Χάκαραν τον Δήμο Θεσσαλονίκης: Ο περίεργος τρόπος που έγινε η επίθεση
Παρατίθεται ένας υπερσύνδεσμος που οδηγεί στον αριθμό των χρημάτων που ζητούν για να ξεμπλοκάρουν το σύστημα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ένα μήνυμα στα αγγλικά, που λέει «Θεσσαλονίκη, την έχετε πατήσει», βλέπει, όποιος επιχειρήσει να μπει σε ένα από τα χακαρισμένα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, παρατίθεται και ένας υπερσύνδεσμος που οδηγεί, όπως γράφουν, στον αριθμό των χρημάτων που ζητούν για να ξεμπλοκάρουν το σύστημα.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voria.gr, διοίκηση και τεχνικά συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου», προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα στους κεντρικούς servers του δήμου, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Αβαρλή, ο οποίος μίλησε στη voria.gr, η εντολή που έλαβε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν κανένας να μην πατήσει τον υπερσύνδεσμο, προκειμένου να δει τα υποτιθέμενα λύτρα.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού έχει ήδη κρατήσει back up από τα δεδομένα του συστήματος. Παράλληλα, κατατέθηκε και μήνυση κατά αγνώστων ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης επικοινώνησε για το ζήτημα και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα τα αρμόδια συνεργεία της εταιρείας Space Hellas που συνεργάζεται με τον δήμο, προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ ειδική ομάδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναλάβει προανακριτικά να εντοπίσει τους χάκερς.
Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε κατά την κυβερνοεπίθεση είναι το ransomware, το οποίο απειλεί να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα του θύματος ή να διακόψει την πρόσβασή του θύματος σε αυτά, μέχρι να δοθούν λύτρα από το θύμα. Αν και τα απλά ransomware προγράμματα μπορεί να κλειδώσουν ένα σύστημα με τρόπο που δεν είναι δύσκολο να ξεκλειδωθεί από ένα άτομο έμπειρο στον τομέα, τα πιο εξελιγμένα προγράμματα του είδους χρησιμοποιούν τεχνικές που συνδυάζουν την κρυπτογραφία με την κακόβουλη σχεδίαση λογισμικού (cryptoviral extortion), ώστε να πετύχουν την κρυπτογράφηση των αρχείων του θύματος, καθιστώντας τα μη προσβάσιμα και ζητώντας λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους.
Φωτιά στο Μάτι: H 2η πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα, πυροθύελλα κατηγορίας 7
Φωτιά στο Μάτι-Τρία χρόνια: Οι νεκροί περισσότεροι και πυρόπληκτοι στο δρόμο
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr