Θεσσαλονίκη: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Αριστοτέλους
Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία και καλύπτει έκταση 32.500 τ.μ. και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα μείνει στον αέρα μέχρι την 1η Ιουνίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που θα μείνει στον αέρα για την κατάθεση συμμετοχών μέχρι και την 1η Ιουνίου 2021, τίθεται σε τροχιά υλοποίησης μία από τις πλέον εμβληματικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα ενισχύσει την εξωστρέφειά της.
Προλογίζοντας το τεύχος του διαγωνισμού για το έργο ανάπλασης της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζει: «Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους, που θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της.
Διαβάστε ακόμα: Ζέρβας: Αλλάζει όψη η Αριστοτέλους - Προχωρά η προκήρυξη για την ανάπλαση
Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο, να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες –τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο. Το project αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια αναμόρφωσης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος και μαζί με άλλες αναπλάσεις, έργα και υποδομές που προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη να αποτελέσουν το εισιτήριο εισόδου σε μια νέα εποχή αισιοδοξίας, δυνατοτήτων και προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη των 24 αιώνων ακμής και εξέλιξης».
Ζητούμενο του διαγωνισμού είναι μεταξύ άλλων η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του άξονα της Αριστοτέλους -συμπεριλαμβανομένων της ομώνυμης πλατείας, των πεζοδρομημένων τμημάτων της οδού και της ορθογωνικής διαπλάτυνσης του άξονα στη συμβολή με την οδό Εγνατία- η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, η αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου και η τόνωση της επισκεψιμότητας.
Ειδικότερα, επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, που θα υπηρετεί τους ακόλουθους στόχους:
- Ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης
- Πρωτοτυπία και πρωτοποριακός σχεδιασμός
- Ανοιχτός και προσβάσιμος δημόσιος χώρος από όλους
- Πολυ-λειτουργικός δημόσιος χώρος
- Αρμονική ένταξη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής
- Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός
- Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου
Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία και καλύπτει έκταση 32.500 τ.μ.
Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: «Ξεμπλοκάρει» η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr