Σήμα κινδύνου από τους ιατροδικαστές για τις πραγματογνωμοσύνες
Σύσταση σώματος ιατροδικαστών ζητά ο ιατρικός κόσμος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τρεις διαφορετικές μετρήσεις ιατρικών εργαστηρίων οι οποίες συνοδεύονταν από αντίστοιχες αντιφατικές πραγματογνωμοσύνες κόντεψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να τινάξουν στον αέρα την πολύκροτη υπόθεση του 43χρονου λέκτορα του Α.Π.Θ ο οποίος καταδικάστηκε σε δις ισόβια για την δηλητηρίαση με αρσενικό της 31χρονης συζύγου του και της 86χρονης γιαγιάς της.
«Το εργαστήριο του ΑΠΘ είχε άλλες μονάδες μέτρησης για τους ιστούς των μετάλλων (ψευδάργυρος, χαλκός, μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό), άλλες η Κρήτη και άλλες το εργαστήριο των ΗΠΑ όπου στάλθηκαν τα δείγματα. Τα διαφορετικά εργαστήρια μας έφερναν αντιφατικές πραγματογνωμοσύνες, οπότε φτάσαμε σε σημείο η υπόθεση να πάει στο ακροατήριο και εκεί ο διευθυντής του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ Νίκος Ράικος να εξηγεί επιτόπου στην έδρα και να προσπαθεί να κάνει έναν συγκερασμό των διαφορετικών μονάδων μέτρησης για να καταλάβει το δικαστήριο πόσο αρσενικό είχαν τα δύο θύματα» ανέφερε ο τμηματάρχης του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής Γιώργος Μαρωνίτης κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη με θέμα: Ιατρική Πραγματογνωμοσύνη και έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων. Η δικονομική πραγματικότητα και οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού της.
Αστυνομικά και ιατροδικαστικά θρίλερ αναβιώνουν όλο και περισσότερο στις δικαστικές αίθουσες της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Η ανεπαρκής εξειδίκευση των ιατροδικαστών οι οποίοι εκπαιδεύονται μόλις τρία χρόνια σε συνδυασμό με την μικρή εμπειρία τους, η ανεπάρκεια τεχνολογικών εξοπλισμών των ιατρικών εργαστηρίων και η αύξηση του όγκου των υποθέσεων που φτάνουν στα ελληνικά δικαστήρια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην σύνταξη αξιόπιστων πραγματογνωμοσυνών και εν τέλει στην έκβαση πολλών υποθέσεων και στην απονομή δικαιοσύνης παραδέχτηκαν τόσο ο Νίκος Ράικος όσο και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Σαρδέλη.
«Παρακολουθώντας μια υπόθεση στο ακροατήριο οι πραγματογνωμοσύνες ή τα πορίσματα τεχνικών συμβούλων διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους και σε ποιότητα και σε ποσότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και αμφιβολία για το αν αυτό που διαβάζουν οι δικαστές είναι αξιόπιστο ή όχι» πρόσθεσε η Χρυσάνθη Σαρδέλη. Την ανάγκη οι πραγματογνωμοσύνες να είναι ουσιαστικά τεκμηριωμένες επιστημονικά και κυρίως ελεύθερες από οποιεσδήποτε κακώς εννοούμενες συναδελφικές αγκυλώσεις ή οτιδήποτε άλλο και κυρίως ελεγχόμενες τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Καλόγρηας.
«Δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες και να βγάζει ότι θέλεις και αυτό το βλέπουμε στην καθημερινή πράξη ότι ισχύει» σχολίασε ο κ. Καλόγρηας ενώ παραδέχθηκε ότι οι γιατροί που αποφασίζουν να ενταχθούν στους καταλόγους όλων των Πρωτοδικείων και τις Εισαγγελίες της χώρας πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και δεν μπορεί να είναι αυτό ανεξέλεγκτο με μόνο ένα πτυχίο ιατρικής και ένα τίτλο ειδικότητας
Την σύσταση Σώματος ιατροδικαστών στο οποίο θα εκπαιδεύονται όπως οι γιατροί που συμμετέχουν αργότερα σε επιτροπές πιστοποίησης αναπηριών ζήτησε από την πολιτεία ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. Αλλαγή του απαρχαιωμένου, όπως το χαρακτήρισε, θεσμικού πλαισίου ζήτησε από την πλευρά του ο Αθανάσιος-Τρύφων Αλεξόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε στον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης το Σάββατο (02.02) τέθηκε και το θέμα της χαμηλής αμοιβής των πραγματογνωμόνων. «Αμείβονται από 20 εώς 150 ευρώ μεικτά, 60 ευρώ καθαρά για δουλειά εβδομάδων. Αυτό το πράγμα είναι ντροπή για έναν επιστήμονα» ανέφερε η δικηγόρος και υποψήφια διδάκτορας του τμήματος ιατρικής του ΑΠΘ Μαριάννα Βασιλείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκο Καλόγρηα στην χώρα υπηρετούν σήμερα 25 ιατροδικαστές οι οποίοι είναι κατανεμημένοι στις 12 Εφετειακές έδρες της χώρας.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr