Απαγωγές στην Ελλάδα: Οι περιπτώσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (pics+vid)
Από την υπόθεση του Μαρσελίνιο το 1990 μέχρι την πρόσφατη περίπτωση του Λεμπιδάκη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Ώρα 09:00 το πρωί, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, στην ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά απήχθη με κινηματογραφικό τρόπο επιχειρηματίας που ασχολείται με την εισαγωγή προϊόντων αλλά και τον εφοδιασμό πλοίων. Η απαγωγή αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των απαγωγών που έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, αρκετές εκ των οποίων συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και πέρασαν στην ιστορία.
Υπόθεση «Μαρσελίνο - 1990
Ο Γιάννης Τσατσάνης με το προσωνύμιο «Μαρσελίνο», ποδοσφαιριστής της ομάδας «Κεραυνός» Αγίας Βαρβάρας, ήταν μόλις 17 ετών όταν απήχθη τον Μάρτιο του 1990 από τον Κώστα Σπινάρη, τον εγκέφαλο της ομάδας που πραγματοποίησε την αρπαγή του. Στόχος του Σπινάρη ήταν να εισπράξει από την οικογένεια του νεαρού, που ήταν εύποροι εισαγωγείς ηλεκτρικών ειδών, λύτρα ύψους 150.000.000 δραχμών.
Οι κακοποιοί προσποιούνταν τους Ιταλούς, ζητώντας λύτρα από την οικογένεια του 17χρονου, ακόμη και όταν τον είχαν σκοτώσει. Το πτώμα του «Μαρσελίνο» βρέθηκε θαμμένο σε μια στάνη στα Σκούρτα Βοιωτίας σε προχωρημένη αποσύνθεση, ενώ το κεφάλι εντοπίστηκε 50 μέτρα μακριά από τη σορό.
Οι δράστες πήραν την απόφαση να σκοτώσουν τον 17χορνο Τσατσάνη αφενός γιατί ο πατέρας του καθυστερούσε την παράδοση των λύτρων, αφετέρου γιατί υπέθεταν πως ο νεαρός ποδοσφαιριστής είχε αναγνωρίσει τον Σπινάρη και τον Αγαπητό που ήταν φίλοι και συμπαίκτες του στον «Κεραυνό». Πρόκειται για ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που συνέβησαν ποτέ στη χώρα μας.
Υπόθεση Οσκανιάν - 1991
Ένα χρόνο μετά τον «Μαρσελίνο» μία ακόμη απαγωγή έρχεται να απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη. Η βελγικής καταγωγής Ταμάρ Οσκανιάν, κόρη εμπόρου πολυτίμων λίθων, απήχθη σε ηλικία μόλις 12 ετών στις 12 Ιουλίου 1991. Η απαγωγή του κοριτσιού έγινε μέσα στο ίδιο της το σπίτι, όπου εισέβαλαν δύο άντρες και την άρπαξαν, αφού πρώτα αναισθητοποίησαν με χλωροφόρμιο την 55χρονη νταντά της. Η άτυχη γυναίκα νοσηλεύτηκε αλλά πέθανε, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη. Μόλις έμαθαν το τραγικό γεγονός, οι δράστες άφησαν ελεύθερη τη 12χρονη Ταμάρ, χωρίς να εισπράξουν τίποτα από τα 2 εκατ. δολάρια που ζητούσαν ως λύτρα. Τότε, δεν εντοπίστηκαν από τις Αρχές, όμως η δράση τους δεν σταμάτησε εκεί και την επόμενη φορά δεν ήταν το ίδιο τυχεροί.
Υπόθεση Δαλάκα - 1995
Η Ταμάρ Οσκανιάν δεν ήταν το μόνο παιδί που απήχθη ποτέ στην Ελλάδα. Την απαγωγή του 11χρονου Κώστα Δαλάκα τον Νοέμβριο του 1995 οργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι ίδιοι που απήγαγαν και την Ταμάρ, όπως ομολόγησαν αργότερα στο δικαστήριο. Ο Κώστας Δαλάκας έγινε στόχος των απαγωγέων επειδή πριν από λίγους μήνες η γιαγιά του είχε κερδίσει 130 εκατ. δραχμές στο λαχείο, παρόλο που η οικογένεια δεν είχε διαρρεύσει αυτή την πληροφορία, παρά μόνο στον στενό οικογενειακό και φιλικό της κύκλο.
Όταν ο 11χρονος επέστρεφε στο σπίτι του από το σχολείο, η σπείρα τον άρπαξε και τον έβαλε σε ένα φορτηγό, καλώντας λίγο αργότερα την οικογένειά του. Απειλώντας πως είναι φορείς του AIDS και πως αν δεν έπαιρναν τα λύτρα θα μετέδιδαν τον ιό στο παιδί εισέπρεξαν, πέντε ημέρες μετά, το ποσό των 41 εκατ. δραχμών και άφησαν τον 11χρονο ελεύθερο.
Χάρη στην παρατηρητικότητα του μικρού, οι έρευνες της αστυνομίας γρήγορα απέδωσαν καρπούς, και πολύ κοντά στο σπίτι του παιδιού στη Γλυφάδα εντόπισαν τον ένα δράστη ονόματι Γιάννη Χειλά, έμπορο αυτοκινήτων, ο οποίος ήταν φίλος της οικογένειας και διατηρούσε σχέσεις µε τη Φανή Ιωάννου Χατζηρουσέα, µακρινή θεία του 11χρονου.
Μαζί με τους Γιάννη Χειλά και Φανή Ιωάννου Χατζηρουσέα, συνελήφθησαν και οι Χρήστος Χειλάς και Γιάννης ∆ιαγγελάκης. Άπαντες ομολόγησαν και στο δικαστήριο είπαν πως τα έκαναν όλα για τα λεφτά.
Υπόθεση Χαΐτογλου - 1995
Ο Κώστας Χαΐτογλου, πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή, κερδίζει στο ΛΟΤΤΟ 160 εκατ. δραχμές. Αυτό ήταν η αφρομή για να απαχθεί τον Δεκέμβριο του 1995 ο αδερφός του, Αλέκος Χαΐτογλου, γνωστός βιομήχανος. Η απαγωγή συνέβη όταν ο Χαΐτογλου πήγαινε στο οικογενειακό εργοστάσιο παρασκευής χαλβά στο 2ο χιλιόμετρο της οδού Ωραιοκάστρου-Θεσσαλονίκης.
Οι δράστες ζητούν τρία εκατ. μάρκα για την απελευθέρωση του επιχειρηματία αλλά τελικά θα λάβουν σχεδόν τα μισά (260 εκατομμύρια σε δραχμές). Ογδόντα ώρες μετά, ο Αλέκος Χαΐτογλου αφήνεται ελεύθερος σε σταθμό ΚΤΕΛ της Καρδίτσας.
Την απαγωγή πραγματοποίησαν οι αδελφοί Παλαιοκώστα και ο Παύλος Κερεμίδης.
Υπόθεση Κουκέα - 1996
Ως πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να αποκτήσει ένα ταξί; Η απάντηση «ως την απαγωγή» μάλλον δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα περνούσε από το μυαλό κάποιου. Και όμως, η απαγωγή της 24χρονης τότε Ζέτας Κουκέα συνέβη με αυτή την αφορμή.
Η Ζέτα ήταν καθηγήτρια ξένων γλωσσών και κόρη του εμπόρου αυτοκινήτων, Παναγιώτη Κουκέα. Απήχθη στις 25 Ιανουαρίου 1996. Στην κατάθεσή της στο δικαστήριο δήλωσε τα εξής: «Επέστρεφα στο σπίτι μου στο Ν. Ψυχικό. Μόλις πάρκαρα το αυτοκίνητό μου, με απήγαγαν άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και με μετέφεραν σε ένα σπίτι. Ήμουν τρομοκρατημένη».
Οι δράστες ζήτησαν ως λύτρα 400 εκατ. δραχμές. Τελικά, έλαβαν το ποσό των 49,4 εκατομμυρίων και άφησαν ελεύθερη την Κουκέα, έπειτα από 4 ημέρες κράτησης. Ιθύνων νους της απαγωγής ήταν ο Πέτρος Καμπούρης, ο οποίος είχε προσπαθήσει να αγοράσει ταξί από τον πατέρα της 24χρονης, χωρίς να το καταφέρει εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Έτσι, σχεδίασε την απαγωγή της Ζέτας Κουκέα. Ναι, συνέβη.
Υπόθεση Μεταξά - 1996
Η τέταρτη απαγωγή μέσα σε τέσσερις μήνες ήταν αυτή του επιχειρηματία Μιχάλη Μεταξά, τον Φεβρουάριο του 1996 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο 35χρονος τότε επιχειρηματίας και γιος του ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη Νίκου Μεταξά, κατευθυνόταν προς το τζιπ του όταν του επιτέθηκαν πέντε κουκουλοφόροι. Μία ώρα αργότερα, ένας εκ των δραστών τηλεφώνησε στη σύζυγό του και ζήτησε ως λύτρα το αστρονομικό ποσό του 1 δισ. δραχμών. Τελικά, ο Μιχάλης Μεταξάς επέστρεψε στην οικογένειά του σώος και αβλαβής τέσσερις ημέρες αργότερα, αφού οι απαγωγείς εισέπραξαν λύτρα 50 εκατ. δραχμών.
Υπόθεση Ζώνα - 2001
Η απαγωγή του 34χρονου τότε Γιάννη Ζώνα είναι μία από τις πιο επαγγελματικές περιπτώσεις απαγωγής που έχουν συμβεί στην Ελλάδα, αλλά και μία από εκείνες με την περισσότερη διάρκεια.
Ο γιος του γνωστού επιχειρηματία απήχθη τον Οκτώβριο του 2001 στην περιοχή του Κηφισού από μέλη της λεγόμενης «Greek Mafia». Ο Γιάννης Ζώνας έμεινε μακριά από την οικογένειά του για δύο μήνες, με τους δράστες να ζητούν αρχικά ως λύτρα 1 δισ. δραχμές όπως και να μην αναμιχθεί η αστυνομία, κάτι που όμως η οικογένεια παρέκαμψε και συνεργάστηκε -διακριτικά- με τις Αρχές.
Στο τέλος των διαπραγματεύσεων, το ποσό των λύτρων ορίστηκε στα 1.15 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στους απαγωγείς, ήταν ο διαβόητος κακοποιός Παναγιώτης Βλαστός, ο Χριστόφορος Λασιθιωτάκης και ο Άλμπερτ Νουρούσνια.
Υπόθεση Χαζάκη - 2002
Το μικρότερο θύμα απαγωγής στην ιστορία της Ελλάδας ήταν η Μαρκέλλας Χαζάκη. Σε ηλικία 6 ετών, η κόρη του επιχειρηματία Χρυσόστομου Χαζάκη, από το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, απήχθη στις 11 Απριλίου 2002.
Τρία εκατ. δολάρια ζήτησαν οι δράστες για λύτρα και κράτησαν τη μικρή Μαρκέλλα για 26 ολόκληρες ημέρες. Σχεδόν ένα μήνα μετά, οι Αρχές δίνουν τέλος στην απαγωγή, συλλαμβάνοντας επ' αυτοφώρω τους δράστες και χωρίς να τους έχει καταβληθεί το παραμικρό ποσό.
Υπόθεση Μυλωνά - 2008
«Είμαστε επαγγελματίες κι αν εσύ είσαι ο Μυλωνάς στο αλουμίνιο, εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές. Μη νομίζεις ότι είμαστε καλά παιδιά επειδή σου μιλάμε ευγενικά, όλοι είμαστε τομάρια του κερατά και κάποια στιγμή θα μας πιάσουν, γιατί η ζωή μας είναι στην παρανομία». Αυτά ήταν τα λόγια του Βασίλη Παλαιοκώστα στον Γιώργο Μυλωνά, επιχειρηματία από από τη Θεσσαλονίκη, η απαγωγή του οποίου στις 9 Ιουνίου 2008 συγκλονίζει το πανελλήνιο.
Ο επιχειρηματίας κρατήθηκε για 13 ημέρες σε μονοκατοικία στη Σουρωτή. Αρχικά, οι δράστες ζήτησαν το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. «Είναι ζήτημα αν η γυναίκα μου καταφέρει να μαζέψει τρία εκατομμύρια», προσπαθούσε να τους εξηγήσει ο Μυλωνάς, για να λάβει την εξής απάντηση από τον Παλαιοκώστα: «Τι, σηκώσαμε όλη την Ελλάδα στο πόδι για τρία εκατομμύρια;».
Μετά την καταβολή 13 εκατ. ευρώ και έπειτα από 13 ημέρες, ο Μυλωνάς αφέθηκε ελεύθερος.
Υπόθεση Παναγόπουλου - 2009
Η απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου έχει μείνει στην ιστορία ως εκείνη με τα περισσότερα λύτρα που καταβλήθηκαν ποτέ.
Ο επιχειρηματίας απήχθη τον Ιανουάριο του 2009 στην περιοχή «Καβούρι» στη Βουλιαγμένη όπου βρίσκεται το σπίτι του. Τρεις ένοπλοι άντρες τον αρπάζουν και τον βάζουν σε ένα βαν. Η απαγωγή του κράτησε 192 ώρες (!). Η σύζυγος του επιχειρηματία, Κατερίνα Παναγοπούλου, ήταν εκείνη που διαπραγματευόταν και τις 8 ημέρες με τους δράστες, καταλήγοντας στο ποσό - μαμούθ των 30 εκατ. ευρώ.
Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του Περικλή Παναγόπουλου, συνελήφθησαν 18 άτομα, μεταξύ αυτών ο Παναγιώτης Βλαστός.
Ο Περικλής Παναγόπουλος περιγράφει τη στιγμή της απαγωγής του:
Υπόθεση Παπαγεωργίου - 2012
Η απαγωγή και δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου εξακολουθεί να συγκλονίζει την ελληνική κοινή γνώμη για την πρωτοφανή αγριότητα με την οποία χειρίστηκαν το θύμα οι δράστες.
Ο 26χρονος Μάριος Παπαγεωργίου απήχθη της νύχτα της 9ης Αυγούστου του 2012. «Εγκέφαλος» της οργάνωσης που πραγματοποίησε την απαγωγή και δολοφονία του νεαρού ήταν ο «φίλος» της οικογένειας Πέτρος Μιχαλεάκος, ο οποίος φέρεται να γνώριζε ότι η μητέρα του θύματος είχε κερδίσει ένα ποσό στο λαχείο.
Οι διαπραγματεύσεις των απαγωγέων με τη μητέρα του κράτησαν ως τις 17 Αυγούστου. Δύο μήνες μετά, συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ευθύνεται για την απαγωγή αλλά και για την απόπειρα - σε δεύτερη φάση - ληστείας της μητέρας του, η οποία είχε συγκεντρώσει μεγάλο ποσό για τα λύτρα.
Από τότε μέχρι και σήμερα αγνοείται η τύχη του 26χρονου. Ο Μιχαλεάκος, παρόλο που συνελήφθη και καταδικάστηκε, δεν έχει αποκαλύψει τόσα χρόνια μετά, πού βρίσκεται η σορός του Μάριου.
Στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που επόπτευαν την απαγωγή του Μάριου, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση Μιχαλεάκος είναι και εκείνος που σχεδίασε την απαγωγή και τη δολοφονία του 26χρονου, κάνοντας λόγο για «έναν παθολογικό ψεύτη, έναν άνθρωπο που έβρισκε ευάλωτους ανθρώπους για να τους χειραγωγεί». Μάλιστα, ο ένας εκ των αξιωματικών σημείωσε: «Ο μόνος που μπορεί να πει πού είναι το παιδί, είναι αυτός. Είναι μόνος που το γνωρίζει».
Υπόθεση Καραμολέγκου -2014
Αίσιο τέλος μέσα σε λιγότερο από 18 ώρες από την εξαφάνισή του είχε η υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου. Οι απαγωγείς του είχαν στήσει μπλόκο «παγίδα» στη συμβολή των οδών Κλεισθένους και Όσσας στον Γέρακα. Ο αρτοβιομήχανος κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην οδό Κλεισθένους λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιανουαρίου 2014 με κατεύθυνση προς το σπίτι του, όταν είδε μπροστά του στη συμβολή με την οδό Όσσας ένα μηχανάκι να ανατρέπεται και τον οδηγό να έχει πέσει στο δρόμο.
Ο Μανώλης Καραμολέγκος όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να βοηθήσει το θύμα του τροχαίου, τον είδε να σηκώνεται. Αμέσως, γύρω του βρέθηκαν άλλοι δύο ή τρεις συνεργοί του. Οι δράστες τον έβαλαν στο αυτοκίνητό του, του έδεσαν τα χέρια, του φόρεσαν κουκούλα και έφυγαν με το αυτοκίνητο του επιχειρηματία, αφήνοντας στο σημείο το μηχανάκι, το οποίο ήταν κλεμμένο.
Οι απαγωγείς μαζί με τον επιχειρηματία τριγυρνούσαν στους δρόμους μέχρι τα ξημερώματα ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψαν το αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια τον μετέφεραν σε δικό τους αυτοκίνητο και αργότερα τον πήγαν σε μια αγροικία, κάπου μεταξύ Κουβαρά και Κερατέας. Ο επιχειρηματίας, όμως, με αρκετή ψυχραιμία, κατάφερε να πείσει τον έναν από τους δράστες να τον αφήσει ελεύθερο.
Ο αρτοβιομήχανος είπε στον δράστη ότι η σύλληψή του από τους αστυνομικούς είναι θέμα χρόνου, καθώς η περιοχή γύρω από το κρησφύγετο ήταν γεμάτη με αστυνομικούς.
Ο δράστης φαίνεται ότι πείστηκε από τα λεγόμενα του επιχειρηματία, ο οποίος μαζί με τη βοήθεια του διαπραγματευτή της ασφάλειας, τον παρότρυναν να παραδοθεί ενώ τον έκαναν να πιστέψει ότι είναι θέμα χρόνου οι συνεργοί του να συλληφθούν.
Έτσι, ο δράστης μαζί με τον Μανώλη Καραμολέγκο πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας και ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης απαγωγής του επιχειρηματία.
Υπόθεση Λεμπιδάκη - 2017
Είναι η μακροβιότερη απαγωγή που καταγράφηκε ποτέ στα ελληνικά χρονικά, αφού ο Μιχάλης Λεμπιδάκης παρέμεινε στα χέρια των απαγωγέων του για έξι ολόκληρους μήνες.
Ο επιχειρηματίας από την Κρήτη απήχθη στις 30 Μαρτίου 2017 την ώρα που κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Αρχικά, οι δράστες ζητούσαν 100 εκατ. ευρώ αλλά μέχρι και λίγο πριν το τέλος της πολύμηνης απαγωγής είχαν ρίξει αρκετά τις οικονομικές τους απαιτήσεις.
Χωρίς τλεικά να λάβουν ούτε ένα ευρώ, στις 2 Οκτωβρίου 2017 ο επιχειρηματίας αφήνεται ελεύθερος. Συνολικά, για την υπόθεση, κατηγορούνται 12 άτομα για τις πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής, της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας εκβίασης, αλλά και της παράνομης οπλοφορίας και κατοχής πολεμικού όπλου.
Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε στις 10 Δεκεμβρίου 2018, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να δηλώνει, με πρωτοφανές μεγαλείο ψυχής, ότι «οι απαγωγείς του είναι κακοποιοί αλλά όχι δολοφόνοι» και πως δεν τους μισεί αλλά τους λυπάται.
Όταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης επισκέφθηκε την επιχείρησή του, μετά την απελευθέρωσή του, δήλωσε απόλυτα ευτυχής και υγιής, ψυχικά και σωματικά, ενώ σημείωσε πως αυτό που κατάφερε η αστυνομία ήταν ένα «θαύμα». Όσο για τους 6 μήνες που παρέμεινε με τους απαγωγείς του, τους χαρακτήρισε «βασανιστικούς»:
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr