Καταγγελία για το Υπουργείο Ναυτιλίας: Άρνηση μεταβολής στοιχείων τρανς γυναίκας
Αρνήθηκε να μεταβάλλει τα στοιχεία της- Χωρίς εισόδημα και άνεργη εδώ και 15 μήνες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μία καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών που αφήνει έκθετο το υπουργείο Ναυτιλίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτήν, η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας αρνήθηκε να αλλάξει τα στοιχεία τρανς γυναίκας, κατά παράβαση του Ν.4491/2017, και του Γενικού Κανονισμού της (ΕΕ) 2016/679 για την Προστασία Δεδομένων.
Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρεται ότι η τρανς γυναίκα έχει μείνει χωρίς εισόδημα και άνεργη εδώ και 15 μήνες, κινδυνεύοντας να μείνει και άστεγη, παρότι ακολούθησε τη χρονοβόρο διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017) που προβλέπει η νομοθεσία και μετέβαλε την καταχώρηση φύλου, κυρίου ονόματος και προσαρμογής του επωνύμου της, καθώς και τη μετέπειτα διοικητική.
H τρανς γυναίκα κατέθεσε αίτημα μεταβολής των στοιχείων της και στα Μητρώα Ναυτικών, απ’ όπου και εστάλη, για τελική έγκριση του αιτήματός της, στο τμήμα ΔΝΕΡ (Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας) ο φάκελος των δικαιολογητικών της. Η γυναίκα, που έχει την ειδικότητα της Πλοιάρχου Α’ Τάξης του Εμπορικού Ναυτικού, είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και κάτοχος πιστοποιητικού σύμφωνου με τις απαιτήσεις της διεθνούς σύμβασης S. T. C. W. 1978.
Νομικός Σύμβουλος ΣΥΔ: «Κανένα κενό στη νομοθεσία - Δεν υπάρχουν πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας»
Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον νομικό σύμβουλο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, κύριο Βασίλη Σωτηρόπουλο, ο οποίος μάς επιβεβαίωσε ότι ό νόμος είναι σαφής. «Το πρόσωπο που έχει προχωρήσει σε αλλαγή ταυτότητας δεν είναι υποχρεωμένο να περιφέρει τη σχετική απόφαση από υπηρεσία σε υπηρεσία», είπε και εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας, η απόφαση είναι μυστική». Ο κύριος Σωτηρόπουλος εικάζει ότι πιθανότατα ο αποκλεισμός της γυναίκας από τα μητρώα των ναυτικών δεν θα είναι η οριστική απόφαση του υπουργείου αφού, όπως μάς επιβεβαίωσε, «οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στη διόρθωση των στοιχείων με βάση μόνο τη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης των διεμφυλικών προσώπων».
Από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας δεν καταφέραμε να πάρουμε απάντηση σχετικά με το περιστατικό.
Προϊστάμενος Τμήματος ΔΝΕΡ: «Μού είναι αδιάφορο τι λέει ο νόμος»
Όπως τονίζει το ΣΥΔ, “παρ’ ότι κατά παραβίαση του νόμου της ζητήθηκε να καταθέσει ως δικαιολογητικό την δικαστική απόφαση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου της (και τούτο πράγματι παραβιάζει τη κείμενη νομοθεσία καθώς η παρ. 3 του Άρθρου 4, αναφέρει ρητά ότι αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, ενώ παραβιάζει και την ιδιωτική ζωή του προσώπου), η τρανς γυναίκα τη προσκόμισε μαζί με τα λοιπά έγγραφα που της ζητήθηκαν (ληξιαρχική πράξη γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό γέννησης και αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας).
“Μολαταύτα, και παρ’ ότι ουδείς νόμος προβλέπει κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει (και δεν θα έπρεπε να υπάρχει) κάποια αρχή που να εκδίδει κάτι τέτοιο, και προσβάλλοντας τη προσωπικότητα της τρανς γυναίκας, ο προϊστάμενος του αρμοδίου Τμήματος ΔΝΕΡ, τής ζήτησε “πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας” τονίζοντας: “Δεν με ενδιαφέρει τί λέει οποιοσδήποτε νόμος, μου είναι αδιάφορο, αν δεν μου φέρεις πιστοποιητικό που να προκύπτει ταυτοπροσωπία, δεν υπάρχει περίπτωση να σου αλλάξω τα στοιχεία και να βάλω την υπογραφή μου”.
Το σωματείο σημειώνει ότι «η άρνηση της επικαιροποίησης των στοιχείων της τρανς γυναίκας, εκτός από παράβαση του Ν.4491/2017, συνιστά και παράβαση του Γενικού Κανονισμού της (ΕΕ) 2016/679 για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος στο άρθρο 5 περίπτωση δ’ επιβάλλει στον υπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων την “διόρθωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία είναι ανακριβή».
Αποτέλεσμα όλων αυτών, σύμφωνα με το ΣΥΔ, είναι η τρανς γυναίκα να βρίσκεται στον αέρα από πλευράς εργασίας και να κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι της, αφού δεν έχει εισόδημα εδώ και 15 μήνες. Το Σωματείο, με αφορμή το περιστατικό, επισημαίνει ότι «κανένας κρατικός λειτουργός δεν μπορεί να αρνείται να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και πολλώ δε παραπάνω να αφήνει αίολο ένα τρανς πρόσωπο να υφίσταται, τις συνέπειες της ανεργίας και να διακινδυνεύει ακόμη και να βρεθεί άστεγο».
Η περίπτωση της τρανς γυναίκας δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αφού το ΣΥΔ καταγγέλλει ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όχι μόνο λόγω άγνοιας του περιεχομένου του, αλλά -πολύ συχνά- και άρνησης της εφαρμογής του που, «σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, όπως ανακύπτει από τα γεγονότα, υπάρχει ρατσιστικό τρανσφοβικό υπόβαθρο». Το Σωματείο στηρίζει την καταγγέλλουσα και καλεί την Πολιτεία να τηρήσει την κείμενη νομοθεσία αλλά και τις απαραίτητες τροποποιήσεις του νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των τρανς προσώπων.
Μυθικός Τσιτσιπάς: Εγραψε ιστορία και προκρίθηκε στον τελικό του Roland Garros
Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας – Παράθυρο για πώληση self tests
Στο EURO με φανέλα της… Μακεδονίας οι γείτονες - Η ανακοίνωση της ΕΠΟ
Πρωτοφανής κίνηση: Ο Κ. Τασούλας αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον Α. Τσίπρα
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr