Στην αγορά της Κίνας θα «εισβάλει» η φέτα
Στην απρόσιτη µέχρι σήµερα αγορά της Ασίας προσβλέπουν οι παραγωγοί µε επίκεντρο της καµπάνιας τους πόντους που χαρίζει το πρόβειο γάλα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναδεικνύει η ελληνική φέτα, που επιχειρεί να πείσει τις ξένες αγορές για την ποιότητά της και να διεισδύσει στην απρόσιτη µέχρι σήµερα αγορά της Κίνας, µε το σύνθηµα «ένα ποτήρι γάλα βοηθά στην αύξηση του ύψους». Παράλληλα, οι Ελληνες κτηνοτρόφοι δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα για να αυξήσουν τις τιµές στο αιγοπρόβειο γάλα αλλά και να «χτυπήσουν» τα «καρτέλ» των βιοµηχανιών που φέρνουν εισαγόµενο γάλα και το «βαφτίζουν» ελληνικό. Από την πλευρά τους οι γαλακτοβιοµήχανοι, που υποστηρίζουν ότι οι περιπτώσεις νοθείας είναι πολύ µικρές, προσπαθούν να διευρύνουν το καταναλωτικό τους κοινό και να επεκταθούν όχι µόνο στους Ελληνες καταναλωτές του εξωτερικού, αλλά στα µεγάλα εστιατόρια και τα delicatessen.
Καταγγελίες
Η φέτα βρίσκεται σήµερα στο επίκεντρο µιας µεγάλης και πολύ ενδιαφέρουσας ηµερίδας που, µε τίτλο «Φέτα. Το εθνικό µας προϊόν: Προβλήµατα και προοπτικές», διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 11ης Zootechnia, από το Γεωτεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας και τον EΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ.
Ο Νίκος Παλάσκας, γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, που είναι µεταξύ των οµιλητών, έχει κατά καιρούς καταγγείλει ότι η συνολική παραγωγή της φέτας είναι µεγαλύτερη από την ποσότητα του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος και ότι µεγάλες ποσότητες εισαγόµενου γάλακτος, κυρίως από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, που αγοράζονται έως και στη µισή τιµή του ελληνικού, καταλήγουν στα ελληνικά τυροκοµεία.
«Το µέγεθος της εκτροπής είναι πολύ µικρό και δεν δικαιολογεί τον µεγάλο θόρυβο που κατά καιρούς προκαλείται. Οι περιπτώσεις νοθείας είναι περιορισµένες και αφορούν σε µικρά τυροκοµεία, αφού καµία µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία δεν θα διακινδύνευε τη φήµη της και την αξιοπιστία των προϊόντων της» λέει στον «Αγρότη» ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, που επίσης συµµετέχει στην ηµερίδα.
Καθαρές πρώτες ύλες
Στην προστιθέµενη αξία της φέτας οι τυροκόµοι αναφέρουν και την ιστορικότητά της, αφού ένα είδος τυροκόµησης περιέγραψε µέχρι και ο Οµηρος τον 8ο π.Χ. αιώνα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι η γεύση και οι «καθαρές» πρώτες ύλες, το πρόβειο γάλα δηλαδή που προέρχεται από κοπάδια ελευθέρας βοσκής – στο µεγαλύτερο διάστηµα του χρόνου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει διπλάσιο µέγεθος από την πατρίδα µας, υπάρχουν 2.300 είδη φυτών και µόλις τα 6 είναι ενδηµικά, αντίστοιχα στη Γερµανία µε τα πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων υπάρχουν 2.400 είδη φυτών, µε τα 12 να είναι ενδηµικά, ενώ η ελληνική φύση διαθέτει 6.000 είδη φυτών, από τα οποία τα 1.100 είναι ενδηµικά.
«Από αυτά τα φυτά τρέφονται τα πρόβατα και παράγουν γάλα υψηλής ποιότητας, που χρησιµοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φέτας. Γι’ αυτό και η γεύση της δεν συγκρίνεται µε κανένα άλλο είδος λευκού τυριού» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος. Η Ελλάδα παράγει περίπου 118.000 τόνους φέτας και περισσότερο από το 50% εξάγεται σε όλο τον κόσµο.
Παλαιότερα, ωστόσο, η παραγωγή ήταν έως και 80.000 τόνοι και οι εξαγωγές πολύ λιγότερες. Η Αγγλία, η Γερµανία, η Γαλλία και η Σουηδία είναι οι χώρες µε τη µεγαλύτερη κατανάλωση φέτας, αλλά οι επιχειρηµατίες του κλάδου θέλουν «να σταµατήσουµε να σιτίζουµε τους Ελληνες του εξωτερικού και να επεκταθούµε σε µεγάλες αλυσίδες εστίασης και πώλησης τροφίµων».
Η Αυστραλία είναι µια αγορά που µπορεί να απορροφήσει τη φέτα, αλλά ακόµη κρίνεται ασύµφορη λόγω του υψηλού κόστους µεταφοράς, ενώ στην Κίνα πρέπει να ξεπεραστεί και το επιπλέον πρόβληµα ότι οι κάτοικοι της χώρας, όπως και γενικά της Ασίας, έχουν σε ποσοστό έως και 90% δυσανεξία στο γάλα και στα γαλακτοκοµικά προϊόντα. Επιπλέον, οι Κινέζοι έχουν κατοχυρώσει ένα λευκό τυρί ως «φέτα Κίνας».
Οι δηλώσεις
«Υπάρχουν πολλά και µεγάλα συµφέροντα που αγωνίζονται να πάρουν τη φέτα και να τη µετατρέψουν από ένα εθνικό σε ένα ευρωπαϊκό προϊόν» ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Η συνολική παραγωγή της φέτας είναι µεγαλύτερη από την ποσότητα του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος. Μεγάλες ποσότητες εισαγόµενου γάλακτος, καταλήγουν στα ελληνικά τυροκοµεία» τονίζει ο Νίκος Παλάσκας, γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr