«Κλειδώνει» η νέα ρύθμιση για τα κορονο-χρέη: Τακτοποίηση οφειλών σε έως 72 δόσεις
Το ζήτημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εκτός απροόπτου μέσα στην την επόμενη εβδομάδα και κατά τη συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην τελική της ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη νέα ρύθμιση που θα «τρέξει» από το 2022 και θα αφορά την αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία. Το ζήτημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εκτός απροόπτου μέσα στην την επόμενη εβδομάδα και κατά τη συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, ο αριθμός των μηνιαίων χαμηλότοκων δόσεων θα κυμανθεί από 60 έως 72 δόσεις το ανώτερο, ενώ η ρύθμιση θα είναι «πακέτο» για όλες τις οφειλές. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει τόσο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από «παγωμένες» δόσεις ρυθμίσεων από τον Μάρτιο του 2020, όσο και χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα θα δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στους πληττόμενους φορολογουμένους που απώλεσαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων μετά τον Μάρτιο του 2020 να επανενταχθούν σε αυτές.
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς την εφορία να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα βρεθούν από το 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.
Ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων
Προκειμένου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ανακόψει ένα νέο κύμα «κόκκινων» οφειλών στο Δημόσιο, το οποίο θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία αλλά και για να διευκολύνει τους πληττόμενους από την πανδημία φορολογούμενους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, έχει καταλήξει σε ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων για τις οφειλές.
Η μία ταχύτητα προβλέπει ρύθμιση-πακέτο για όλα τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Με τα σημερινά δεδομένα φόροι και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ενώ ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να καταβληθεί σε 60 η 72 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει διατήρηση των 24 άτοκων δόσεων και αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε 60 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 5%.
Η δεύτερη ταχύτητα προβλέπει την αναβίωση των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Σημειώνεται ότι θα είναι η τρίτη φορά που το Υπουργείο Οικονομικών δίνει αυτή τη δυνατότητα στους οφειλέτες της εφορίας. Την τελευταία φορά την ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις είχαν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή είχαν απώλεια τζίρου το 2020 καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020 υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Έχασαν τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
• Πλήρωσαν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 αυτών των ρυθμίσεων.
• Τακτοποίησαν ή εξόφλησαν με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
• Εξόφλησαν όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις προγραμμάτων 100 ή 120 δόσεων.
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Η έκτακτη ρύθμιση αναμένεται να αφορά:
• Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 αλλά και από το δεύτερο lockdown και μετά.
• Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ αλλά και του δεύτερου lockdown και μετά.
• Εργαζόμενους που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
• Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια ή ακόμα και μηδενικά ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης καθ' όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
• Όσους έχουν λάβει επιστρεπτέες προκαταβολές κατά τους επτά κύκλους. Η ρύθμιση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προέβλεπε ότι σε 60 μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη τον Ιανουάριο του 2022 θα επιστρέψουν στο κράτος το 50% των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις Υπενθυμίζεται ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπεται «κούρεμα» του ποσού κατά 30% για όσους είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και 50% για πτώση τζίρου πάνω από 30%. Ενδεχομένως και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων.
Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για συρροές κρουσμάτων - Στο τραπέζι μέτρα και έλεγχοι
Νέα μέτρα: Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους - Όλες οι αλλαγές στις μετακινήσεις
Πανελλήνιες 2021: Γιατί η Ελάχιστη Βάση δεν επηρεάζει τις Στρατιωτικές Σχολές
Γλυκά Νερά: Δεν έκλεισε η υπόθεση - Αναζητούν το κίνητρο δολοφονίας της Κάρολαϊν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr