Τι συμβαίνει με τα αγριογούρουνα; Γιατί έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους
Τείνει να γίνει συνήθεια η συνύπαρξη τους με τους κατοίκους των βορείων προαστίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μέρα μεσημέρι στο Διόνυσο Αττικής και σε παιδική χαρά που βρίσκεται πλάι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου ένα θηλυκό αγριογούρουνο αναζητά απεγνωσμένα λίγη τροφή για την ίδια και τα έξι μικρά θηλαστικά που την ακολουθούν σε μικρή απόσταση.
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο το μεσημέρι της Δευτέρας στην παιδική χαρά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διονύσου και Ρόδων στον Διόνυσο και σύμφωνα με τους κατοίκους οι επισκέψεις από τα συμπαθή τετράποδα είναι τόσο συχνές που πλέον η συνύπαρξη με τους ανθρώπους τείνει να γίνει συνήθεια.
«Τα αγριογούρουνα είναι σε όλη την περιοχή»
«Ερχονται σχεδόν κάθε ημέρα και αναζητούν τροφή κυρίως στους κάδους σκουπιδιών. Προσωπικά το μόνο ζώο που φοβάμαι είναι ο άνθρωπος αλλά κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να αντιδράσει το αγριογούρουνο εάν νιώσει απειλή για το ίδιο ή τα παιδιά του», λέει στο ethnos.gr ο Τάκης Αποστόλου που είναι κάτοικος Διονύσου και πατέρας τριών παιδιών. «Η αλήθεια είναι πως η μητέρες που συνήθως βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους εδώ στο πάρκο, έχουν φοβηθεί. Ξέρω πως έχουν απευθυνθεί στο Δήμο Διονύσου αλλά υπάρχουν πλέον πολλά αγριογούρουνα σε όλη την περιοχή και αναζητούν τροφή».
Για αυτό έχουν πληθύνει
Σύμφωνα με κυνηγούς οι αγριόχοιροι έχουν πληθύνει επειδή λόγω της καραντίνας απαγορεύτηκε το κυνήγι. Σε πλήρη ανάπτυξη ο αγριόχοιρος φτάνει τα 110-180 εκ. σε μήκος και τα 170-200 κιλά σε βάρος. Πολλές φορές όμως ξεπερνά τα 250 κιλά. Έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή αλλά η όρασή του είναι περιορισμένη, αντιλαμβάνεται κυρίως την κίνηση και όπως τα περισσότερα θηλαστικά, δε βλέπει τα χρώματα. Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος.
Πότε γίνεται επικίνδυνο
Οι επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών. Γίνεται επικίνδυνο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα μικρά του ή όταν είναι τραυματισμένο όπου στήνει και ενέδρες. Έχουν σημειωθεί έως και θανάσιμοι τραυματισμοί κυνηγών από αγριόχοιρους αλλά και πολλά τροχαία ατυχήματα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr