Πρωταπριλιά: Η χαρά του ψεύτη, πώς ξεκίνησε το έθιμο
Δύο οι εκδοχές για τους «πατέρες» της Πρωταπριλιάς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
![Pixabay](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/e834ea41-13ce-4f49-82f5-7a17c3850b53.jpg)
Καλοπροαίρετα ψέματα και μόνο είθισται να λέμε την πρώτη μέρα του Απρίλη, γνωστή κι ως Πρωταπριλιά, με το έθιμο να μας έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, με τις επικρατέστερες εκδοχές να είναι οι εξής δύο. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, τον λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, όμως εκείνο το διάστημα, τα ψάρια δεν πέφτουν εύκολα στα δίχτυα.
Ετσι και αυτοί, όπως κάνουν άλλωστε οι ψαράδες όλων των εποχών και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο. Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.
Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Τεράστιος όγκος νερού σε τρία 24ωρα στην Κεφαλονιά: «Βυθίστηκε» στη λάσπη το νησί
Πύργος: Νεκρή 56χρονη που νοσούσε από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα
Έρχεται πολική εισβολή με έως και -14 βαθμούς: Χιόνια και στην Αττική «βλέπει» ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ασλανίδης για Τέμπη: «Όσα ψεύτικα βίντεο και εμφανίσουν, μετά από 2 χρόνια, δεν πείθουν κανέναν»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr