Φίλιππος Κανταρέλλης: Ενας Θεσσαλονικιός ανάμεσα στους 20 Ευρωπαίους ηγέτες του αύριο
Ως έπαθλο ο 27χρονος Φίλιππος Κανταρέλλης τίθεται επικεφαλής πανευρωπαϊκής καμπάνιας για το μεταναστευτικό με σκοπό να αλλάξει η αρνητική στάση των κοινωνιών στο θέμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ένας Θεσσαλονικιός ανάμεσα στους 20 Ευρωπαίους ηγέτες του αύριο. Πρόκειται για τον 27χρονο απόφοιτο Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φίλιππο Κανταρέλλη τον οποίο επέλεξε το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα Anna Lindh ανάμεσα σε χιλιάδες νέους Ευρωπαίους ηλικίας από 18 εώς 30 ετών που υπέβαλαν αίτηση για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό Virtual Communications Lab του Young Mediterranean Voices.
Στόχος και των 20 νέων Ευρωπαίων ηγετών να αλλάξουν το αφήγημα της κοινωνίας και την αρνητική της στάση απέναντι σε μεγάλα ζητήματα όπως το προσφυγικό, το περιβάλλον, την πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και την ελευθερία του λόγου. Με προϋπηρεσία σε δεκάδες αγώνες ρητορικής αρχικά ως αθλητής και αργότερα ως προπονητής και κριτής με αποκορύφωμα την περσινή πανευρωπαϊκή διάκρισή του στην Αθήνα έστειλε το βιογραφικό του, περιέγραψε την ιδέα του με ένα βίντεο και επιλέχθηκε τελικά αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ανάμεσα στους 20 Ευρωπαίους ηγέτες του αύριο. Ως έπαθλο του διαγωνισμού ο 27χρονος Θεσσαλονικιός τίθεται επικεφαλής της καμπάνιας (Read Between the Lines) μέσω των κοινωνικών δικτύων για το προσφυγικό που εμπνεύστηκε ο ίδιος με hashtag #ReadBetweenTheLines/Διάβασε ανάμεσα στις γραμμές. Την χρηματοδότηση της καμπάνιας ανέλαβε το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα Anna Lindh.
«Θέλουμε να σβήσουμε τις έννοιες που μας κάνουν διαφορετικούς»
Στόχος της καμπάνιας, όπως λέει ο κ. Κανταρέλλης, είναι να σταματήσει να αντιμετωπίζει η κοινωνία εχθρικά ή με δισταγμό τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Θέλουμε να σβήσουμε τις έννοιες που μας κάνουν διαφορετικούς και να διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές ότι όλοι είμαστε πρακτικά άνθρωποι. Η ιδιότητα, δηλαδή, του πρόσφυγα και αυτή του ντόπιου σβήνουν εύκολα και αυτό που μένει ενδιάμεσα είναι ότι είμαστε άνθρωποι. Αυτή είναι η κοινή μας ταυτότητα. Θέλουμε η ρητορική και το αφήγημά μας να αποκτήσουν παγκόσμια εμβέλεια και να αλλάξει η στάση απέναντι στους μετανάστες» τονίζει στο ethnos.gr o κ. Κανταρέλλης.
Ο νεαρός δικηγόρος παραδέχεται ότι η Ελλάδα δέχτηκε υπερβολική και δυσανάλογη πίεση από τις προσφυγικές ροές το προηγούμενο διάστημα ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στην χώρα μας από την ΕΕ. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε θυμωμένοι με την ΕΕ για τη βοήθεια που μας υποσχέθηκε και ποτέ δεν πήραμε ότι αποτελεί έναν ικανοποιητικό λόγο για να φερθούμε άσχημα σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν σημαίνει ότι εγώ πρέπει να ξεσπάσω σε αυτόν τον άνθρωπο που έχει την ανάγκη μου. Εγώ θα πρέπει να τον φιλοξενήσω, να τον φροντίσω και τα προβλήματα που έχω με τον τρίτο πρέπει να τα λύσω με τον τρίτο».
Τα επόμενα βήματα της καμπάνιας
Η καμπάνια RBL (Read between the Lines σε Facebook και Instagram) ήδη ξεκίνησε να «τρέχει» και στόχος της ομάδας στην οποία συμμετέχουν και ο Ahmed Alboraey από την Παλαιστίνη και η Njoud Mashouka από την Ιορδανία είναι να δημιουργηθεί ένα κύμα ανθρώπων που θα ακολουθεί τις δράσεις. «Και το σημαντικό δεν είναι να αποκτήσουμε φωνή αλλά αυτιά να ακούν αυτή την φωνή». Η ομάδα θα δημοσιεύει είτε πραγματικά γεγονότα που συνδέονται με πρόσφυγες, είτε ιστορίες επιτυχίας μεταναστών που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση αλλά και στατιστικά στοιχεία της ΕΕ σχετικά με αυτούς.
Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα θα ενημερώνει τον κόσμο ενώ το επόμενο στάδιο της καμπάνιας περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια και δράσεις σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. «Στόχος μας είναι να προσπεράσουμε τα τοπικά δίκτυα και να γίνει το κίνημα μας πανευρωπαϊκό, γιατί όχι και παγκόσμιο, αλλάζοντας το αρνητικό αφήγημα για τους πρόσφυγες στον κόσμο. Να αλλάξουμε την εικόνα που έχει η κοινωνία για τους μετανάστες, δημιουργώντας ένα κύμα το οποίο θα μπορέσει να γίνει μια ηχηρή πλειονότητα και αντίλογος απέναντι στην άλλη πλευρά που είναι ακραία».
Όπως εξήγησε ο ίδιος όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανησυχίες, θέλουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, όλοι θέλουν να προστατέψουν την οικογένειά τους. «Όλοι χρειαζόμαστε τροφή. Όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινές δυσκολίες επιβίωσης. Αυτά είναι τα πράγματα που μας ενώνουν, οι δυσκολίες μας. Άρα αν βοηθήσουμε εμείς όταν εκείνοι έχουν περισσότερη ανάγκη και εκείνοι μετά θα μπορέσουν να βοηθήσουν εμάς».
Στόχος να απομονωθούν οι ακραίες φωνές
Αναφερόμενος στις σημερινές κοινωνίες και το πως αυτές αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες τόνισε ότι πρακτικά έχουμε μια ηχηρή μειονότητα απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες η οποία είναι ακραία. και από την άλλη δεν υπάρχει ηχηρός αντίλογος. «Μπορεί για τους ουδέτερους αυτούς που βρίσκονται στη μέση να επηρεάζονται πρακτικά είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης και παιδείας, είτε λόγω του ότι εύκολα παρασύρονται από κάποιον που φωνάζει δυνατά. Για αυτό έχει σημασία αυτή η καμπάνια. Πρέπει να υπάρχει μια αντίθετη φωνή ώστε να δώσουμε έναν αντίλογο στον οποίο μπορεί να πατήσει ο ουδέτερος άνθρωπος, αυτός που βρίσκεται στο ενδιάμεσο να τον ενημερώσουμε, να τον εκπαιδεύσουμε, να του εξηγήσουμε, να δει την πραγματικότητα πίσω από την προπαγάνδα. Και τελικά θα απομονωθεί από μόνη της η ηχηρή αυτή η μειονότητα».
Το Ίδρυμα Anna Lindh
Το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα Anna Lindh είναι ο πρώτος φορέας από τη σύσταση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας που δημιουργήθηκε και από τα 37 κράτη μέλη της. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2004 και χρηματοδοτείται από κοινού από τα 37 κράτη-μέλη της Συνεργασίας με την οικονομική αρωγή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται ουσιαστικά για φορέα που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και την υιοθέτηση μίας συμπεριφοράς φιλοξενίας και σεβασμού. Επιπλέον, πρόκειται για τον πρώτο Ευρω-Μεσογειακό φορέα που εδρεύει σε χώρα εκτός Ε.Ε., με βάση την Αίγυπτο. Το ίδρυμα στεγάζεται στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στο Σουηδικό Ινστιτούτο. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους και οργανώσεις των δύο πλευρών της Μεσογείου, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου, μέσω της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Μέσω του διαλόγου, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές που πρεσβεύουν τα μέλη κι οι ομάδες των κοινωνιών αυτών.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr