Ερευνα για το σκάνδαλο Παπαευαγγέλου - Τι απαντά το Jumbo
Παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας έδωσε στην Οικονομική Εισαγγελία, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο με τα POS🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο τελευταίος, σύμφωνα με έρευνα των Κινεζικών αρχών, φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους , αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.
Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της)
Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Έλλαδος, αλλά και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρία.
Το σκάνδαλο με τις μεταπωλήσεις ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους
Ελεγχος made in China έφερε στο «φως» σκάνδαλο µε κύκλωµα που µεταπωλούσε ελληνικά ακίνητα σε Κινέζους αγοραστές µέσω συναλλαγών µε POS ελληνικής τράπεζας. «Εγκέφαλος» του όλου συστήµατος -τουλάχιστον εκ µέρους της ελληνικής πλευράς- εµφανίζεται να είναι γνωστός επιχειρηµατίας, συνιδρυτής, αντιπρόεδρος και µέτοχος εισηγµένης ελληνικής εταιρείας.
Πρόκειται για τον κ. Βαγγέλη Παπαευαγγέλου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορηµένες τραπεζικές και χρηµατιστηριακές πηγές. Να σηµειωθεί ότι το «Εθνος» προσπάθησε να επικοινωνήσει µε τον επιχειρηµατία, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο εν λόγω επιχειρηµατίας είχε συστήσει εταιρεία εκµετάλλευσης ακινήτων, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας είχε προσαρτήσει σειρά διαµερισµάτων και κατοικιών. Τα ακίνητα αυτά φέρεται να τα µεταπωλεί σε Κινέζους αγοραστές, εκµεταλλευόµενος αφενός το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και αφετέρου το νοµοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση της «χρυσής βίζας» σε αλλοδαπούς.
Μαλιστα τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο επιχειρηµατίας είχε προµηθευτεί 8 POS ελληνικής συστηµικής τράπεζας µέσω των οποίων δεχόταν την πληρωµή των τιµηµάτων για τα ακίνητα που πουλούσε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι µέσω αυτής της µεθόδου πραγµατοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 160 «χρυσές βίζες».
Ωστόσο το ύψος του ποσού κινητοποίησε τις κινεζικές Αρχές, οι οποίες -σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες- άρχισαν να ελέγχουν την πιθανότητα παραβίασης των capital controls που ισχύουν στην Κίνα, παράνοµης εξαγωγής συναλλάγµατος, αλλά και πιθανές ενδείξεις ξεπλύµατος «µαύρου» χρήµατος, και διαβίβασαν τον σχετικό φάκελο στην Ελλάδα και στη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας. Τις επόµενες ώρες αναµένονται εξελίξεις σε δύο «µέτωπα».
Τόσο στο ΔΣ της εταιρείας της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο επιχειρηµατίας, όσο και στη συστηµική τράπεζα. Εξελίξεις µε αποχωρήσεις. Το «Εθνος» επικοινώνησε τηλεφωνικά µε τον επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής της εµπλεκόµενης τράπεζας και είχε την ακόλουθη συνοµιλία.
«Εθνος»: Το όνοµά σας εµπλέκεται σε σκάνδαλο µε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους µέσω POS.
Απ.: ∆εν µπορώ να απαντήσω.
«Εθνος»: Οι συναλλαγές γίνονταν στην Κίνα ή και στην Αθήνα;
Απ.: ∆εν µπορώ να απαντήσω. Υπάρχει το τραπεζικό απόρρητο.
Το σίγουρο είναι ότι στη συστηµική τράπεζα επικρατεί µεγάλη αναστάτωση. Και αναµένονται παραιτήσεις στελεχών. Η µία αποµάκρυνση αφορά το στέλεχος που κατέχει τη θέση γενικού διευθυντή της λιανικής τραπεζικής. Ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι «εµπλεκόµενα» στην υπόθεση τουλάχιστον άλλα τρία άτοµα. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, στην τράπεζα ξεκινά εξονυχιστικός έλεγχος προκειµένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, και να απαντηθούν όλα τα ερωτήµατα, όπως αν η εµπλοκή του επιχειρηµατία υφίσταται µόνο σε προσωπικό επίπεδο.
Με ποιον τρόπο οι Κινέζοι αποκτούσαν τραπεζικούς λογαριασµούς στην Ελλάδα; Θα πρέπει επίσης να σηµειωθεί ότι αρχικά το κόλπο µε τα POS πήγε να στηθεί µέσω άλλης τράπεζας. Με τη διαφορά ότι τα συστήµατα εσωτερικού ελέγχου «κτύπησαν» κόκκινο συναγερµό, όταν εντόπισαν ύποπτες συναλλαγές και έτσι η τράπεζα διέκοψε τη συνεργασία της µε τον επιχειρηµατία.
Παράλληλα η εισηγµένη εταιρεία αναµένεται σήµερα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, αλλά και στην αποµάκρυνση του επιχειρηµατία από τη θέση που κατέχει στο ∆Σ, προκειµένου η εταιρεία να διαχωρίσει τη θέση της από το πρόσωπο που ελέγχεται. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, πέραν των ελέγχων των κινεζικών Αρχών ελέγχεται επίσης αν οι υπεραξίες που ενδεχοµένως προέκυψαν από τις µεταπωλήσεις ακινήτων της ελληνικής εταιρείας real estate παρέµειναν «διαφανείς», δηλαδή φορολογηµένες.
Σε κάθε περίπτωση, η προσωπική εταιρεία εκµετάλλευσης ακινήτων του επιχειρηµατία είχε το τελευταίο διάστηµα αγοράσει σειρά ακινήτων, κάποια εκ των οποίων εµβληµατικά και πολυτελή, καθώς και κάποια µέσω πλειστηριασµών ακινήτων που διενήργησαν ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριµένα, φέτος το καλοκαίρι απέκτησε αντί 4,7 εκατοµµυρίων ευρώ και ύστερα από «σκληρό παζάρι» τη βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου και της Τζένης Μπαλατσινού στη Φιλοθέη. Η αρχική τιµή για τη βίλα είχε οριστεί στα 6,5 εκατ. ευρώ. Επίσης τον περασµένο Σεπτέµβριο απέκτησε µέσα από ηλεκτρονικό πλειστηριασµό τα τέσσερα ακίνητα του Γιώργου Κούµπα στο Παλαιό Ψυχικό, στην οδό Αγίου ∆ηµητρίου 62, αντί 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα οικόπεδο περίπου 1.000 τ.µ. µε τέσσερις ηµιτελείς κατοικίες.Αµεσα εµπλεκόµενος -τουλάχιστον εκ µέρους της ελληνικής πλευράς- εµφανίζεται να είναι γνωστός επιχειρηµατίας, συνιδρυτής, αντιπρόεδρος και µέτοχος εισηγµένης ελληνικής εταιρεία.
Η απάντηση της εταιρείας Jumbo
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρός της,Ευάγγελος Παπαευαγγέλου «δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας» και η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.
«H Jumbo ΜΠΕΛΑ -5,08% AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.
Ειδικότερα:
- Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
- Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
- Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr