Nanotexnology 2020: Εξυπνα προϊόντα από το... μέλλον με τεχνολογία made in Greece
Ενεργειακά αυτοκίνητα, στάσεις λεωφορείων και τζάμια που παράγουν ρεύμα, πρωτοπόρες εφαρμογές νανοϊατρικής όπως η 3D βιοεκτύπωση «ζωντανών» εμφυτευμάτων ανθρώπινων οστών, αλλά και προϊόντα κατά του κορονοϊού εκτίθενται στο πλαίσιο του ετήσιου πολυσυνεδρίου νανοτεχνολογίας, που ξεκινά την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο made in Greece με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς ενσωματωμένα στην οροφή, ενεργοποιεί το κλιματιστικό όσο είμαστε στην παραλία και διατηρεί σταθερά ευχάριστη θερμοκρασία στην καμπίνα επιβατών. Φουτουριστική ενεργειακή στάση δίνει τη δυνατότητα να φορτίζουμε το κινητό περιμένοντας το λεωφορείο. Παράθυρο με ενεργειακό τζάμι παρέχει «πράσινη» ενέργεια για τη λειτουργία συσκευών στο σπίτι ή στο γραφείο. Δεν είναι εικόνες από το μέλλον, αλλά καινοτόμα τελικά εμπορικά προϊόντα, κατασκευασμένα από ελληνικά χέρια και διαθέσιμα στην αγορά, που θα εκτεθούν τις επόμενες μέρες (4-11/7) στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του διεθνούς πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2020. Μαζί με αυτά, πρωτοπόρες εφαρμογές νανοϊατρικής, όπως η 3D εκτύπωση «ζωντανών» εμφυτευμάτων οστών και έξυπνα νανοσωματίδια που στοχεύουν απευθείας στα τοιχώματα της αρτηρίας. Επίσης, προϊόντα κατά του κορονοϊού, όπως αντισηπτικά τζελ με νανοσωματίδια, προστατευτικές μάσκες με νανοφίλτρα και ασπίδες, αλλά και νανο-κρέμες προσώπου και άλλα προϊόντα ομορφιάς.
Ελληνική πρωτοπορία στα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά
Τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά, που τυπώνονται σε φιλμ, σε διαστάσεις νανοκλίμακας και ενσωματώνονται σε πλήθος εφαρμογών, αποτελούν έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στην έρευνα και ανάπτυξη νέων υλικών, ενώ πολλά τελικά προϊόντα made in Greece έχουν βγει στην αγορά και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας. Μετά τις «έξυπνες» τσάντες που φορτίζουν κινητά, τα «πράσινα» θερμοκήπια, τις ενεργειακές τέντες, πέργκολες, ξαπλώστρες και ψυγεία για παγωτά στην παραλία, που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, η ΕΧΡΟ της φετινής διοργάνωσης θα είναι πλουσιότερη και μεγαλύτερη από ποτέ. Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει ορισμένα από τα προϊόντα πρωτοπορίας που θα εκτεθούν.
Φωτοβολταϊκά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Η Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ) με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, που αποτελεί τεχνοβλαστό του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, συνεργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια με τον όμιλο της FIAT στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Smartonics για την ενσωμάτωση εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στην οροφή του διάσημου μοντέλου 500L της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. «Στόχος είναι η ενέργεια που συλλέγεται από τον ήλιο να ενεργοποιεί το σύστημα ψύξης και θέρμανσης όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο και να διατηρεί μια ευχάριστη θερμοκρασία στην καμπίνα των επιβατών», ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ.Νίκος Καραγεώργος, marketing & sales manager της ΟΕΤ. Στην EXPO του πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί η εφαρμογή ενός ανάλογου συστήματος σε ένα πρότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ελληνικής κατασκευής.
Ενεργειακή στάση λεωφορείου: Η οροφή της στάσης λεωφορείου «ντύνεται» με δύο πολυκαρβονικά φύλλα, που κλείνουν ως «σάντουιτς» την ενδιάμεση στρώση των εύκαπμτων φωτοβολταϊκών. Αυτά συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο, αλλά και άλλες πηγές φωτός, και φωτίζουν την πινακίδα και μια led ταινία που κάνει τη στάση ορατή από πεζούς και οδηγούς. Η στάση είναι εξοπλισμένη με έναν μετατροπέα (inverter) και 4 θύρες USB, όπου μπορεί ο πολίτης να φορτίζει την ηλεκτρονική του συσκευή όσο περιμένει το λεωφορείο. «Υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής σε ήδη υπάρχουσα στάση λεωφορείου (retrofit) χωρίς να αλλάξει η δομή της, ή η κατασκευή μιας καινούργιας, με τη μορφή και το ντιζάιν που επιθυμεί ο πελάτης», ανέφερε ο κ.Καραγεώργος. Ήδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από έναν δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Ενεργειακός υαλοπίνακας: Το εκτυπωμένο φωτοβολταϊκό έχει ψηθεί στο εσωτερικό ενός τριπλεξ τζαμιού, που θα «ντύσει» το παράθυρο ενός γραφείου ή μιας κατοικίας και θα παρέχει ενέργεια, αλλά και σκίαση. Από το κούφωμα του παραθύρου συνδέεται με μπαταρία, η οποία συσσωρεύει την ενέργεια που συλλέγεται από τον ήλιο και δίνει ρεύμα για τη φόρτιση μικρών ηλεκτρικών συσκευών. Επιπρόσθετα, ο ενεργειακός υαλοπίνακας παρέχει σκίαση (έχει διαφάνεια ως και 50%), ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου και περιορίζοντας τις ανάγκες κλιματισμού. Σύμφωνα με τον κ.Καραγεώργο, το προϊόν μπορεί να διατεθεί κατά παραγγελία, σε τρία διαφορετικά χρώματα -πράσινο, μπλε, γκρι- αλλά απευθύνεται σε λίγους, καθώς η τιμή του σήμερα είναι υψηλή, γεγονός που δεν επιτρέπει προς το παρόν τη μαζική του παραγωγή.
Αντισηπτικά, μάσκες και βιοεκτύπωση
Ένα νέο αντισηπτικό, προϊόν νανοτεχνολογίας που αναμένεται τους επόμενους μήνες να επιστρατευτεί στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, περιλαμβάνεται μεταξύ των προϊόντων που θα εκτεθούν στην ΕΧΡΟ. Το υγρό τζελ περιέχει νανοσωματίδια τα οποία προσκολλώνται στον ιό και τον αδρανοποιούν. Την ίδια ιδιότητα έχει και το σπρέι που ανέπτυξαν οι ερευνητές της ομάδας νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, ενώ στα προστατευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης οι εκτυπωμένες μάσκες με νανοφίλτρο και οι τρισδιάστατες ασπίδες προσώπου.
Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης ανοίγει νέες προοπτικές στον κλάδο της νανοϊατρικής, παρέχοντας τη δυνατότητα εκτύπωσης οστέινου ελλείμματος κάτω γνάθου ή κάποιου άλλου μέρους του ανθρώπινου σώματος. «Με τον βιοεκτυπωτή μπορούμε να εκτυπώσουμε και τα αντίστοιχα κύτταρα και πεπτίδια, που προστίθεται στο οστέινο έλλειμμα το οποίο θα εμφυτευτεί στο ανθρώπινο πρόσωπο», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» η νανογιατρός, επικεφαλής της Ομάδας Νανοϊατρικής του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.
Από τις προθήκες της έκθεσης δεν θα λείπουν και προϊόντα ομορφιάς.
Στην κατηγορία των nanocosmetics θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων μια σειρά από αντιοξειδωτικές κρέμες προσώπου της καινοτόμου εταιρίας BL-nanobiomed με νανοσωματίδια που εισδύουν στοχευμένα σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
Και προβλέψεις για την πανδημία
Σε ειδικό virtual conference για τη νανοϊατρική (Nanomedicine), που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου, ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα αναλύσουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα γύρω από την πανδημία του COVID-19, ενώ θα παρουσιαστούν και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με βάση την ειδική επεξεργασία που έχει γίνει από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
«Ο ίδιος ο κορονοϊός είναι nano, με διαστάσεις από 50 ως 130 νανόμετρα, και η προσέγγισή του σε νανοκλίμακα είναι πολύτιμη, στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας. Υπάρχουν σε εξέλιξη εκατοντάδες ερευνητικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων νέας γενιάς με νανοσωματίδια, για την παρασκευή προστατευτικών υλικών, όπως μάσκες, ασπίδες, αντισηπτικά κ.ά.», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ομάδας μελέτης για την εξέλιξη του κορονοϊού, οι περισσότερες περιοχές στην Ασία, στην Ευρώπη (εκτός Σουηδίας) και στη Βόρεια Αμερική πλησιάζουν στο τέλος της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Αντίθετα, η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Ρωσία βρίσκονται πίσω κατά έναν ή δύο μήνες.
Οι ερευνητές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για πιθανές νέες εξάρσεις, επισημαίνοντας πως η σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown πρέπει να βασίζεται σε σχέδιο, με δοκιμές και προβλέψεις σφάλματος.
Στην ανάλυση ανά χώρα επισημαίνουν τις περιπτώσεις της Νότιας Κορέας, του Ισραήλ και της Βόρειας Μακεδονίας, όπου παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων μετά τη δεύτερη φάση.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr