Τα οπωροκηπευτικά στον δρόμο για την Ιαπωνία
Νέες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανοίγει η ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Πόρτα» για δυναμική διείσδυση των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων σε μία από τις μεγαλύτερες και υψηλότερου επιπέδου καταναλωτικές αγορές του πλανήτη ανοίγει η ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ιαπωνίας που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η συμφωνία δημιουργεί προοπτικές αύξησης των εξαγωγών ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, ενός από τα ελάχιστα προϊόντα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής που εξάγονταν μέχρι σήμερα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς καταργεί τους δασμούς που επιβάλλονταν μέχρι τώρα.
Ωστόσο, η πρόσβαση για τα νωπά ελληνικά φρούτα και λαχανικά στην Ιαπωνία δεν επιτυγχάνεται άμεσα, αλλά αναμένεται να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου και σταδιακά ανά προϊόν, κάθε φορά που θα αίρονται τα εμπόδια που αφορούν τους κανόνες φυτοϋγειονομικής προστασίας.
Οπως εξήγησαν στον «Αγρότη» παράγοντες της αγοράς, παρόλο που στην αντίστροφη περίπτωση η εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά θα γίνεται ανεμπόδιστα, η ΕΕ δεν αντιμετωπίζεται από τους Ιάπωνες ως ενιαία οντότητα, αλλά ως ένωση διαφορετικών κρατών, με διαφορετικές συνθήκες. Ετσι, η χώρα δεν κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής κοινότητας για τους αυστηρούς κοινούς κανόνες προστασίας που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά αξιώνει να συνάπτει συμφωνίες και πρωτόκολλα φυτοϋγειονομικού ελέγχου με κάθε κράτος ξεχωριστά και ανά προϊόν.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκκρεμούν εδώ και περίπου τρία χρόνια τα αιτήματα σύναψης διμερών πρωτοκόλλων για τέσσερα προϊόντα (ακτινίδια, πορτοκάλια, κεράσια και δαμάσκηνα). Το αίτημα-πακέτο των ελληνικών Αρχών έχει σταλεί από τις 29 Μαρτίου του 2016. Μέχρι σήμερα οι ιαπωνικές Αρχές έχουν απαντήσει μόνο σε ό,τι αφορά τα ακτινίδια, ζητώντας από τις αντίστοιχες ελληνικές να στείλουν στοιχεία αναφορικά με τις ασθένειες καραντίνας και άλλες φυτασθένειες, προκειμένου να συντάξουν τα κείμενα συμφωνίας για τις προϋποθέσεις που θέτουν. Είναι το πρώτο βήμα για τη σύναψη πρωτοκόλλου αναφορικά με το συγκεκριμένο προϊόν, ενώ εκκρεμούν ακόμη τα αιτήματα για τα άλλα τρία είδη φρούτων.
Τα εμπόδια
«Κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες να στείλουν χωρίς καθυστέρηση τα στοιχεία που ζητούν οι Ιάπωνες, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία και να αρθούν τα εμπόδια» τόνισε στον «Αγρότη» ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα δεν γίνονται καθόλου εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα προς την Ιαπωνία, λόγω απουσίας διμερών συμφωνιών, αλλά και υψηλών δασμών, που καθιστούσαν απαγορευτικό το κόστος. Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Ιαπωνίας που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και λίγες μέρες αίρει το εμπόδιο των δασμών, οι οποίοι ανάλογα με το προϊόν μηδενίζονται ή περιορίζονται σε ποσοστά ως 10%.
«Η συμφωνία ανοίγει μια επιπλέον μεγάλη πόρτα στο άνοιγμα που επιχειρούν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προς τις αγορές της Ανατολής, όπως η Ινδία, η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Σε συνδυασμό με τις ήδη ανοιχτές πόρτες σε αυτές τις αγορές, και με άλλες που περιμένουμε να ανοίξουν, όπως της Νότιας Κορέας, δημιουργούνται προοπτικές βελτίωσης της τοποθέτησης των προϊόντων μας σε αυτές, και μάλιστα με μειωμένο κόστος μεταφοράς» επισήμανε ο κ. Πολυχρονάκης.
Οι ελληνικές Αρχές αναμένουν απαντήσεις από τη Σεούλ σε αιτήματα για υπογραφή διμερών πρωτοκόλλων με τη Ν. Κορέα για μια σειρά από ελληνικά φρούτα. Η Ιαπωνία αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές καταναλωτικές αγορές του κόσμου, με μέγεθος 130 εκατομμυρίων καταναλωτών, υψηλού βιοτικού επιπέδου και ποιοτικών απαιτήσεων.
Η χώρα εισάγει κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, κυρίως από τις κοντινές σε αυτήν αγορές της Κίνας, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, αλλά και των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. «Υπάρχει καταναλωτική ζήτηση για όλα τα προϊόντα που παράγει η Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος πως η ζήτηση θα αυξάνεται συνεχώς, λόγω της γνωριμίας των Ιαπώνων με την ποιότητα των προϊόντων μας, που υπερέχουν σε γευστικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, σε σύγκριση με αυτά που εισάγουν από άλλες αγορές» ανέφερε ο κ. Πολυχρονάκης
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr