Ακρινή Κοζάνης: 1000 κάτοικοι εγκλωβισμένοι από τέφρα κι ορυχεία λιγνίτη
Οι «πολιορκηµένοι» της Ακρινής Κοζάνης υψώνουν φωνή διαµαρτυρίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι 1.000 κάτοικοι του χωριού, το οποίο έχει περικυκλωθεί από ορυχεία λιγνίτη και αποθέσεις τέφρας, άκουσαν πρόσφατα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της ΔΕΗ, Μανόλη Παναγιωτάκη, να τα «µασάει» αναφορικά µε την εφαρµογή του νόµου που προβλέπει τη µετεγκατάσταση του οικισµού.
Η επιχείρηση έχει δεσµεύσει την καλλιεργήσιµη γη της Ακρινής, στερώντας από τους κατοίκους το βασικό εισόδηµά τους προκειµένου να εξορύξει τον υπόγειο λιγνίτη, αλλά αρνείται τώρα να απαλλοτριώσει και τον οικισµό, αφού δεν υπάρχουν εκµεταλλεύσιµα αποθέµατα κάτω από αυτόν.
Οι δύο πλευρές έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστηµα σε ένα σκληρό µπρα ντε φερ, µε τον επικεφαλής της ΔΕΗ να πετάει το γάντι στους κατοίκους για όσα έχουν κερδίσει από τις τοπικές «µπίζνες» τους µε την επιχείρηση και τους τελευταίους να απειλούν µε µπλόκο στις αποθέσεις που γίνονται έξω από το χωριό, εφόσον δεν εκδοθεί έως το τέλος του χρόνου το Προεδρικό Διάταγµα για τη µετεγκατάσταση.
Σε συµπαράσταση των κατοίκων έσπευσε και το Περιφερειακό Συµβούλιο ∆υτικής Μακεδονίας, µε το σύνολο των παρατάξεων να καταγγέλλει τη ∆ΕΗ για εµπαιγµό και να της ζητά να τηρήσει τον ψηφισµένο νόµο.
Δίκη στις 8 Ιανουαρίου
Με βάση τον νόµο, λοιπόν, η Ακρινή πρέπει να µετεγκατασταθεί, µε έξοδα 50% της ∆ΕΗ και 50% του κράτους, για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και βιωσιµότητας. Το ορυχείο περνάει παράλληλα µε το χωριό, σε απόσταση µερικών εκατοντάδων µέτρων από τα πρώτα σπίτια, και αναµένεται να πλησιάσει περισσότερο από την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας, ενώ σε ακόµη µικρότερη απόσταση βρίσκονται οι αποθέσεις τέφρας και αδρανών υλικών.
Οι πηγές που υδροδοτούν τον συγκεκριµένο οικισµό και άλλους τρεις γειτονικούς (Αγιο ∆ηµήτριο, Ρυάκιο, Κοιλάδα) έχουν µολυνθεί µε εξασθενές χρώµιο και στις 8 Ιανουαρίου αναµένεται να καθίσουν στο εδώλιο τέσσερα στελέχη της ∆ΕΗ µε βάση πόρισµα επιστηµονικής οµάδας του ΑΠΘ το οποίο «δείχνει» ως υπεύθυνες για τη µόλυνση τις αποθέσεις τέφρας.
Το λιγνιτωρυχείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια της Ακρινής, ενώ οι πηγές που υδροδοτούν τον οικισµό, όπως και άλλους τρεις γειτονικούς (Αγιο ∆ηµήτριο, Ρυάκιο, Κοιλάδα), έχουν µολυνθεί µε εξασθενές χρώµιο
Οι 1.000 χωρικοί, στην πλειονότητά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι που «πνίγονται» από τις δραστηριότητες της ∆ΕΗ, έχασαν και τα χωράφια τους, τα οποία δεσµεύτηκαν. Ο νόµος, ωστόσο, δεν έχει ακόµα εφαρµοστεί, καθώς δεν έχει υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό ∆ιάταγµα για την έναρξη της µετεγκατάστασης.
Ο επικεφαλής της ∆ΕΗ δήλωσε πρόσφατα από την Πτολεµαΐδα ότι η επιχείρηση είναι διατεθειµένη να βοηθήσει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του χωριού, αλλά ήταν κάθε άλλο παρά θετικός ως προς τη µετεγκατάσταση, ενώ άφησε υπονοούµενα για πιθανή κατάργηση του νόµου.
«Δεν υπάρχει λιγνίτης κάτω από την Ακρινή. Βέβαια, υπάρχει ένας νόµος. Τώρα, πώς έγινε αυτός ο νόµος δεν θέλω να το σχολιάσω αυτήν τη στιγµή, ο καθένας ξέρει» είπε και προσέθεσε: «Είµαστε υποχρεωµένοι να ακολουθήσουµε τον νόµο όσο υπάρχει».
Οι συγκεκριµένες δηλώσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, καθώς και τοπικών αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων. «Οι νόµοι δεν είναι για να τους ακολουθούµε, αλλά για να τους εφαρµόζουµε. Αυτό είναι κοροϊδία» λέει στο «Εθνος» ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής.
Το πινγκ πονγκ µεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται, µε εκατέρωθεν βολές:
- Ο Μανόλης Παναγιωτάκης αρνείται ότι η ∆ΕΗ έχει δεσµεύσει τον ζωτικό χώρο της Ακρινής, υποστηρίζοντας πως έχουν απαλλοτριωθεί µόλις 5.000 από τα 38.000 στρέµµατα του οµώνυµου αγροκτήµατος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος απαντά ότι τα 28.000 από αυτά βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Βερµίου, ενώ εκτός από τα 5.000 απαλλοτριωµένα υπάρχουν άλλα 5.000 δεσµευµένα.
- Ο πρόεδρος της ∆ΕΗ φρόντισε να... υπενθυµίσει στους κατοίκους ότι έχουν «πέσει» αρκετά εκατοµµύρια στην Ακρινή µέσα από τη µεταφορά του λιγνίτη και της τέφρας (σ.σ.: γίνεται µε δέκα φορτηγά ιδιοκτησίας του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ακρινής και µε οδηγούς κατοίκους του χωριού). Ο Κώστας Πουτακίδης απαντά ότι αυτή είναι µια επιχειρηµατική δραστηριότητα ενός ατόµου που δίνει δουλειά σε άλλους δέκα.
- Στελέχη της επιχείρησης επισηµαίνουν την «πονηριά» ορισµένων κατοίκων οι οποίοι, εν όψει της απαλλοτρίωσης, έχτισαν αυθαίρετες αποθήκες για να εισπράξουν αποζηµιώσεις. Το χωριό απαντά ότι η εφαρµογή του νόµου για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων «εγκαινιάστηκε» πανελλαδικά στην Ακρινή Κοζάνης, αλλά δεν εφαρµόζεται στο σκέλος της που προβλέπει τη µετεγκατάσταση του οικισµού.
Επίθεση Καρυπίδη
«Προκλητικότατο» χαρακτήρισε τον επικεφαλής της ∆ΕΗ ο περιφερειάρχης ∆υτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, µιλώντας για το θέµα της Ακρινής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου το απόγευµα της Τετάρτης. Εκανε λόγο για «εµπαιγµό» της τοπικής κοινωνίας από την επιχείρηση και ζήτησε να γίνουν παρεµβάσεις σε πολλά επίπεδα, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι ενήµερος για το θέµα και ο πρωθυπουργός.
Ο επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης και πρώην περιφερειάρχης ∆υτικής Μακεδονίας, Γιώργος ∆ακής, πρότεινε ως µέσο πίεσης να απαγορευτεί στην εταιρεία να συνεχίσει τις αποθέσεις της στην περιοχή από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως προβλέπεται από τον νόµο για τη µετεγκατάσταση, ενώ η Γεωργία Ζεµπιλιάδου ζήτησε να γίνει προσφυγή στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια εφόσον δεν εκδοθεί το Προεδρικό ∆ιάταγµα µέχρι το τέλος του χρόνου.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr