Αποκάλυψη για το κύκλωμα ελληνοποιήσεων: «Πελάτης» των 40.000 ευρώ σύζυγος Τούρκου από τα κατεχόμενα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα ελληνοποιήσεων στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. Όπως μετέδωσε το OPEN και η δημοσιογράφος Μίνα Καραμήτρου σύζυγος Τούρκου από τα κατεχόμενα έδωσε 40.000 ευρώ για να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα.
Όπως είπε, επειδή ο σύζυγός της βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τον κυνηγούσαν και η ίδια ήθελε να «εξαφανιστεί», ζήτησε από το κύκλωμα πλαστή ταυτότητα έναντι 40.000 ευρώ.
Ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, ένας 49χρονος που ζει στα δυτικά προάστια της Αθήνας, είχε φτιάξει τιμοκατάλογο για τις εξυπηρετήσεις. Χαρακτηριστικά, 100 ευρώ κόστιζε η πληκτρολόγηση ονόματος στο σύστημα της ΕΛ.ΑΣ για να ελέγξουν αν διώκεται. Κόστισε δε, 50 ευρώ η υπεύθυνη δήλωση.
Τα δύο περιστατικά που ξεσκέπασαν το κύκλωμα
Οι βασικοί πελάτες του κυκλώματος φαίνεται πως είναι έμποροι ναρκωτικών. Ήδη οι Αρχές έχουν εντοπίσει δύο εμπόρους ναρκωτικών που έχουν συλληφθεί σε Ελλάδα και Ολλανδία, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους πλαστά δελτία ταυτότητας που είχαν προμηθευτεί από το εν λόγω κύκλωμα.
Σύμφωνα με το OPΕΝ, όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021, όταν μάρτυρας αποκάλυψε στις Αρχές ένα πολύ συγκεκριμένο περιστατικό με πλαστή ταυτότητα, το οποίο σημειώθηκε στο ΑΤ Γλυφάδας, τότε οι αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν τι ακριβώς συμβαίνει και να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας είχε πει στους αστυνομικούς ότι είχε δώσει 25.000 και 30.000 ευρώ σε μία γυναίκα για να του χορηγήσει μία πλαστή ταυτότητα.
Πριν από αυτό το περιστατικό είχε προηγηθεί η προσαγωγή ενός Γεωργιανού στο ΑΤ Χαϊδαρίου, ο οποίος -όπως αποκαλύπτει η δικογραφία- όταν συνελήφθη έδειξε στους αστυνομικούς μία πλαστή ταυτότητα. Ο αστυνομικός που ήταν στο τμήμα και ολοκλήρωνε τη διαδικασία της σύλληψης έπρεπε να κάνει τη διαδικασία της δακτυλοσκόπησες και συνειδητοποίησε ότι άλλα στοιχεία έδειχνε η ταυτότητα του συλληφθέντα και άλλα προέκυπταν από τα δακτυλικά του αποτυπώματα.
Διάλογοι «Φωτιά» του κυκλώματος αποκαλύπτουν τις τιμές
Μέσα στη δικογραφία υπάρχουν πάρα πολλές συνομιλίες και βίντεο που δείχνουν τη δράση του κυκλώματος. Το OPEN αποκάλυψε μία συνομιλία που γίνεται ανάμεσα στο άτομο που έχει χαρακτηριστεί από τις Αρχές ως «εκείνος που κινούσε τα νήματα» και κάποιον άλλο συνεργό, Η συζήτησή τους αποκαλύπτει τις τιμές που ζητούσε το κύκλωμα από αλλοδαπούς για να κάνει ψεύτικες ελληνοποιήσεις:
Δράστης Α: «Για τα χαρτιά εντάξει. Τους καθησύχασα, πήγα στη συνάντηση έδωσα τα χαρτιά. Ο Αλβανός ικανοποιημένος, όλα εντάξει. Κάθομαι και νομίζω πού θα βρω να πληρώσω τις δύο δόσεις. Εμπιστεύομαι αυτόν το βλάκα. Εγώ έχω το ένα, έχω το άλλο, δεν θέλω να πω ότι χρειάζομια χρήματα “αντε δώστα” για να μην το φοβίσω. Πρέπει αν μας δώσει 15.000 και στην Αστυνομία ακόμα 15.000 να πάει. Γι’ αυτό σε κάλεσα πριν μία ώρα για να ρωτήσω εσένα».
Δράστης Β: Γι’ αυτό σου λέω ότι εδώ θέλει λίγο απόσταση
Δράστης Α: Τώρα ζήτησε για τον φίλο του. Λέω συγγνώμη αδερφέ με 25 (χιλιάδες) δεν βγαίνω, θέλω τουλάχιστον 30 (χιλιάδες).
Αρχηγικό μέλος διοικητής τμήματος ασφάλειας
Ο αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται στην πολυσέλιδη δικογραφία είναι μεγάλος, πάνω από 20 άτομα συνελήφθησαν και ανάμεσά τους είναι και δέκα αστυνομικοί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και στα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία είναι, επίσης, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης.
Φερόμενος ως αρχηγικό μέλος είναι διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου στο γραφείο του οποίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε ποσό άνω των 320.000 ευρώ. Κατά την έφοδο των «αδιάφθορων» ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει ποιος είναι ο κωδικός και ότι ανήκει σε έναν θείο του και το είχε εκεί για ασφάλεια. Έτσι το χρηματοκιβώτιο άνοιξε με τροχό! Στο Γραφείο Ταυτοτήτων υπηρετούσε η σύζυγός του η οποία φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον ρόλο που είχε στην οργάνωση.
Οι συλληφθέντες αστυνομικοί υπηρετούν σε Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων σε Ασπρόπυργο, Καλλιθέα, Ομόνοια και Γλυφάδα, ενώ οι έρευνες εκτός Αττικής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη υπάρχουν αποτελέσματα από Αστυνομικό Τμήμα της Βοιωτίας και οι αναζητήσεις επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της πολύμηνης έρευνας από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. το κύκλωμα φέρεται να ελληνοποίησε τουλάχιστον 3.000 παράτυπους μετανάστες έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τα συνολικά κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να ξεκίνησε τη δράση της από το 2013 εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Πώς δρούσε το κύκλωμα - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν -κυρίως στην Αττική- στις παράνομες ελληνοποιήσεις, μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων.
Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, προχθές Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα μεταξύ των οποίων τα δύο (2) ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, εννιά (9) αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα πέντε (5) ιδιώτες ως μέλη, καθώς και αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τη μετανάστευση, τα όπλα, τα ναρκωτικά, κ.α.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.
Για την έκδοση των εγγράφων χρησιμοποιούσαν:
-
ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή
-
στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή
-
στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή
-
τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.
Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν - κατά περίπτωση - πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα:
-
την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος,
-
την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα,
-
την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),
-
την έκδοση αδειών οδήγησης,
-
την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και
-
τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2013, με το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.
Η οργάνωση του κυκλώγματος
Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.
Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.
Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.
Το mondus operandi
Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή.
Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.
Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.
Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-
2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,
-
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,
-
κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,
-
15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,
-
συσκευές gps tracker,
-
608.025 ευρώ,
-
37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
-
ψηφιακή κάμερα,
-
μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,
-
4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,
-
ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,
-
έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στην ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς προς διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr