Επεισόδιο στον Εβρο: Γκιουλενιστές δηλώνουν οι 8 Τούρκοι - Φόβοι για παρακολουθήσεις από τη ΜΙΤ
Οι Τούρκοι επιδίωξαν να πείσουν την έδρα ότι είναι πρόσφυγες και ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Έγγραφα με κατηγορίες και καταδίκες για συμμετοχή στην «Τρομοκρατική Γκιουλενιστική Οργάνωση» (FETO) – όπως τη χαρακτηρίζει το τουρκικό καθεστώς - κατέθεσαν στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης οι Τούρκοι που συνεπλάκησαν στις 14 Σεπτεμβρίου με Έλληνα κτηνοτρόφο στον Κάμπο των Φερών στον Έβρο.
Οι Τούρκοι επιδίωξαν να πείσουν την έδρα ότι είναι πρόσφυγες και ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους. Κατέθεσαν μεταφρασμένα έγγραφα του τουρκικού κράτους που αποδείκνυαν ότι διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, το δικαστήριο πείστηκε από τα αποδεικτικά στοιχεία και πλέον οι Τούρκοι θα περιμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει στις ελληνικές Αρχές. Άλλωστε τα αρμόδια όργανα σε ό,τι αφορά τις διώξεις σε βάρος τους και στους κινδύνους στην πατρίδα τους δεν είναι τα δικαστήρια αλλά οι υπηρεσίες ασύλου. Μετά τη συμπλοκή με τον Έλληνα κτηνοτρόφο στα σύνορα του Έβρου συνελήφθησαν συνολικά οχτώ άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο αντρόγυνα με τρία παιδιά και μία γυναίκα που ήταν μαζί τους χωρίς σύζυγο ή παιδιά. Ο ένας Τούρκος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός (απόφοιτος του αντίστοιχου τουρκικού Πολυτεχνείου) και ο άλλος καθηγητής Λυκείου. Οι δύο γυναίκες ασχολούνταν στη χώρα τους με τα οικιακά και η τρίτη είναι φαρμακοποιός.
Ο ένας Τούρκος κατέθεσε έγγραφα που δείχνουν ότι έχει καταδικαστεί στη χώρα του για συμμετοχή στην «Τρομοκρατική Γκιουλενιστική Οργάνωση» (FETO). Το καθεστώς Ερντογάν τον άφησε ελεύθερο προσωρινά, μέχρι να γίνει το Εφετείο (όταν και πιθανότατα θα κατέληγε στη φυλακή). Δύο ακόμα από τους συλληφθέντες κατέθεσαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι διώκονται, καθώς τους αποδίδονται κατηγορίες για σχέσεις με τη FETO και πιθανότατα θα κατέληγαν και αυτοί στη φυλακή, χωρίς να τύχουν δίκαιης δίκης.
Και οι οχτώ Τούρκοι κρατούνται διοικητικά και έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Το θρίλερ, ωστόσο, για εκείνους δεν έχει ακόμα λήξει. Όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, οι Τούρκοι που εισέρχονται στην Ελλάδα από τους γνωστούς «δρόμους» των μεταναστευτικών ροών δεν είναι «απολύτως ασφαλείς» στον Έβρο. Νιώθουν φόβο, καθώς έχουν ακούσει ιστορίες συμπατριωτών τους ότι παρακολουθούνταν σε ελληνικό έδαφος. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τουρκικό κράτος δείχνει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τις υποθέσεις Τούρκων που υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Το θέμα έχουν αναδείξει και δημοσιογραφικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές υπηρεσίες παρακολουθούν Γκιουλενιστές εκτός Τουρκίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γκιουλενιστές που φτάνουν στην Ελλάδα επιθυμούν σε δεύτερο χρόνο να φύγουν από τη χώρα και να «χαθούν» σε κάποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Το πρώτο στάδιο σε κάθε περίπτωση γι’ αυτούς είναι να εγκαταλείψουν τον Έβρο.
Τι υποστήριξαν για τη συμπλοκή με τον κτηνοτρόφο
Οι οχτώ Τούρκοι που έφτασαν στις 14 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και συνεπλάκησαν με τον Έλληνα κτηνοτρόφο υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι φτάνοντας στον Κάμπο των Φερών είδαν τον Έλληνα να κρατά όπλο και να τους απειλεί. Όπως είπαν, φοβήθηκαν και προσπάθησαν να του πάρουν την καραμπίνα. Τελικά του άρπαξαν το όπλο, ενώ κατά τη διάρκεια της πάλης (στην οποία συμμετείχαν και οι άντρες και οι γυναίκες) η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε δύο φορές.
Όσον αφορά στο κατηγορητήριο, τους βάρυναν οι κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και η βαριά σωματική βλάβη. Για την πρώτη επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων μηνών σε όλους, για την δεύτερη (σ.σ. πρόκληση σωματικής βλάβης) οι γυναίκες κηρύχθηκαν αθώες και επιβλήθηκε ποινή 14 μηνών συνολικά, μαζί με την πρώτη πράξη, στους δύο άνδρες μόνο, αφού τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό ότι στην πράξη αυτή οδηγήθηκαν από μη ταπεινά αίτια.
Καταδίκη του κτηνοτρόφου
Ο 32χρονος κτηνοτρόφος καταδικάστηκε σε 26 μήνες με αναστολή. Όπως λέει στο ethnos.gr η συνήγορός του, Μένια Πολυχρόνη, ο πελάτης της απαλλάχθηκε από την επιβαρυντική περίπτωση των ρατσιστικών χαρακτηριστικών.
«Δεν υπήρχε στη δικογραφία κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο πελάτης μου είχε ρατσιστικό κίνητρο. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αδικήματα, θέλω να τονίσω ότι το άρθρο 275 του κώδικα ποινικής δικονομίας του έδινε το δικαίωμα να ενεργήσει όπως ενήργησε. Τελούνταν μπροστά του το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα και μάλιστα σε στρατιωτική ζώνη».
Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο 32χρονος τραυματίστηκε στο χέρι. Συγκεκριμένα του κόπηκε ο τένοντας, με αποτέλεσμα να υποβληθεί χθες Δευτέρα σε χειρουργείο στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Την ημέρα της δίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο περίπου 150 αγρότες και κτηνοτρόφοι για να τον υποστηρίξουν. Ένας εξ αυτών, ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, κατάθεσε στη δίκη.
Όπως λέει στο ethnos.gr, «η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή. Ο συνάδελφός μας, ωστόσο, έκανε το αυτονόητο. Έκανε αυτό που κάνουμε όλοι μας. Η κατηγορία περί ρατσισμού ήταν αδιανόητη. Αυτό που έκανε ήταν να τους πει να σταματήσουν και να καλέσει την Αστυνομία. Έχει καταγραφεί η κλήση του. Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στις Αρχές. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε απαγορευμένη ζώνη, όπου απαγορεύεται να καταγράφουν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα. Τους είπε να αφήσουν κάτω τα κινητά.
Είναι ένας άνθρωπος φιλήσυχος που έχει 30 ζώα δίπλα από το ποτάμι. Από αυτά ζει. Κατέληξε με τραυματισμένο χέρι στο νοσοκομείο, με κομμένο τένοντα, και δύο ημέρες στο αυτόφωρο. Οι συνθήκες στον Έβρο από το Μάρτιο είναι πολύ δύσκολες και πρέπει να το καταλάβουν όλοι».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr