Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εγκαινιάστηκε στο Νοβοροσίσκ
Μια ιδέα του Ηλία Κανακίδη που υλοποιήθηκε με τη βοήθεια των Ευστάθιου Κεράσοφ, Αλέξανδρου Γεωργιάδη και Γιούρι Ιωαννίδη. Γράφει ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι Έλληνες του Νοβοροσίσκ, αυτή την παρευξείνια περιοχή του ρωσικού Καυκάσου, εγκαινίασαν μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες του Πόντου - θύματα μαζικής εξόντωσης χριστιανών στην Οθωμανική αυτοκρατορία, την περίοδο 1916-1923.
Η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν χθες, στις 11:00, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συλλόγου του Νοβοροσίσκ, των μελών του συλλόγου, των φιλελλήνων της πόλης και των αντιπροσώπων των ελληνικών συλλόγων της περιφέρειας του Κράσνονταρ.
Το μνημείο τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού των Νέων Μαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου στην οδό Πιονέρσκαγια 1, δίπλα σε ήδη υπάρχον μνημείο, αφιερωμένο στους Έλληνες-θύματα των σταλινικών διώξεων της δεκαετίας του 1930.
Η υλοποίηση της ιδέας, που εξέφρασε πριν από ένα χρόνο ο Ηλίας Κανακίδης, μέλος του Συμβουλίου της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, πρόεδρος της Αυτόνομης Ελληνικής Λέσχης του Νοβοροσίσκ και σύμβουλος της Δούμας της πόλης, έγινε δυνατή χάρη στην προσωπική του χορηγία και τις χορηγίες των μελών του Συλλόγου, Ευστάθιου Κεράσοφ, Αλέξανδρου Γεωργιάδη και Γιούρι Ιωαννίδη.
«Το μνημείο στο Νοβοροσίσκ αφιερωμένο στα θύματα της μαζικής εξόντωσης χριστιανών στην Οθωμανική αυτοκρατορία την περίοδο 1916-1923, θα είναι ένα ακόμα βήμα προς το θρίαμβο της δικαιοσύνης και θα βοηθήσει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τη μνήμη για τις τραγικές σελίδες στην ιστορία του λαού μας. Οι Έλληνες του Νοβοροσίσκ στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής και οι οικογενειακές ιστορίες από την περίοδο της εξόδου των παππούδων μας από τις πατρογονικές τους εστίες στον Πόντο μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Αιωνία η μνήμη στους συμπατριώτες μας που δεν κατάφεραν να επιζήσουν στη διάρκεια εκείνων των τραγικών γεγονότων.
«Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Επίσκοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Νοβοροσίσκ και το Γκελεντζίκ Θεόγνωστο για την ευλογία του στο θέμα της δημιουργίας και της τοποθέτησης στην πόλη μας ενός τόσο σημαντικού μνημείου. Ευχαριστώ και την ζωγράφο ελληνικής καταγωγής Νίνα Ιωαννίδη, το έργο της οποίας απεικονίζεται στο μνημείο μας. Πρόκειται για μια πορεία Ποντίων-προσφύγων με έναν ορθόδοξο ιερέα στην πρώτη γραμμή και μια εκκλησία στο βάθος. Η ορθόδοξη πίστη μάς κρατά δυνατούς στις δύσκολες στιγμές εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και αυτό αποφασίσαμε να το εκφράσουμε μέσα από τη δημιουργία του μνημείου μας», δήλωσε στο pontosnews.gr ο Ηλίας Κανακίδης.
Ο Ηλίας Κανακίδης από νεαρή ηλικία συμμετείχε στην κοινωνική ζωή του τόπου του. Το 2006 σε ηλικία 32 χρονών για πρώτη φορά εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της πόλης Νοβοροσίσκ.
Το 2008 εκλέχτηκε για δεύτερη φορά στη θέση του προέδρου του συλλόγου και λίγο αργότερα έγινε πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Σωματείων της περιφέρειας Κράσνονταρ. Το 2012 ως πρόεδρος του Συνδέσμου οργάνωσε παροχή βοήθειας στους Έλληνες του Κριμσκ, που είχαν πληγεί από φονική πλημμύρα.
Χρηματοδότησε δύο ντοκιμαντέρ με την ονομασία Η ιστορία των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. Ασχολείται με την έκδοση στη ρωσική γλώσσα της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος και των βιβλίων που έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία. Υποστηρίζει την τοπική ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα «Τραπεζούντα». Και όλα αυτά παρόλη την απασχόλησή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνική ζωή των Ελλήνων της Ρωσίας.
Η ιδέα της δημιουργίας και της τοποθέτησης του μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες του Πόντου – θύματα μαζικής εξόντωσης χριστιανών στην Οθωμανική αυτοκρατορία την περίοδο 1916-1923, στην πόλη Νοβοροσίσκ δεν ήταν τυχαία για τον Ηλία Κανακίδη.
Δεν ήταν τυχαία και η συμμετοχή στη δημιουργία του μνημείου της ζωγράφου Νίνας Ιωαννίδη.
Η θεματολογία η σχετική με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό εντοπίζεται σε κάθε της επαγγελματικό βήμα. Τα έργα της ήδη κέρδισαν την προσοχή των συμπατριωτών της διαφόρων εθνικοτήτων. Την προσήλωσή της στην προώθηση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, με ιδιαίτερη μνεία στον Πόντο και τους Πόντιους, αγκάλιασαν από τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα και οι Έλληνες της Ρωσίας.
Μιλώντας στο pontosnews.gr για τη σημασία της συμμετοχής της σε τόσο σημαντικό εγχείρημα, τόνισε πως «Το έργο μου, που σχεδιάστηκε για το μνημείο, αφιερωμένο στους Έλληνες του Πόντου –θύματα μαζικής εξόντωσης χριστιανών στην Οθωμανική αυτοκρατορία την περίοδο 1916-1923, είναι μέρος μιας σειράς πινάκων με τον τίτλο “Χαμένη γη”. Κάθε φορά, όταν πρόκειται για την απεικόνιση των τραγικών σελίδων της ιστορίας μας, μελετάω τις παλιές φωτογραφίες, συγκινούμαι και βυθίζομαι στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών. Η τραγωδία αυτή δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Η μνήμη μας δεν είναι μόνο το χρέος μας μπροστά στους σκοτωμένους. Είναι μια ευκαιρία να αποτρέψουμε παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον».
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Νοβοροσίσκ χαιρέτισε διά της επιστολής του προς τους οργανωτές της εκδήλωσης ο pρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης
Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr