Τι γίνεται στο Γηροκομείο Αθηνών;
Μια συζήτηση με εργαζομένους του Ιδρύματος, φέρνει στο φως «αμαρτίες» και καλεί σε «βοήθεια»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Tο ΝΠΙΔ, φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ – ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ» που ιδρύθηκε το 1864 και από τότε προσφέρει σε αναξιοπαθούντες και εμπερίστατους μοναχικούς και άπορους ηλικιωμένους, στεγάζεται σε έκταση 50 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας, επί της Λ. Κηφισίας αρ. 137 και Λάμψα 2. Είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση, δεν χρηματοδοτείται από το κράτος ή άλλη πηγή, ενώ η περιουσία από δωρεές και κληρονομιές που άφησαν συμπολίτες μας για την επιτέλεση του έργου του, εκτός του ότι δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένη, απαξιώνεται εδώ και πολλά έτη.
Το Γηροκομείο Αθηνών σήμερα οφείλει στο Δημόσιο, στο ΕΦΚΑ, σε εργαζομένους, σε προμηθευτές πολλά εκατομμύρια ευρώ και πολλά από τα ακίνητά του έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο και ιδιώτες. Τα κύρια έσοδα του Γηροκομείου προέρχονται μόνο από τις μισθώσεις και μάλιστα τις νέες μισθώσεις αφού τα παλιότερα μισθώματα έχουν κατασχεθεί προς ικανοποίηση οφειλομένων των εργαζομένων, τρίτων προμηθευτών και του Δημοσίου και Οργανισμών. Διοικείται από Συμβούλιο που εκλέγεται από τα μέλη του. Μέλος του Γηροκομείου μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει το έργο του. Τα τελευταία 4 έτη διοικείται από προσωρινές διοικήσεις μετά την έκπτωση της αιρετής διοίκησης το 2016 για μέλη της οποίας η ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε απόφαση με τιμωρία για πράξεις και παραλείψεις τους.
Οι εργαζόμενοι από το 2010 έως το 2016 έλαβαν ελάχιστα ποσά έναντι των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Από το 2016 έως το 2018 που ανέλαβε προσωρινή διοίκηση που διόρισε ο Δήμος Αθηναίων λάμβαναν 200-300 ευρώ ανά μήνα ή δίμηνο και από τον Ιούνιο του 2018 που ανέλαβε προσωρινή διοίκηση από το Πρωτοδικείο Αθηνών διορισμένη με Πρόεδρο οικονομολόγο, οι εργαζόμενοι έχουν λάβει σχεδόν πάνω από το 70% των αποδοχών τους μέχρι το χρονικό διάστημα που επιτρεπόταν ρητά ή κατά συναγωγή εκ του «κατεπείγοντος» που περιλαμβανόταν στις αρμοδιότητες της προσωρινής διοίκησης, η σύναψη μισθώσεων με τα συνακόλουθα έσοδα.
Με δικαστικές ενέργειες των προηγούμενων διοικούντων, που συνδέονταν με το Δήμο Αθηναίων απαγορεύθηκαν πρόσκαιρα από το 2018 η σύναψη μισθώσεων στο Γηροκομείο με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι εργαζόμενοι αφού δεν μπορούσε η διοίκηση, λόγω έλλειψης εσόδων, να πληρώσει τις δεδουλευμένες αποδοχές τους. Μετά την έκδοση αποφάσεως εκ του Β Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία έκλεισε ένας κύκλος στην πορεία του Γηροκομείου, θα διενεργηθούν αρχαιρεσίες στο Γηροκομείο.
Οι εργαζόμενοι επιθυμούν την εκλογή αιρετής διοικήσεως. Που ανεμπόδιστα θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία του Γηροκομείου. Εκλογή που όπως τονίζουν μιλώντας στο ethnos.gr, πρέπει να γίνει από ένα ευρύ εκλογικό σώμα που θα αποτρέπει να εγκαθιδρυθεί στη Διοίκηση μια ομάδα συμφερόντων, που θα είναι επιζήμια και για τους εργαζομένους και τους ηλικιωμένους.
Αυτό γιατί το Γηροκομείο καταστράφηκε από τις διοικήσεις από ομάδες συμφερόντων. Τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να διοικούν «ως μονοπώλιο» γιατί έτσι δεν διασφαλίζεται η δημοκρατία στην διοίκηση. Εν προκειμένω το ενεργό εκλογικό σώμα του Γηροκομείου είναι στενό και προερχόμενο από συγκεκριμένες εγγραφές την περίοδο 2016-2018.
Συνεπώς αν οι εκλογές γίνουν με ένα δεδομένο εκλογικό σώμα, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και «σημαδεμένο». Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ασχοληθεί η πολιτεία - η κυβέρνηση και η εποπτεύουσα αρχή - με το Γηροκομείο που προσφέρει στην τρίτη ηλικία και στην Ελλάδα από το 1864. Να ασχοληθεί και να διατηρήσει τις 100 θέσεις εργασίας των εργαζομένων που υποφέρουν για μία δεκαετία και παρόλα αυτά προσφέρουν περίθαλψη και αγάπη στους ηλικιωμένους που έχουν όμως ανάγκη και από τροφή και από ζεστασιά. Να απαλλάξει το Γηροκομείο από τις συνέπειες των βλέψεων ομάδων συμφερόντων και να φροντίσει να εγγραφούν όλοι όσοι το θέλουν και τους απαγορεύεται τα τελευταία τρία χρόνια. Και όταν εκλεγεί η αιρετή διοίκηση να αποφασίσει να γίνει «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τόκων.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr