«Σύγχρονη κουζίνα µε ντόπιες πρώτες ύλες»
Ο σεφ Ιωσήφ Αποστολάκης περιγράφει τις υπεραξίες για την Ελλάδα από την επένδυση στον γαστρονοµικό τουρισµό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το «πάντρεµα» της τοπικής γαστρονοµίας µε πρώτες ύλες από ντόπια αγροτικά προϊόντα µε τον τουρισµό φαίνεται πως αρχίζει να φέρνει αποτελέσµατα: Ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες της Κρήτης, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ρωτούν για τα φαγητά και τις γεύσεις που δοκιµάζουν, έχοντας, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, ακόµα ένα κίνητρο για να επισκεφθούν ξανά το νησί ή να το προτείνουν σε φίλους τους για διακοπές: το φαγητό. ∆εν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότεροι µάγειροι προτιµούν, ακόµα και σε «γκουρµέ» πιάτα, να χρησιµοποιούν τοπικές πρώτες ύλες. Ετσι τα τοπικά αγροτικά προϊόντα τα συναντάµε όχι µόνο σε ταβέρνες στην πόλη και σε χωριά αλλά και σε κουζίνες εστιατορίων ξενοδοχείων.
Μήνυμα
Το δικό του µήνυµα για στήριξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων αλλά και για χρήση τοπικών πρώτων υλών στα εστιατόρια στέλνει ο αρχιµάγειρας-σεφ Ιωσήφ Αποστολάκης, ο οποίος προτείνει στους «δηµιουργούς της γεύσης» να προτιµούν τοπικές πρώτες ύλες. Το µότο του ίδιου είναι: «Σύγχρονη κουζίνα, εµπνευσµένη από πατροπαράδοτες συνταγές και υλικά του τόπου µας».
Οπως λέει, αξίζει «τους ανθρώπους που έρχονται από την Ευρώπη και από άλλες ηπείρους να τους προσεγγίζουµε µε έναν τρόπο που, πέρα από την οµορφιά της φύσης, του ήλιου αλλά και τη θετική αύρα των ανθρώπων, να θέλουν να ξαναβρεθούν στην Κρήτη ή να στείλουν φίλους τους να απολαύσουν και εκείνοι ό,τι έχει να κάνει µε τη γαστρονοµία του τόπου µας».
Ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως αρχιµάγειρας στο ξενοδοχείο «Κύδων» στα Χανιά και διδάσκει µαγειρική στη σχολή του ΟΑΕ∆ στον Ταυρωνίτη, επισηµαίνει ότι «είµαστε τυχεροί γιατί έχουµε πολύ καλές πρώτες ύλες. Τα ντόπια αµνοερίφια είναι πολύ νόστιµα, τα τυροκοµικά προϊόντα είναι θείο δώρο. Οσο για τα χόρτα, είµαστε πολύ τυχεροί που υπάρχουν και αυτά. Τα εσπεριδοειδή µας, τα πορτοκάλια µας, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο». Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, όµως, η προσπάθεια για χρησιµοποίηση ακόµα περισσότερων τοπικών πρώτων υλών;
«Υπάρχει δρόµος για περισσότερα πράγµατα µπροστά µας. Αρκεί και εµείς οι µάγειρες να µπορέσουµε να εµπνεύσουµε τους εργοδότες µας να «Υπάρχει δρόµος για περισσότερα πράγµατα µπροστά µας. Αρκεί και εµείς οι µάγειρες να µπορέσουµε να εµπνεύσουµε τους εργοδότες µας.
Το Διαδίκτυο
Ακόµα και τώρα, όµως, υπάρχουν παραγωγοί που ενώνουν τις δυνάµεις τους και προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους µέσα από εκθέσεις, είτε µέσα από το ∆ιαδίκτυο, σε αγορές που δεν είναι τόσο δύσκολο πια να προσεγγιστούν. Πρέπει και εµείς οι δηµιουργοί της τροφής στη µαζική εστίαση να αγκαλιάσουµε αυτά τα προϊόντα, γιατί έτσι θα δώσουµε τη δυνατότητα να γίνουν ακόµα πιο γνωστά και ακόµα πιο ζητούµενα πλέον και στο εξωτερικό αλλά και στην πάνω Ελλάδα». Ο Ιωσήφ Αποστολάκης εργάζεται ως επαγγελµατίας µάγειρας-ζαχαροπλάστης από το 1992.
Μεταξύ άλλων, το 1997 στο ξενοδοχείο «Creta Paradise», στο Γεράνι, συνεργάστηκε ως sous chef µε σεφ τον Γιάννη Τσιβουράκη, το 2001 είχε δηµιουργήσει µε τη σύζυγό του στο Γεράνι το εστιατόριο-γλυκοπωλείο «Αϊδόνισος», πρόσφατα συµµετείχε σε ένα διήµερο γεύσεων στο «Θρι», ενώ από το 2012 µέχρι και σήµερα είναι αρχιµάγειρας στο ξενοδοχείο «Κύδων». Τους χειμώνες του 1997 και του 1998 εργάστηκε στην Αθήνα σε κουζίνες εστιατορίων, όπως ο ίδιος μας λέει, κοντά στον Χρύσανθο Καραμολέγκο και τον Κλάους Φόγιερμπαχ του θρυλικού Bajazzo, που είναι ο πρώτος που είχε διακριθεί με αστέρι Michelin στην Ελλάδα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr