Καπραβέλος: Lockdown για ανεμβολίαστους, κλειστά σχολεία και μάσκες παντού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Βαριά σκιά ρίχνει πάνω από την ανθρωπότητα η νέα αφρικανική μετάλλαξη, η παραλλαγή Όμικρον, που έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες για την πιθανότητα να είναι ακόμα μεταδοτικότερη και από την κυριαρχούσα μετάλλαξη Δέλτα.
Με φόντο την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» έριξε στο τραπέζι νέα μέτρα. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρότεινε τη σκληρή γραμμή για την αναχαίτιση της πανδημίας και ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Open ο καθηγητής Θωμαΐδης τόνισε πως κορύφωση στον ημερήσιο αριθμό νεκρών και διασηλωνωμένων αναμένεται το διάστημα 5-25 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Καπραβέλος: «Εφημερίες πολέμου»
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. «Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το «Γεννηματάς», έδωσε κι άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η πολιτεία έχασε το στοίχημα χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί «διστακτικά» και τονίζοντας ότι χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα. «Η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε, επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους. Δε γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους», επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, υπογραμμίζει ότι είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας των πλούσιων χωρών απέναντι στις φτωχές αφήνοντάς τες χωρίς εμβόλια κι επισημαίνει ότι η Αφρική έχει ποσοστό εμβολιασμού 6%.
«Η πιο σωστή στρατηγική είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης τον Ιούλιο, είχε 8.000 κρούσματα. Εφάρμοσε την τρίτη δόση και τώρα μετρά 400 κρούσματα ημερησίως. Εμείς αργήσαμε να βάλουμε την τρίτη δόση στη φαρέτρα μας. Κάναμε και ένα ακόμα λάθος. Θεοποιήσαμε τους εμβολιασμένους. Ένα 20% σε απλές κλίνες είναι εμβολιασμένοι. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται. Άρα, έπρεπε να επιταχυνθεί η τρίτη δόση. Στο νοσοκομείο μου από τις 70 εισαγωγές, οι 25 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι», καταλήγει.
Τζανάκης: Τα Χριστούγεννα θα φτάσουμε τους 20.000 θανάτους
Μια ζοφερή πρόβλεψη για τον αριθμό των νεκρών έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 20.000.
«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορεί και τρεις, εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε με αυτό τον αριθμό νεκρών. Ελπίζω να μη δούμε πολλές φορές να ξεπερνάμε τους 100. Οι μέσοι όροι είναι γύρω στο 75-80 που σημαίνει ότι μέχρι τα Χριοστούγεννα να φτάσουμε, ίσως και να υπερβούμε, τους 20.000 νεκρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όσο μικρότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, ειδικά στους πολίτες άνω των 60 ετών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η νοσηρότητα. Παρουσίασε δε και στοιχεία ανά περιοχή σημειώνοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία, που έχει ποσοστό εμβολιασμών 66% στους άνω των 60, στις 20 Νοεμβρίου κατέγραφε 1.800 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τους 600 που έχει η Κρήτη. Και Αθήνα έχει χαμηλό αριθμό θανάτων, λόγω της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης στις πιο μεγάλες ηλικίες.
Σε ό,τι αφορά στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, υπογράμμισε ότι είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών. «Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει, αλλά πρέπει να απασχολεί τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις που πρέπει να πάρουν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια ώστε να εξετάζεται ο καθένας που μπαίνει από αυτές τις χώρες έτσι ώστε αν όντως αυτή η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερη. Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα και αν καλύπτεται με τα εμβόλια. Μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να είναι πιο ήπια. Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με το στέλεχος Δέλτα που αλωνίζει στην Ελλάδα», τόνισε.
Παγώνη: Ο ιός αφορά τους πάντες
Μιλώντας στον ίδιο σταθμό η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εμφανίζεται πιο ήπια σημειώνοντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μόνο οι εμβολιασμοί.
Ωστόσο, τάσσεται υπέρ των rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι ασυμπτωματικοί και δε μεταδίδουν. Μάλιστα, τονίζει ότι ο ιός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες, αλλά όλους.
Βασιλακόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια μας θα είναι άχρηστα
«Έχει πολύ περισσότερες αλλαγές από άλλα στελέχη η Όμικρον. Δεν σημαίνει όμως ότι θα επικρατήσει. Πριν τρομοκρατηθούμε, ας περιμένουμε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί», είπε στο Open ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια μας θα είναι άχρηστα. Μέχρι να έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια, σε 3 μήνες περίπου, η μόνη άμυνα να έχουμε αντισώματα - δηλαδή να εμβολιαστούμε. Έτσι θα βρει λιγότερο χώρο», πρόσθεσε.
Σε σχέση με τις απαγορεύσεις σχολίασε: «Ο ιός έχει ήδη μετακινηθεί. Κίνδυνος κάποιες χώρες να κρύψουν ότι έχουν κρούσματα με την μετάλλαξη».
Θωμαΐδης: Επιτακτική η γ' δόση
Επιτακτική χαρακτήρισε τη χορήγηση της γ΄ δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό.
«Μπορεί στη χώρα μας αυτή την ώρα να έχουμε πολλούς νεκρούς γιατί είναι κουρασμένο το νοσηλευτικό προσωπικό», είπε ο κ. Θωμαΐδης στο Open.
«Τα λύματα δείχνουν σταθερά υψηλά νούμερα εδώ και 4 εβδομάδες στην Αττική. Δεν αυξάνεται βέβαια η κορύφωση. Δεν φαίνεται όμως καμία κάθοδος ακόμα», ανέφερε.
Επίσης, είπε ότι είναι ανησυχητική «η πληρότητα στις ΜΕΘ και ο αυξανόμενος ρυθμός θανάτων».
«Δυστυχώς θα φτάσουμε στους 95-100 θανάτους μο. Από 5 ως 25/12 βλέπουμε κορύφωση σε νεκρούς και ΜΕΘ», ανέφερε.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr