Τσουμούρ’, ένα ποντιακό πρωινό
Γρήγορο και θρεπτικό, αγαπημένο ιδίως των παιδιών. Ο Σάββας Καρίπογλου το προτείνει για το ξεκίνημα της μέρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Θα μπορούσε να είναι ένα φαγητό από την cucina povera, την κουζίνα της ιταλικής αγροτιάς. Είναι όμως ένα ποντιακό πιάτο, γρήγορο και θρεπτικό, αγαπημένο ιδίως των παιδιών, που γίνεται συνήθως για να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα του ψωμιού.
Το τσουμούρ’ παρασκευάζεται με ψωμί (ή ψίχα ψωμιού, απολάδ’ όπως τη λένε οι Πόντιοι), αβγά και ιδανικά αγνό φρέσκο βούτυρο.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» το προτείνουν ως ένα πρωινό που θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια για μια απαιτητική ημέρα, στο σχολείο ή στη δουλειά. Η συνταγή είναι για δύο άτομα.
- 4 αυγά
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους
- 125 γρ. βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λιώνουμε το βούτυρο και φρυγανίζουμε το ψωμί. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Το τσουμούρ’ μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με μία κουταλιά γιαούρτι.
Σάββας Καρίπογλου
Πηγή: pontosnews.gr
EUMED 9: Ξεκίνησε η Σύνοδος - Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο
Efood: Σάλος με την αλλαγή εργασιακού καθεστώτος - Τι απαντά η εταιρεία
Κορονοϊός: Συγκινητικές ιστορίες γιατρών - Ασθενής πέθανε μία μέρα πριν γίνει πατέρας
Βραζιλία: Έγκυος επιχειρεί να πηδήξει από το παράθυρο
Ενδοοικογενειακή βία: 6.000 γυναίκες θύματα σε 1 χρόνο - Το panic button, οι συλλήψεις και οι καταγγελίες που πέρασαν «αδιάφορες»
Χαλκίδα: «Ο δολοφόνος της 63χρονης ήταν ακόμη και στην κηδεία της», λέει φίλος του θύματος
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να μείνει: Πότε υποχωρεί το τελευταίο κύμα και η εξέλιξη του καιρού
Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι του Youth Pass - Πού εξαργυρώνεται η ενίσχυση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr