Δέκα εκατ. € σε όσους είδαν τις επιχειρήσεις τους να χάνονται σε Μάτι, Μάνδρα
Αποζηµιώσεις λόγω απώλειας εισοδήµατος σε όσους επλήγησαν από τις θεοµηνίες σε Μάνδρα και Μάτι, καθώς και χρηµατοδότηση για την εφαρµογή business plan🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τα χαµένα εισοδήµατα έξι µηνών σε επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τις θεοµηνίες σε Μάνδρα και Μάτι, αλλά και χρηµατοδότηση για την εφαρµογή σχεδίων ανάπτυξης (business plan) ανακοίνωσε ότι αναλαµβάνει η Περιφέρεια Αττικής.
Τη σχετική πρόσκληση, ύψους 10 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, ανακοίνωσε χθες η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράµµατος που έχει σκοπό να στηρίξει όλες τις µορφές υγιούς επιχειρηµατικότητας αλλά και τη συνεργατική οικονοµία µέσω του ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ).
Σύµφωνα µε πληροφορίες από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής, η πρόσκληση που θα αφορά τους ∆ήµους Μάνδρας, Μεγάρων, Μαραθώνα και Ραφήνας θα έχει δύο σκέλη:
Το πρώτο σκέλος, µε την «αποζηµίωση λόγω απώλειας εισοδήµατος», αφορά επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούσαν στους δήµους αυτούς όταν συνέβησαν οι θεοµηνίες, δηλαδή στις 15/11/2017 και στις 23/7/2018 αντίστοιχα. ∆εν θα είναι προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να έχουν υποστεί άµεσα καταστροφές από τις πληµµύρες ή την πυρκαγιά. Θα µπορεί, για παράδειγµα, να αιτηθεί αποζηµίωση ένα ξενοδοχείο που δεν έπαθε το παραµικρό αλλά είδε τις κρατήσεις του να ακυρώνονται µαζικά. Αυτό που αποτελεί προαπαιτούµενο είναι κάθε αιτούσα επιχείρηση να διαθέτει τις προβλεπόµενες άδειες λειτουργίας. Επίσης, να έχει δηλώσει τα εισοδήµατά της κανονικά στην Εφορία, καθώς το ποσό που θα βγει ως αποζηµίωση για το εξάµηνο µετά τη θεοµηνία θα προκύψει από τον µέσο όρο των εισοδηµάτων τα τρία προηγούµενα
χρόνια (όπως δηλώθηκαν στο Taxisnet).
Οι αναλυτικοί όροι για το σκέλος αυτό της πρόσκλησης αναµένεται να οριστικοποιηθούν και να δοθούν στη δηµοσιότητα µέσα στον Φεβρουάριο, προκειµένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων.
Στο δεύτερο σκέλος θα περιλαµβάνονται όροι και προϋποθέσεις για τη χρηµατοδότηση επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, αλλά και νέων που τώρα θα ιδρυθούν στους τέσσερις δήµους. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να υποβάλουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) το οποίο θα στοχεύει στην επέκταση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Τα σχέδια αυτά θα αξιολογηθούν µε συγκεκριµένα κριτήρια από ανεξάρτητο φορέα και όσα εγκριθούν θα χρηµατοδοτηθούν άπαξ µε ποσά που αναµένεται να κυµαίνονται µεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ. Θα επιδοτείται κυρίως η απόκτηση εξοπλισµού και άλλων παγίων και η αγορά συµβουλευτικών υπηρεσιών.
Στήριξη
Οι ανακοινώσεις της Περιφέρειας έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης µε αντικείµενο την έναρξη συνεργασίας µε τον Ενδιάµεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραµµάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηµατικότητας (ΕΦΕΠΑΕ). Ο φορέας αυτός θα αναλάβει και τα «γραφειοκρατικά» της πρόσκλησης για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηµατικότητας, µε την αποζηµίωση και την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές.
Η συνεργασία Περιφέρειας Αττικής - ΕΦΕΠΑΕ θα αφορά την υλοποίηση προγραµµάτων συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής. Μέσω της συµφωνίας που υπέγραψαν τα δύο µέρη, ο ΕΦΕΠΑΕ αναλαµβάνει τη διαχείριση δράσεων επιχειρηµατικότητας από τους άξονες προτεραιότητας 2 (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), 3 (Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας και Εξωστρέφεια), 8 (Καταρτίσεις) και 9 (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονοµία).
«Συνεχίζουµε αθόρυβα και δυνατά, αναλαµβάνοντας πρωτοβουλίες για τη στήριξη όλων των µορφών υγιούς επιχειρηµατικότητας στην Αττική» τόνισε στην οµιλία της η Ρένα ∆ούρου, αφού µίλησε για το πρόγραµµα ενίσχυσης επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές αλλά και το άλλο «καλό νέο» για την εκχώρηση της διαχείρισης από τον Ενδιάµεσο Φορέα, δράσεων επιχειρηµατικότητας ύψους 60 εκατ. ευρώ. «∆ράσεις που σχετίζονται µε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µε τις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας, µε την κατάρτιση ανέργων αλλά και εργαζοµένων, µε την κοινωνική και την αλληλέγγυα οικονοµία».
Στην υπογραφή της συµφωνίας µε τον πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ Θωµά-Φωκίωνα Αλγιανάκογλου έδωσαν το «παρών» ο υφυπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο γενικός γραµµατέας ∆ηµοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο προϊστάµενος της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας Αττικής, ∆ηµήτρης ∆ρόσης, και ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΛΑΝΕΤ), Φωκίων ∆εληγιάννης.
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr