “Η αστυνομία για τα πάντα και ο αστυνομικός παντού” έχει διαμορφώσει μια δυστοπική πραγματικότητα για τα αστυνομικά δεδομένα, βάσει της οποίας καθημερινά:
- Δεκάδες αστυνομικοί φυλάνε δρόμους που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις.
- Διμοιρίες της ΔΑΕΘ και μεμονωμένοι αστυνομικοί απασχολούνται στη φύλαξη χώρων του ΑΠΘ, ακόμα κι όταν αυτό δεν λειτουργούσε εν μέσω καλοκαιριού.
- Με εισαγγελική εντολή, φυλάσσονται ανήλικα παιδιά στα νοσοκομεία και ο αριθμός αυτών των φυλάξεων έφτασε τις 4500 φυλάξεις το 2021 και τις 2500 φυλάξεις για το 2022, χωρίς να ξέρουμε με τι αριθμό θα κλείσει το έτος.
- Εδώ και δυόμιση χρόνια, οι αστυνομικοί φυλάνε και συνοδεύουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
- Περιπολικά και δίκυκλα ακινητοποιούνται έξω από προξενεία και οικίες πρυτάνεων για τη φύλαξη αυτών, αφήνοντας χωρίς αστυνόμευση τους τομείς αρμοδιότητάς τους.
- Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι οι διαβιβάσεις του κέντρου υποκλέπτονται από τρίτα άτομα, κι ως εκ τούτου οι επίδοξοι παραβάτες ενημερώνονται για τις αστυνομικές ενέργειες ταυτόχρονα, αν όχι νωρίτερα, από τα πληρώματα των περιπολικών.
- Οι εγκληματίες έχουν σύγχρονα οχήματα και τρέχουν με 200 χλμ/ώρα όταν τα αστυνομικά οχήματα “μένουν” στη μέση του δρόμου.
- Όποια προσπάθεια κι αν έχει γίνει από την τοπική ηγεσία για τη μεταστροφή της κατάστασης και τη διακοπή φύλαξης στόχων που απομυζούν προσωπικό από τις υπηρεσίες πάνω από μια δεκαετία, δυστυχώς, πέφτουν στο κενό λόγω πιέσεων και παρεμβάσεων από ανώτερα κλιμάκια.
Κι αν στα λόγια και στα κοινωνικά δίκτυα, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν με ωραίες εικόνες και βαρύγδουπες εκφράσεις ότι η αστυνομία είναι πανταχού παρούσα, στην πράξη εξάγουμε το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. ΝΑΙ, η αστυνομία είναι παντού, αλλά ΟΧΙ εκεί που πρέπει!
Και για όσους ακόμα αντιμετωπίζουν την αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης σαν έναν άλυτο γρίφο, θα επαναλάβουμε ότι οι λύσεις είναι απλές και το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.
Στις “κούφιες” παρεμβάσεις, στα επικοινωνιακά παιχνίδια και στην ωραιοποίηση της κατάστασης, ας απαντήσουν επιτέλους οι αρμόδιοι με λύσεις ουσίας, ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών, κατάργηση των παρέργων, και επιστροφή του αστυνομικού στο βασικό του ρόλο.
Άλλωστε, αν σε κάτι συμφωνούμε όλοι μας, είναι ότι το βασικό ζητούμενο είναι η πρόληψη, που σήμερα είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό γιατί η αστυνομία με τεράστιες δυσκολίες, συνεχίζει να εξιχνιάζει, να συλλαμβάνει και να οδηγεί στη δικαιοσύνη παραβατικά άτομα, αλλά αυτό δε θα είναι ποτέ αρκετό αν οι συμπολίτες μας συνεχίζουν να είναι θύματα εγκληματικών ενεργειών.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr