Δικαστικό χαστούκι σε fund για κατάσχεση λογαριασμού
Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης «μπλόκαρε» την κατάσχεση του εφάπαξ εφοριακού, αλλά έσωσε και τη σύνταξή της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Ομπρέλα» προστασίας στο εφάπαξ αλλά και στη σύνταξη εφοριακού από fund του Λονδίνου, στο οποίο είχε πουλήσει το κόκκινο δάνειό της το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προσέφερε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.
Το δικαστήριο «μπλόκαρε» την κατάσχεση του εφάπαξ της γυναίκας, αλλά έσωσε και τη σύνταξή της, προσφέροντας ελπίδα ότι θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Η εφοριακός είχε πάρει στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 2003, με τις δόσεις να πληρώνονται απευθείας από τον μισθό της, καθώς κάθε μήνα παρακρατούνταν μέρος αυτού.
Χρόνο με τον χρόνο αποπλήρωνε τη δόση της, μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Είχε καταφέρει να μειώσει το αρχικό κεφάλαιο στις 93.000 ευρώ, ωστόσο την ίδια ώρα είχε υπαχθεί και στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Φτάνοντας η στιγμή της συνταξιοδότησης, βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Μία από τις ρήτρες που είχε υπογράψει προέβλεπε ότι τα 3/4 του εφάπαξ έπρεπε να πάνε για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο fund που το είχε αγοράσει. Τότε η πρώην εφοριακός κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και πέτυχε μια προσωρινή διαταγή από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο διέταξε την αναστολή «κάθε πράξης εκτέλεσης επί της περιουσίας της» αλλά και τη «μη μεταβολή της περιουσίας της».
Είχε πωληθεί το «κόκκινο» στεγαστικό της από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Παρ’ όλα αυτά, τα 3/4 του εφάπαξ διαβιβάστηκαν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο fund που είχε αγοράσει «πακέτο» τα δάνεια από το εν λόγω Ταμείο.
Επειτα από αυτή την εξέλιξη η εφοριακός προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια, τα οποία με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων της προσέφεραν προστασία έστω και λίγους μήνες. Πώς; Ανέστειλαν έως την έκδοση οριστικής απόφασης κάθε ατομικό καταδιωκτικό μέτρο κατά της περιουσίας της και ειδικά την παρακράτηση από το fund μέρους του ποσού της εφάπαξ αποζημίωσης που έχει λάβει λόγω συνταξιοδότησης.
Αποδέσμευση εφάπαξ
Παράλληλα, διατάχθηκε τόσο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όσο και προς το fund του Λονδίνου «η αποδέσμευση του εφάπαξ ποσού, προκειμένου να αποκατασταθεί η περιουσία της στο επίπεδο που θα βρισκόταν αν δεν είχε παραβιαστεί η προσωρινή διαταγή του Μαΐου του 2018». Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης κατέληξε στην απόφαση αυτή, καθώς εκτίμησε ότι η αίτηση της εφοριακού θα ευδοκιμήσει (δηλαδή θα έχει θετική έκβαση) «λόγω της ανυπαίτιας περιέλευσής της σε αδυναμία πληρωμής, η οποία οφείλεται στη μείωση των μισθών της αλλά και των συντάξεων σε σχέση με τις προσδοκώμενες, λόγω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και προς εκπλήρωση του σκοπού των ενδίκων ρυθμίσεων απαιτείται η διατήρηση της υπάρχουσας περιουσίας της, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη ρύθμιση των χρεών της και την απαλλαγή της από αυτά».
Και συνεχίζει η δικαστική απόφαση: «Δέον να απαγορευθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η παρακράτηση από τη σύνταξη της δημοσίας υπαλλήλου οποιουδήποτε ποσού για την εξυπηρέτηση του δανείου που της έχει χορηγηθεί, όπως και η δέσμευση του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο πρέπει να διατεθεί κατά την οριστική ρύθμιση από το δικαστήριο για την ικανοποίηση του πιστωτή της, απαγορευμένης της διαχείρισης και διάθεσης από την ίδια την υπάλληλο».
Θετική απόφαση και για τους εγγυητές δανείων
Πριν από λίγες ημέρες το Εφετείο Αθηνών προσέφερε καλά νέα σε μια εγγυήτρια μεγάλου δανείου, αναστέλλοντας τον πλειστηριασμό των ακινήτων της. Το δικαστήριο έκρινε ότι η εγγυήτρια δεν είχε πείρα από συναλλαγές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, ώστε να γνωρίζει τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε στην περιουσιακή της κατάσταση η σύμβαση εγγύησης με τους επαχθείς γι' αυτήν όρους.
Ετσι ανέστειλε τον πλειστηριασμό σε βάρος των ακινήτων της για την αποπληρωμή του δανείου, ρίχνοντας ευθύνες στην τράπεζα, η οποία για 5 ολόκληρα χρόνια δεν προέβη σε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα οι τόκοι του δανείου να αγγίξουν τα 270.000 ευρώ. Το Εφετείο έκρινε ότι τα ακίνητα είναι απολύτως αναγκαία τόσο για τη διατροφή τη δική της όσο και του υπέργηρου συζύγου της.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr