Γηροκομείο στα Χανιά: Έρευνα για τους 68 θανάτους - Εξετάζεται υλικό από κάμερες ασφαλείας
Οι αστυνομικοί αναζητούν απαντήσεις ακόμη και στις διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων - Δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο οργανωμένου κυκλώματος εκμετάλλευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Συνεχίζεται η έρευνα των αρχών για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινωνία των Χανίων και ολόκληρης της Κρήτης μετά και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για 68 θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά. Οι αξιωματικοί της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια υλικό από κάμερες ασφαλείας που είχε τοποθετήσει το ίδιο το γηροκομείο στους εσωτερικούς του χώρους προκειμένου να δουν πως το προσωπικό και οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονταν στους τρόφιμους και αν υπήρξαν παραλείψεις στη φροντίδα τους.
Μάλιστα, οι αστυνομικοί αναζητούν απαντήσεις ακόμη και στις διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων. Πρόσωπο «κλειδί» για τις αρχές, ο γιατρός που υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου με την ίδια αιτιολογία, αυτή της καρδιακής ανακοπής, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο οργανωμένου κυκλώματος εκμετάλλευσης ηλικιωμένων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν κάποιο χειροπιαστό στοιχείο που να τους οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της. Στη συνέχεια κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας οι οποίοι και εκείνοι κατήγγειλαν κακοποίηση των τροφίμων. Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προκύπτει ότι από τους εξήντα οχτώ ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας και έχασαν τη ζωή τους, οι είκοσι τέσσερις ήταν Χανιώτες. Σε όλους η αιτία θανάτου ήταν η ίδια, ανακοπή καρδιάς χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Διαβάστε επίσης: Θρίλερ σε γηροκομείο στα Χανιά: 68 θάνατοι από την ίδια αιτία σε ένα χρόνο
Πρώην εργαζόμενος του οίκου ευγηρίας, από τον οποίο ξεκίνησε και η καταγγελία, περιέγραψε απίστευτες σκηνές, με ανθρώπους δεμένους και βάναυσα χτυπήματα. «Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις ήταν γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους έδεναν στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους έδιναν χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές», είπε ο ίδιος.
«Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το γηροκομείο
Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα προκάλεσαν οι θάνατοι 68 ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα παραγγελία να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Μάλιστα, ζήτησε από τον εισαγγελέα Εφετών να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).
Διαβάστε επίσης: Χανιά: Θρίλερ με το γηροκομείο με 68 νεκρούς - Αρνείται τα πάντα ο δικηγόρος
Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Εκταφή ηλικιωμένης
Κεντρική υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας στη φάση αυτή αποτελεί η περίπτωση θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας, από χωριό της Κισσάμου, η οποία φιλοξενούνταν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και απεβίωσε 11 μήνες πριν, λόγω ανακοπής, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου.
Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης μάλιστα έγινε η εκταφή της σορού ηλικιωμένης σε χωριό της Κισσάμου, παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων και τεσσάρων ιατροδικαστών, δύο κρατικών και ενός τεχνικού συμβούλου από κάθε πλευρά, δηλαδή της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.
Για φιάσκο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου
Για φιάσκο και ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου που έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μονάδας, Ιωάννης Σφακιωτάκη δεν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις ούτε καμία παράβαση. Ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του ο κ.Σφακιωτάκης αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου παρουσία εισαγγελικών αρχών και ιατροδικαστών στην οποία δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό.
Μάλιστα έγιναν και συνεντεύξεις με τους τρόφιμους προκειμένου εισαγγελέας και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά την αιφνιδιαστική εκείνη έρευνα του Μαρτίου (22/3) εντοπίστηκαν 2 τρόφιμοι να είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, με ιατρικούς ιμάντες και μόνο στο σημείο του χεριού για λόγους ασφαλείας καθώς επρόκειτο για βαριά περιστατικά.
Σύμφωνα με τον κ.Σφακιωτάκη από την έρευνα εκείνη και μετά δεν είχαν καμία άλλη ενόχληση. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν για την εκταφή της ηλικιωμένης στην οποία συμμετείχαν ιατροδικαστές από την πλευρά της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του γηροκομείου δεν εντοπίστηκαν κατάγματα ή άλλες κακώσεις και είναι σε αναμονή του τελικού πορίσματος προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους μη αποκλείοντας ακόμα και το γεγονός να προχωρήσουν σε μηνύσεις.
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν κατάγματα ή κακώσεις των οστών ενώ εκκρεμούν τα ιστολογικά, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται η επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών σχετικά με τα αποτελέσματα της εκταφής, ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή την εγκατάλειψη.
Διαβάστε επίσης: Χανιά: Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το γηροκομείο με 68 νεκρούς
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr